Ahoj,
taky rád přispěji svou troškou (jen dodám, že zatím nevlastním žádného psa (o ČsV se zajímám už několik let), ale vím, že ve chvíli, kdy si budu psa pořizovat, bude to ČsV)
Myslím, že záležitost PP by neměla být podceňována. Pokud odhlédnu od fyzických a povahových znaků rodičů štěněte, je tu ještě jedna, podle mého názoru také velmi důležitá oblast. A tou je majitel štěněte samotný a jeho očekávání od pořizovaného psa.
Každý si pořizuje psa z nějakého důvodu. Někdo jako domácího mazlíčka, jiný na chov, práci... atd.
Pokud to majitel myslí se štěnětem vážně, měl by se zajímat, odkud štěně je a jaké má předpoklady k těm účelům, za jakými si ho pořizuje. Ten, kdo si pořizuje ČsV, si ho pořizuje nejspíš právě proto, že to je ČsV. Já osobně budu hrdý na to, že to je ČsV, a k tomu slouží jako doklad PP.
Myslím, že ten, kdo je ochoten spokojit se se štěnětem bez PP, to asi nemyslí s plemenem ČsV moc vážně, a nezéleží mu na tom, jestli jeho pes je německý ovčák, kokršpaněl nebo jezevčík. Někdo chce prostě dobrého zvířecího společníka. Což je z pohledu majitele v naprostém pořádku, ale takový člověk by podle mého názoru neměl dělat polovičaté rozhodnutí a pořizovat si ČsV bez PP. (Jen tak mezi řečí: ČsV bez papírů vlastně není ČsV, že ano?)
Určitě zastávám názor, že než si člověk psa pořídí (jakéhokoliv), měl by mít vše dopředu promyšleno. Nemusí mít našetřeny statisíce, ale musí vědět, kde pes bude, jestli bude mít čas se o něj starat a vychovávat ho (ČsV je velmi špatný příklad "módního" psa na předvádění ostatním) a také, co na psa řekne jeho nejbližší okolí (rodina). Vím o několika lidech, kteří si pořídili štěně (ne ČsV) "jako velmi výhodnou koupi", protože jim přišlo jako výborný nápad mít psa a pak nevěděli co s ním.
Stejně tak s pořizovací cenou štěněte je nutno počítat a myslím, že ceny, za které se ČsV prodávají jsou úměrné (samozřejmě, že i zde funguje zákon poptávky a nabídky). Mám srovnání, protože vím, za kolik v těchto dnech můj kamarád prodává štěňata leonbergera.
Myslím, že investice do psa s PP se určitě v případě ČsV vyplatí.
Čau
Zdeněk "Ghost" Havlík
|