View Single Post
Old 24-04-2007, 11:26   #3
monikasz
Junior Member

monikasz's Avatar

Default Re: Polskie użytkowe CzW - spis

Quote:
Originally Posted by Gaga
Monika.. Przemek uzyl slowa "uzytkowy" w CUDZYSLOWIE
Niby tak, ale przecietny czytelnik mysle, ze nie bedzie w stanie wylapac tej roznicy, chyba ze nie doceniam wiedzy osob czytajacych z 'doskoku' to forum Pomijam celowo osoby od dawna interesujace sie CzW, ktore wiedza ze glownie chodzi o wyszkolenie psa czy tez sprawdzenie go pod katem wytrzymalosci. Bardziej bym zwrocila uwage, ze CzW jest psem wszechstronnym niz 'uzytkowym', ale to tylko moja opinia.
Przy czym faktycznie na koncu listy brakuje krotkiej legendy co ktory skrot oznacza. Ja naprawde lubie dbalosc o szczegoly, tym bardziej, ze forum jest ogolnodostepne i coraz wiecej osob tu zaglada. A taka lista jest jak najbardziej potrzebna !
Quote:
Poza tym skoro czw sa rasa PRACUJACA to z definicji naleza do psow bardziej podatnych do szkolenia niz takie np coton de tulear Mamy klase uzytkowa- czego np IX grupa nie posiada...
I bardzo dobrze ze ta lista sie pojawila, bo moze kolejni wlasciciele zmobilizuja sie do jakis startow. Chcialam tylko zwrocic uwage na subtelna roznice i moja interpretacja dotyczyla tylko wystawowej klasy uzytkowej CzW, ktora kojarzy mi sie z wystawami ... CzW jest mloda rasa, wiec nawet chyba trudno by bylo na sile robic podzial na linie uzytkowe i eksterierowe jak to jest w przypadku wielu innych ras z grupy I
P.S. Pudle z grupy IX rewelacyjnie sprawdzaja sie np. w ratownictwie - w Stanach są prowadzone rownolegle linie uzytkowe i eksterierowe
Quote:
jak widac na powyzszej liscie, nasze "working dogs" spedzaja czas na kanapie, z rzadka zlazac z niej aby pojsc pocwiczyc na plac (poza kilkoma wyjatkami ;P)
Nie demonizujmy Niewielu jest w Polsce zapalonych sportowcow - dla mnie najwazniejsze jest to ze wlasciciel chce cokolwiek robic ze swoim psem, niezaleznie ile razy w tygodniu cwiczy.
monikasz jest offline   Reply With Quote