Quote:
Originally Posted by Margo
Wlasnie z wilczakami jest powazny problem....  Dlatego wlasnie wrzucilismy wszystko 'do kupy' i dalismy na liste wszsystkie psy ze wszystkimi egzaminami (dla ktorych wystawiany jest papierek)... 
|
Ja nie neguje listy z potwierdzonymi egzaminami, czy tez zawodami, ktore sa lub mogą być wpisywane w szkoleniowa ksiazeczke. Bez sensu by bylo np. umiescic dyplom od Vaclava za uczestnictwo w jego zawodach, choc potwierdzenie jest
Margo - chodzilo mi tylko o glupie slowko 'uzytkowosci', ktore
mnie razilo
Quote:
W Polsce jest teoretycnie jeszcze latwiej, bo oficjalny certyfikat maja nie tylko psy z IPO i RH-E, ale i SVP1 i ZVP1, czyli biegami na 40 km...
|
Tego nie wiedzialam, bo w belgach RH-E w Polsce nie uprawnia do wystawiania psa w klasie uzytkowej. Widac CzW uprzywilejowane sa

Przy okazji z egzaminami ratowniczymi tak naprawde oficjalne regulacje (MSWiA) sa jedynie dla psow ratowniczych strazy pozarnej. To ze moja suka ma zaliczone kwalifikacje w PCK tak naprawde nikogo nie zainteresuje, bo po prostu nie ma oficjalnej 'podkladki'. Zeby pies ratowniczy byl dopuszczony do akcji, w ktorej dowodzi straz pozarna musi miec po prostu zdane ich egzaminy. Przy okazji niektorzy ratownicy uwazaja ze egzaminy IRO, to tylko wymysl sportowy i nijak ma sie do sprawdzenia uzytkowosci psa
Quote:
A ciezko powiedziec, ze pies jest uzytkiem tylko dlatego, ze przebiegl 40 km, bo zrobi to w zasadzie kazdy normalnie zbudowany wilczak, a nietypowy bedzie roznil sie od typowego jedynie uzyskanym czasem... Wiec wrzucenie tylko "uzytkow" generalnie... obnizy nam poziom rzeczywistego wyszkolenia... 
|
Dlatego dla mnie bezpieczniejszy jest 'poziom wyszkolenia CzW', ale wiem ze sie znow powtarzam
Quote:
Wiec z jednej strony mozna sie tu pochwalic nawet OB0, a z drugiej jest to oficjalna lista, wiec jak psa na nie ma to znaczy to, ze cale jego wyszkolenie to tylko dobry PR wlasciciela...
|
Nie wiem czy to dobry pomysl, ale paru znanych hodowcow, tam gdzie jest mozliwe umieszcza procz egzaminow takze uzyskana ocene, np. 98/100 pkt. Wiem, ze to sporo roboty, ale taka informacja tez daje poglad na poziom wyszkolenia psa. W przypadku biegu wytrzymalosciowego mozna by bylo podawac np. czas.