Quote:
Originally Posted by monikasz
Niby tak, ale przecietny czytelnik mysle, ze nie bedzie w stanie wylapac tej roznicy, chyba ze nie doceniam wiedzy osob czytajacych z 'doskoku' to forum 
|

Monika, z doskoku czy nie jednak zakladam, ze ludzie czytajacy sa inteligentni

Uczyń , prosze zalozenie ze tak jest

Jako i ja czynie
Istnieje w firmach zasada, ze jak chcesz wypuscic jakas instrukcje to najpierw dajesz ja do przeczytania najdurmejszej blondzi, a jak zrozumie to mozesz uznac, ze jest napisane wystarczajaco jasno i mozna puscic w obieg

Tu nie stosowalqabym tej zasady
Quote:
I bardzo dobrze ze ta lista sie pojawila, bo moze kolejni wlasciciele zmobilizuja sie do jakis startow.
|
Owszem, dla jednych ta lista to informacja, dla innych motywacja do wziecia udzialu w rankingu

W sumie (prawie) kazda motywacja jest dobra

ja bym jednak odwrocila sytuacje.. moim zdaniem jednak jest to rzetelna informacja i tyle. Bardzo potrzebna bo porzadkujaca krazace opowiesci o uzytkowosci niektorych psow (Margo juz wspomniala o uzytkach bez zadnego egzaminu)
Quote:
P.S. Pudle z grupy IX rewelacyjnie sprawdzaja sie np. w ratownictwie - w Stanach są prowadzone rownolegle linie uzytkowe i eksterierowe 
|
Pudle sa jednymi z najlepiej szkolacych sie psow

To rasa czysto pracujaca...

To ,ze tego sie nie wykorzystuje nie znaczy, ze sie nie nadaja do pracy

Owszem, wyladowaly w IX grupie ale to wlasnie na skutek traktowane ich jako ozdobki
Quote:
Nie demonizujmy  Niewielu jest w Polsce zapalonych sportowcow - dla mnie najwazniejsze jest to ze wlasciciel chce cokolwiek robic ze swoim psem, niezaleznie ile razy w tygodniu cwiczy.
|
Alez ja nie demonizuje

Trzezwo i z lekkim przymruzeniem oka oceniam liste

Chwala za prace i checi dla wlascicieli z psami , ktore maja duzo egzaminow, chwala tym co maja tych egzaminow mniej...ale FAJNIE, ze pracuja
Nie oszukujmy sie jednak.. wszystko sa to psy domowe a nie pracujace w sytemie np sluzb mundurowych

Powiedzialabym nawet "cwiczace" a nie "pracujace"
To troche taka roznica jak w dogoterapii, kazdy pies, ktory przejdzie kwalifikacje, testy charakteru czy sie W OGOLE NADAJE do pracy z dziecmi.. juz jest okrzykniety psem dogoterapeuta.. mamy tego w Polsce tysiace !!! A przeciez zdal tylko kwalifikacje.. pokazal, ze nie zje dziecka, jes otrzaskany z konkretnymi sytuacjami i zachowuje sie normalnie.. nic wiecej