View Single Post
Old 14-06-2004, 21:51   #13
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by Gaga
A wracając do tematu - tu chyba nie chodzi o status zwierząt ( no opłakany jest - fakt) a ardziej o takie dziwne poczucie - sama nie wiem czego .
Pisalam o statucie, bo np. w Holandii psy traktowane sa jak rzecz. Brzmi strasznie, ale ma to swoje dobre strony, bo hodowca udziela pewnej gwarancji. Tzn jesli uzyl rodzicow bez dysplazji, to nawet jesli szczeniak bedzie mial HD, to ma czyste rece. Ale jesli rodzice mieli dysplazje, to towar jest "potencjalnie wadliwy" i hodowca zwraca koszty leczenia, itp... (jest tez mozliwosc odania szczeniaka, ale ten bezsens stosuje sie niestety w wielu "cywilizowanych" krajach). Gwarancja ta obejmuje tez inne choroby dziedziczne...

Quote:
Bo tak : mam psa- wyszedł kundelek choc miał byc champion i co ? Zażądam odszkodowania?
Jesli kupowalas psa wystawowego i placilas cene jak za psa wystawowego, to dlaczego nie masz dostac "odszkodowania", czyli np zwrotu czesci zaplaty za psa? Jesli cena szczeniaka danej rasy jest 1000ZL, a Ty zaplacilas 2500-3000ZL za "super psa", to w momencie, gdy okazuje sie, ze nie jest on "pelnowartosciowy" (zly zgryz, wner, HD lub podobne), powinnas dostac zwrot "nadplaty". Wedlug mnie to calkiem w porzadku.
Prawda jest taka, ze wiekszosc dobrych hodowcow i tak daje Tobie taka opcje i na podstawie umowy dostaniesz zwrot pewnej sumy, jesli pies nie bedzie "hodowlany". W kazdym razie tak jest w umowie, ktora krazy po internecie...

Quote:
Jedyne co zyskam to ogólne potepienie bo pewnei jestem snobka, zwierząt nie kocham i nie zalezy mi na psie jako takim a bardziej na mozliwości pokazania się ......
Ja mam zle zdanie jedynie o mozliwosci wymiany szczeniaka. Dla mnie to nie do pomyslenia i osobie, ktora by chciala szczeniaka wymienic zwrocilabym cala sume zabierajac psa, a nie dala mu jeszcze jednego psiaka...

A, ze kupujacy chce byc traktowany fer i miec zabezpieczenie przed nabijaniem w butelke. Why not? Zaden hodowca nie moze zagwarantowac, ze szczeniak na 100% zostanie championen. Ale jesli pobiera taka oplate, jakby szczeniak mial w przyszlosci byc Zw.Klubu, to powinien za to ponosic odpowiedzialnosc i w razie czego czesc sumy oddac...

Quote:
Trabi sie na prawo i lewo jak sparwdzać kupowane mieszkanie, samochód czy psa ...to nie ! Ludzie głuchną na te informacje i wiedza lepiej - a oszuści na tym zarabiaja
Zgadza sie - frycowe trzeba placic. Ale z drugiej strony mila bylaby to wizja, ze mozna sie dobrac do skory oszustom...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote