Quote:
OK, znalzałam, na starej stronie Peronówki :
"Wady i problemy:
pacing (inochód). W marszu jest typowy dla wilczaków. W kłusie jest wadą. Polega na tym, że pies stawia do przodu jednocześnie dwie lewe, potem dwie prawe nogi. Sędziowie nienawidzą inochodu, prawie tak samo jak warczenia przy ocenie, od małego trzeba więc uważać, żeby szczeniak nie biegał inochodem. Pomocą może być trening w wysokiej trawie. Ruch ten jest mało wydajny i najczęściej pomaga zwykłe przyspieszenie. Jeśli to nie działa, podciągnij głowę ringówką do góry przez pierwsze kilka kroków."
Wniosek mam luźny jak sam inochód , że może jednak jest to oszczędny sposób poruszania się?
|
pacing ja nazwalabym chodem spacerowym. to jest cos takiego jak step polaczony z inochodem. to jest ten powolny sposob poruszania sie. rozni sie od inochodu tym, ze jedna lapa z tych dwoch, co ida jednoczesnie, wyprzedza ruch drugiej. taki chod jest oszczedny i w behawiorze swiadczy zasadniczo o wyluzowaniu.
co do bobtaili, to one jedyne maja dopuszczalny ruch na ringu wlasnie chodzenie stepa czyli amble.
a wilczaki maja byc ocieniane w klusie, wiec poki sie sedzia nie napatrzy wilczaka w klusie, to uwaza, ze pewnie traci czas. ale potem, jak sobie juz wszystko obejrzy, to pewnie z checia zobaczy wszystkie typu ruchu, jakie dany wilczak prezentuje. na przyklad slyszalam, ze niektore wilczaki chodza po ringu tylem.
Quote:
W takim razie być może zaprezentowanie w Nitrze inochodu miało pokazać sposób i styl zmiany kroku i przejścia na inny bieg? (później była prezentacja w normalnym biegu). Może tem przejściowy moment coś mówi znawcy o budowie psa?
|
inochod nie swiadczy o nieprawidlowosciach w budowie psa.
za to step czy pacing czyli chod spacerowy moze, bo jest uzywany zeby oszczedzic wysilek (i stawy).
Quote:
Inochodem porusza się jeden z molosów - fila.
|
I
sprobuj kiedys zauwazyc, czy jedna lapa wyprzedza.
maria i wufi