View Single Post
Old 30-06-2004, 19:24   #11
Pavel
Moderator

Pavel's Avatar

Send a message via Skype™ to Pavel

Quote:
Originally Posted by Ghost
Nechci se nikoho dotknout, ale mám pocit, že dost lidí žijících na venkově bere psa jako nutnou součást vybavení domu a ne jako člena rodiny. Existujou určitě lidi, kteří bydlí na vesnici a svého psa si váží, ale asi jich bude málo.
Pes byl vždy na vesnici chápán především jako hlídač majetku. To je v pořádku. Nicméně bohužel dnes lidé mnohdy nechápou, že když si pořizují psa, nemusí to být "hlídač od přírody". Speciálně, když si pořizují psa podle katalogu plemen nikolv protože je vhodný na hlídání, ale proto, že se jim líbí. Dříve to fungovalo jednoduše. Soused měl psa-dobrého hlídače. Sousedka z druhé vesnice měla stejně nadanou fenu. Tak to překřížili a štěňata většinou po rodičích tyto vlohy zdědila. Dnes si lidé pořizují psy a jsou potom překvapeni, že pes "nehlídá". Měl jsem dokonce takový případ v sousedství, kdy si koupili NO bez PP a v roce ho nechali utratit "protože nehlídal a neštěkal, když šel někdo kolem". Dnes mají dalšího psa, který štěká na každého a všechno co se kolem plotu hýbe, ale když se k plotu přiblížíš, tak od něj uteče s ocasem na břiše. Jojo lidé věří všelijakým bludům .
Mám jedno z mých štěňat v malé vesnici ve východních Čechách. A měli by jste vidět, jak si lidé tam ťukali na čelo, že majitelé s ním chodí na výstavy a dokonce na cvičák .

Pavel
Pavel jest offline   Reply With Quote