Précédent   Wolfdog.org forum > Polski > Wzorzec & bonitacje

Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych ....

Outils de la discussion Modes d'affichage
Vieux 04/02/2009, 17h42   #1
Rybka
Member

Par défaut "Genialnych" pytań ciąg dalszy... jaki kolor sierści ma wilczak?

Kolejne moje pytanie, tym razem dotyczy umaszczenia. Zauważyłam, że wygląd wilczaka zmienia się w ciągu roku i to znacznie. Czytam rónież często, szczególnie w dziale poświęconym wystawom, że Wasze wilczaki linieją ale nie potrafię nijak dojść do żadnej prawidłowości w sezonowości tego linienia. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć kiedy wilczak tak na prawdę zmienia futro i kiedy jest jasniejszy, a kiedy ciemniejszy?
Druga sprawa to... jak opisuje się maść wilczaka? Jako "wilczasta"? U niektórych ras jest pojęcie "sobolowata"- czy tak można opisać wilczaka? Zauważyłam rónież, że niektóre wilczaki są bardziej "kontrastowe"- czyli mocno wybarwoine, a inne... w wielu odcieniach szarości. Czy u szczenięcia widać od razu jakiej będzie maści? Czy to "wychodzi" po pierwszym linieniu?
I ostatnie głupie pytanie ale na prawdę nie daje mi to spokoju... jaki kolor ma podbródek u wilczaka? Oglądałąm wiele zdjęć, niektóre mają cały czarny inne tylko czarne wargi, a brodę białą Więc jak to jest?

Outils de la discussion
Modes d'affichage

Règles de messages