Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Kluby CzW i prawo

Kluby CzW i prawo Kluby CzW w Polsce i za granicą, informacje na temat grupy inicjatywnej Klubu Czechosłowackiego Wilczaka, przepisy dotyczące rasy...

Thread Tools Display Modes
Old 16-09-2004, 00:50   #1
Adam SObolewski
Junior Member

Default Polski Klub CzW

Witam
Czytałem sobie na forum relacje Margo i Przemka o "Specjalna wystawa (chyba) wilczakow???? - Svetla (CZ)" nawet napisałem tam kilka słów, ale nie wiem czy to weszło, jeszcze cały czas mam kłopot z obsługą forum, ale do rzeczy.
Jestem tym przerażony tak jak Wy i zmartwiony zaczynając od głupoty, interesach garstki ludzi a kończąc na bezsilności i wypaczeniu CZYSTOŚCI RASY.
Zdecydowałem się na zakup, CzW bo na początku bardzo mi się spodobał wygląd rasy jako psów, dopiero po zakupie Garusia dowiedziałem się więcej o tej rasie - pozytywnego i negatywnego.
Stałem się pasjonatem CzW, od jej rodowodu wywodzącego się od wilka, po jej charakter odbiegającym od "tradycyjnego psa”, instynktom, zdolnościom, predyspozycjom itp.

Nie jestem do końca przeciwny, różnym krzyżówkom psa z wilkiem zawsze były próby bardziej i mniej udane od tego nie uciekniemy, ale jestem PRZECIW poprawiania bez potrzeby rasy, która jest zdrowa, piękna, wszestronna itp. Jedyne Tak jest dla tworzenia i budowania nowej rasy, jeśli ktoś ma w taki zapał i jakiś cel.

Cieszy mnie fakt, że Słowacy się trzymają, aby nas nie mile nie zaskoczyli, ale na pewno nie można ich zostawić osamotnionych, dziwi mnie natomiast fakt CZ Klubu, który ma tylu członków i za razem w swoich szeregach założycieli tej rasy, fastynatów CzW, jest klubem z przełożeniem na CZ związek, kształtującym kierunek rozwoju rasy a mimo to garstka „misiów puszystych” jest w stanie zdominować i narzucić swoją wolę i swoją”ułańską fantazję”, która może być zgubna dla tej rasy – obym się mylił.
CDN…
Adam SObolewski jest offline   Reply With Quote

Posting Rules