Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wychowanie i charakter

Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, ....

Thread Tools Display Modes
Old 04-05-2011, 16:35   #1
dorotka_z
Member

dorotka_z's Avatar

Default przed przyjęciem szczeniaka

Witam wszystkich serdecznie,

wiem, że o szczeniakach jest bardzo dużo tematów na forum, ale przez to ciężko znaleźć informacje podstawowe/ogólne.

Wydaje się, ze klamka zapadła i zdecydowaliśmy się na zakup pieska. Na razie bedzie mieszkał w moim mieszkaniu w bloku, a w perspektywie roku czy dwóch przeprowadzimy sie do domu pod miastem. Chciałabym się do pryzjęcia psa dobrze przygotować, dlatego pomyślałam, że pomocne będzie zebranie informacji w jednym miejscu.

O czym powinnam pamiętać przed wzięciem psa do domu? Co powinnam mu przygotować i na co w pierwszych dniach zwrócić szczególną uwagę?

Planujemy przyzwyczajać psa do klatki, zatem już na początku będę chciała kupić klatkę. Wiadomo, że będą potrzebne miski, smycz, obroża/szelki, jakies zabawki.
Plan szczepień powinnam chyba skonsultować bezpośrednio z weterynarzem (czy przy okazji możecie polecić kogoś z Warszawy, najlepiej z okolic Ursynowa/Mokotowa). Co z dodatkowymi badaniami? Wiem, ze warto prześwietlić stawy w celu zbadania czy są wolne od dysplazji, ale może powinno się sprawdzić coś jeszcze? W jakim wieku najlepiej przeprowadzić badania?
Wybrałam już psie przedszkole, ale nie wiem kiedy najlepiej zacząć zajęcia. Teoretycznie im wcześniej tym lepiej, ale jak podejść do tematu kwarantanny po szczepieniach?
W pierwszych dniach po przyjeździe psa planuję wziąć urlop z pracy. Możecie napisać ile dni powinnam posiedziec z pieskiem, aby powoli go przyzwyczajać do pozostawania samemu?

Wiem, że temat przyjścia psa do domu jest baaardzo obszerny, ale jak byście byli tak mili i zechcieli podpowiedzieć conieco będę zobowiązana
dorotka_z jest offline   Reply With Quote

Posting Rules