![]() |
![]() |
|
Z życia wzięte.... Opowiadania ku przestrodze dla przyszłych właścicieli wilczaków...czyli wszystko o charakterze CzW |
![]() |
|
Thread Tools
![]() |
Display Modes
![]() |
![]() |
#1 |
Distinguished Member
|
![]()
Czy zastanawialiście się kiedyś ile słów rozumie wasz pies? Wiem, że psy bardziej reagują na ton głosu, intonację, język ciała itd., niż na same słowa, ale i tak ciekawi mnie czy probowaliście kiedyś policzyć wyrazy lub zwroty, na które pies reaguje zawsze tak samo, tj. rozpoznaje dźwięki lub sekwencje dźwięków bez względu na ton i intonację... Ciekawe byłoby to porównać u różnych ras i u psów w różnym wieku. Wydaje mi się, że 'słowniczek' psów powiększa się z wiekiem, ale czy u wszystkich psów tak samo i w takim samym tempie? Jakie są wasze obserwacje?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Senior Member
|
![]()
Czasami wydaje mi sie ze wcale nie rozumie
![]() Amber zna mase polecen, ale czasem nawet najprostsze mu sie mieszaja, wystarczy jednak chocby minimalny gest i juz sie nie placze nic ![]() Jakis czas temu nauczylam go takiej "sztuczki" zeby obracal sie wokol wlasnej osi, robil takie koleczko przede mna na komende "obrot!" wszystko bylo ok, ale jak wycofalam gesty to po jakims czasie na haslo "noga!" tez robil obrot ![]() musze przestac to cwiczyc przed zawodami, bo sedzia sie zdziwi ![]() Inna sytuacja: mowimy pieskom "piesek POJDZIE" na spacer i wtedy wiadomo, ciesza sie jak glupie, jakis czas temu dla zartow ktoras z nas powiedziala "piesek UJDZIE " i tez byl szal radosci ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Distinguished Member
|
![]()
Ktoś mi kiedyś mówił, że pies podobno zapamiętuje do 600 słów.
Nie wiem, czy to jest prawdą, w każdym bądź razie na tej podstawie nasz Varg zostal Vargiem :P bo mój Brat stwierdził, że skoro pies zapamiętuje wlaśnie tyle i tyle słów (nie wiem, skąd on to wziął), to psa będzie nazywać tak, a nie inaczej. Bo inne imiona mu sie nie podobały... Zupełnie jak jakiś mały dzieciak ![]() U nas podobnie jak i u Eli - gdy jest gest, Varg komendę wykona bez problemu. Gdy nie ma gestu, np. w "siad", albo w "waruj" - problemu też nie mam. Ale jesli już chodzi o "nogę" i "do mnie" - to Varguś bez gestów myli :schock: Nie zawsze, ale często. Tzn. ....pomijając te okazje, gdy mu się nie chce nic robić ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
love and terror
|
![]()
Moja suka zna tylko te slowa:
-idziemy na dwor? -spacerek? -gdzie jest pan? -szukaj sarny lub chomikow lub kreta lub kaczki -popatrz, ciotka (czyli wszytkie osoby jakie zna pies) idzie! -spier.. mi stad! -obiad! -obudz Marzene! (Trejsi to moj prywatny budzik-wskakuje na lozko i sciaga ze mnie koldre) -bierz go!~ -kto idzie?(po schodach) |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Distinguished Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
love and terror
|
![]() Quote:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
NA PEWNO zna jeszcze: -przeszkoda! -hop! -tunel -palisada -stol -kladka itp... :P |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
love and terror
|
![]()
No faktycznie
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
- pies uczy sie przez cale zycie, wiec z wiekiem rosnie ilosc rozumianych slow - szybkosc nauki i ilosc rozumianych slow zalezy od rasy - od niektorych ras wymagalo sie szybkiego uczenia i myslenia (pasterskie, uzytkowe, itp) od innych nie - przecietny pies rozumie ok 100 slow - ilosc rozumianych slow zalezy od podejscia wlasciciela - krotko mowiac: jak sie z psem nie rozmawia, to ten sie niczego nie nauczy... ![]() - psy szkolone rozumienia slow sa w stanie zapamietac kolo 200-300 Wydaje mi sie, ze wilczak do tego pasuje pod kazdym wzgledem...
![]() |
![]() |
#11 |
Wilczasty : Foto
|
![]()
To ile słów rozumie wilczak jest chyba zalerzne od tego czy bedzie mu sie opłacało zrozumieć dane słowo
![]() ![]()
![]() |
#12 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|