Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wystawy

Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-07-2005, 21:48   #1
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

OK - ja rozumiem dziewczynyny ze chcecie i szczerze Wam tego zycze ale wyjasnijcie mi prosze, bo ja nie lapie...co jest w tych championatach??

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 24-07-2005, 22:04   #2
Agnieszka
Distinguished Member

Agnieszka's Avatar

Z jednej strony tylko kwitek, ale z drugiej - przykładów podawać nie będę, ale na championa, chociażby na takiej wystawie, od razu inaczej się patrzy. Poza tym championat to też swgo rodzaju satysfakcja, jesli tak to nazwać można. W sumie jak kiedyś myślałam o tym, że w przyszłości będę mieć wilczaka, to niezależało mi na czymś takim jak championat, czy inne tytuły, na wytstawianu nawet też nie, i nie powiem, żeby teraz mi zależało, ale jednak... sama nie wiem, chciałabym mieć psa, kolejnego polskiego wilczaka-championa . Być może faktycznie jest to tytuł dla tych, co dużo jeżdzą, ale zobaczymy, może nam kiedyś też się uda . Ale żeby nie było - mam złe zdanie o osobach, które za wszelką cenę chcą swojego psa, czy kota, czy inne wystawowe zwierze wepchnąć na siłę, za przekupstwo czy coś, na podium, byle tylko był kwitek. Cóż, umiar jest potrzebny we wszystkim...
Agnieszka jest offline   Reply With Quote
Old 24-07-2005, 22:11   #3
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

To powierce dziure w brzuchu (jesli pozwolisz )...satysfakcja- OK , potrafie zrozumiec ...ale no, nie do konca , bo co to tak naprawde zmienia? Aga, ja nie prowokuje...tylko naprawde nie lapie...absolutnie uznaje koniecznosc wystaw pod wzgledem pokonywania kolejnych etapow do zrobienia psu hodowlanki...w koncu to jedyny sposob aby hodowac psy rasowe, rozumiem tez ze wystawy sa promocja rasy, hodowli...bo w koncu jest to jakas elita rasy, nawet rozumiem ze taka nagroda cieszy...ale ta radosc jest dla mnie jakby z boku...zupelnie niezasluzona przeze mnie...egzamin, zawody? OK , napracowalas sie - Twoj sukces..ale wystawy? Pies jaki jest kazdy widzi

Kurcze..zaczynam gledzic jak w temacie o agility Wychodzi, ze straszna malkontentka jestem

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Old 24-07-2005, 22:31   #4
Agnieszka
Distinguished Member

Agnieszka's Avatar

Heh.

Quote:
Originally Posted by Gaga
, bo co to tak naprawde zmienia?
Quote:
absolutnie uznaje koniecznosc wystaw pod wzgledem pokonywania kolejnych etapow do zrobienia psu hodowlanki...w koncu to jedyny sposob aby hodowac psy rasowe, rozumiem tez ze wystawy sa promocja rasy, hodowli...
I własnie. Powiedzmy, że w internecie znajdujesz, przypadkowo, stronkę jakiejś hodowli, powiedzmy psa, którego wzorzec i charakter jest jako tako Ci znany i akurat okazuje się, że z tej hodowli będą niedługo szczenięta. A że planuejsz kupno psa już od dawna, postanawiasz, że kupisz właśnie z tej hodowli, bo nawet szczenięta sa już "dostępne". Ale Ty mieszkasz w Warszawie, a szczeniaki są w Moskwie . Psa nie masz jak poznać, ryzykujesz i ufasz temu, że szczenięta, które będą po championach, na pewno nie będą zkundlonymi mieszańcami ONów z jamnikiem wziętymi z jakiegoś schroniska. Ten tytuł może dać (brzydko to nazwę) swego rodzaju gwarancję. Bo przecież pież pies z wadami, czy jakiś bardzo odstępujący od wzorca nigdy nie dostanie takiego tytułu, chociażby nie wiem, jak bardzo by się starał... chyba że jakiś idiota by go sędziował... Ale wykluczm stąd wypadki, gdy pies własnie był na siłę wpychany na podium.

Wiadomo, dla kazdego właśny wilczak będzie najpiękniejszy, najmądrzejszy i w ogóle rewelacja . Ale takie odznaczenie to przecież przyjemność, czysta nieuzasadniona przyjemność. Że akurat Twój pies jest taki i taki i udało się . Bo czy nie jest przyjemnie zejść z ringu z wygraną? No, chyba że ktoś naprawde działa tylko na zysk... Widzisz, to zupełnie tak, jak wtedy, gdy kupisz sobie jakiś fajny ciuch, czy coś . No, moze porównanie nie jest najtrafniejsze, ale prawie :P.
Old 24-07-2005, 22:43   #5
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Quote:
Originally Posted by Agnieszka

. Psa nie masz jak poznać, ryzykujesz i ufasz temu, że szczenięta, które będą po championach, na pewno nie będą zkundlonymi mieszańcami ONów z jamnikiem wziętymi z jakiegoś schroniska. Ten tytuł może dać (brzydko to nazwę) swego rodzaju gwarancję.
No tu sie nie zgodze Tytul nic nie gwarantuje, zreszta podobnie jak sam rodowod- gwarancja byc nie moze...ale to zupelnie inna bajka...osobiscie mi sie wydaje, ze championaty sa dla ludzi...o ile idea wystaw jako swojego rodzaju oceny psow pod wzgledem dopasowana do wzorca rasy jest ok o tyle jest tez moze malo atrakcyjna dla ludzi- no bo skoro juz ktos mi ocenil. ze moj pies pasuje do wzorca rasy i jest wilczakiem to po co mam tluc sie 500 km zeby uzyskac potwierdzenie tego co zostalo stwierdzone?? No ale skoro mamy miejsca , chasmpionaty itp to juz zaczyna byc ciekawe..bo rywalizacja, bo emocje
Zycie niestety pokazuje- i jest na to wiele przypadkow z roznych ras ze piesek po rodzicach -championach wcale nie musi byc ok jako przedstawiciel rasy ...ale fakt- tu juz zbaczam na tematy uczciwosci a nie o tym mialo byc Reasumujac...championaty nie gwarantuja ale djaja zludzenie ze mamy lepszego psa niz inni i nie ma w tym nic zlego oczywiscie

Quote:
Wiadomo, dla kazdego właśny wilczak będzie najpiękniejszy, najmądrzejszy i w ogóle rewelacja . Ale takie odznaczenie to przecież przyjemność, czysta nieuzasadniona przyjemność. Że akurat Twój pies jest taki i taki i udało się . Bo czy nie jest przyjemnie zejść z ringu z wygraną? No, chyba że ktoś naprawde działa tylko na zysk... Widzisz, to zupełnie tak, jak wtedy, gdy kupisz sobie jakiś fajny ciuch, czy coś . No, moze porównanie nie jest najtrafniejsze, ale prawie :P.
A z tym sie zgadzam Kazda radocha w zyciu jest ok

チェイタン。
Old 24-07-2005, 22:56   #6
Agnieszka
Distinguished Member

Agnieszka's Avatar

Quote:
No tu sie nie zgodze Tytul nic nie gwarantuje, zreszta podobnie jak sam rodowod- gwarancja byc nie moze...ale to zupelnie inna bajka...
Że tak powiem, ja się sama ze sobą niezgadzam też .
Pd czas jak "siedzę" w psach, to też przecież widze, co tu się dzieje i jakie kwiatki bywają. Jednak osoba, która (bo taką mialam na myśli) zna wlaśnie tę wytypowaną rasę ze wzroca i charakteru, ale wcześniej (jak np. ja) nie miała nigdy styczności z wystawami psimi i całym tym zamieszaniem na nich, nie będzie wiedziała, że w psach również nie wszystko złoto, co się świeci . I wtedy może się pokierować championatem psa. No, ale to inna psrawa jest faktycznie .

Quote:
Reasumujac...championaty nie gwarantuja ale djaja zludzenie ze mamy lepszego psa niz inni i nie ma w tym nic zlego oczywiscie
I w sumie dobrze to podsumowałaś. Bo to faktycznie często jest złudzenie , bo przecież, jak pisałam już, dla kazdego jego własny pies i tak będzie naj.... i nikt tu nie będzie wtedy patrzeć na jakiś wzorzec i wyniki z wystaw )).

PS
Elka, ale napisz też, co widzisz w championatach? jakie masz zdanie.
Old 25-07-2005, 09:23   #7
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Quote:
Że tak powiem, ja się sama ze sobą niezgadzam też .

No to zesmy podyskutowaly

Quote:
I w sumie dobrze to podsumowałaś. Bo to faktycznie często jest złudzenie , bo przecież, jak pisałam już, dla kazdego jego własny pies i tak będzie naj.... i nikt tu nie będzie wtedy patrzeć na jakiś wzorzec i wyniki z wystaw )).
Ja bym podzielila...albo masz psa tylko dla siebie...i wtedy jest tylko kwestia Twojego hobby, radosci, ambicji..czy bedziesz z nim zdobywac champonat czy nie...albo mozesz miec super ideal a mozesz miec tez przecietnego osobnika i nie majac ambicji hodowlanych jest Ci to obojetne..
Inna strona to - masz plany hodowlane, interesuje Cie serio rozwoj rasy...i probujesz byc jak najbardziej obiektywna i jesli Twoj pies spelnia wszystkie wymagania i jest naprawde tak cennym osobnikiem , ze robisz mu championat i uzywasz do rozrodu albo nie i na tym poprzestajesz
Odejdzmy od wilczakow...jak patrze na swoja Gige to ona jest ladna..efektowna...ale jako przedstawiciel rasy owczarek niemiecki nie bardzo udala sie rodzicom wiec do glowy mi nigdy nie przyjdzie robic jej championat i hodowlanke...co wcale nie znaczy ze mniej mi sie podoba po odkryciu i ujawnieniu jej wad
I to jest wlasnie Twoja opowiesc o wpychaniu psow na podium....sa niestety psy, ktore nie maja prawa dostac niczego powyzej oceny dobrej..lub dostatecznej ( podobny do rasy ) a niewiadomo jakim cudem maja championaty...

OJ chyba odbieglam od tematu

Zeby wrocic: wynika mi tak: albo championat wlazi psu w lapy niejako przy okazji i tak obowiazkowych wystaw...i tu pytanie o championaty jest bezzasadbne bo i tak czlowiek nie ma na to wplywu , albo (i to jest niezalezne od pierwszego) czlowiekowi zalezy...oczywiscie nic to zlego ale ja wlasnie o te sytuacje pytalam Jesli jedyna odpowiedz to "radocha bo tak" to ja to uznaje

pozdrawiam
Gaga dociekliwa

チェイタン。
Old 29-09-2005, 20:17   #8
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
co jest w tych championatach??
Generalnie nic... Po prostu byloby nudne jechac po 35 CACa jakies 1000km, wiec oddzialy i zwiazki wymyslaja rozne championaty, do tego tytuly zwyciezcow "Gornej Gwinei" i "Dolnego Mozambiku". A wtedy juz dziala to samo co u np. filatelistow, ze lata sie po roznych sklepach za jakis durnym znaczkiem, tylko po to, aby miec cala kompletna serie...
Wiec z jednej strony masz hobby.

Championaty Czech i Slowacji to co innego - moze nie dowodza one, ze mamy do czynienia z super-hiper psem, bo i tu czasem cos sie trafi, ale w sumie jako jedyne mowia cos na temat jakosci danego psa, bo z psem fatalnym czy slabym szans na wystawach w tych krajach po prostu nie ma, lub sa znikome...

A ogolnie: to po prostu trzeba lubiec. Nie ma sensu robic czegos na sile. Jak wystawianie i podrozowanie sprawia frajde, to championaty sa po prostu taka wisienka na torcie.....

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 29-09-2005, 20:30   #9
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Skusilas mnie..tym "donym Mozambikiem"...a co z "Gornym.." bo tez bym sie zastanowila?
A tak serio to juz mi sie klaruje jakis obraz wystaw, glownie poprzed zachowanie mlodego. Sam ring- OK, czlowiek sie lekko spina i prezy bo jednak wstyd byloby dac plame swoim zachowaniem ( badz co badz oceniany jest pies i nalezy mu do tego stworzyc optymalne warunki). Daje sie przez chwile swiadectwo siebie - bo pod wplywem stresu sa obie strony i tu klania sie jakis kontakt
Po ringu - cud miod i orzeszki bo psy maja wolne i dostaja to po co jechaly taki kawal drogi : bieganie, zabawa czyli to co tygrysy lubia najbardzije. Punktem najgorszym jest oczekiwanie przed ringiem, w moim przypdaku , bo musze gnojka trzymac, dosc zdecydowanie przerywac jego wkrety pod inne psy i czasem wbrew swojej woli zastosowac stanowczosc. Musze pomyslec co z tym fantem zrobic, cos mi sie legnie w glowie: w Łodzi poszlam sobie z mlodym na spacer wokol ringu i to dobrze mu zrobilo na powrot do rownowagi. Klopot w tym, ze jak sie czeka tuz przed wejsciem to nie bardzo mozna sie oddalac a ja rozumiem,z e bezczynne czekanie nie jest najwieksza atrakcja dla psa
Jak zwlaczymy ten moment to nie bede sie czepiala
pozdrawiam
Gaga

チェイタン。
Old 06-10-2005, 21:12   #10
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Punktem najgorszym jest oczekiwanie przed ringiem, w moim przypdaku , bo musze gnojka trzymac, dosc zdecydowanie przerywac jego wkrety pod inne psy i czasem wbrew swojej woli zastosowac stanowczosc.
Poczekaj - z czasem mlodemu samo sie pouklada: dobrze sie wystawiam, to w nagrode dostaje szalenstwa z psami....

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 06-10-2005, 21:16   #11
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Quote:
Originally Posted by Margo
Poczekaj - z czasem mlodemu samo sie pouklada: dobrze sie wystawiam, to w nagrode dostaje szalenstwa z psami....
Ciekawa jestem jak dlugo jeszcze zamierzasz utrzymywac mnie w przekonaniu ze mlodemu cokolwiek sie jeszcze pouklada w glowie...i jak dlugo liczysz na moja naiwnosc Moze czas na powazna rozmowe?

Ide mrozic wodke...

チェイタン。
Old 06-10-2005, 21:27   #12
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Ciekawa jestem jak dlugo jeszcze zamierzasz utrzymywac mnie w przekonaniu ze mlodemu cokolwiek sie jeszcze pouklada w glowie...
Gaga, ale ja juz dawno pisalam, ze akurat psom nic sie nie uklada. Mi tez wciskano, ze wilczak dorasta w wieku 2-3 lat i powaznieje. A tu Bolowi stuknie zaraz 7 lat i nic....nadal czekam....

Quote:
Ide mrozic wodke...
Nic z tego.....! Psow ze sladami uzywania do reklamacji nie przyjmujemy....

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 06-10-2005, 21:39   #13
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Quote:
Gaga, ale ja juz dawno pisalam, ze akurat psom nic sie nie uklada. Mi tez wciskano, ze wilczak dorasta w wieku 2-3 lat i powaznieje. A tu Bolowi stuknie zaraz 7 lat i nic....nadal czekam....
Taaaak?? To ja chyba przeoczylam ten watek...

Quote:
Nic z tego.....! Psow ze sladami uzywania do reklamacji nie przyjmujemy....
NO co? Nie chcesz sie ze mna napic?? Ja o reklamacji nie mowie...wiecej niz Wy macie zagwarantowane w umowie daja mi spotkani wczoraj policjanci...wiec interesu i tak nie ubijemy

チェイタン。
Old 06-10-2005, 22:25   #14
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
NO co? Nie chcesz sie ze mna napic??
OK, wpadlabym gdyby nie to, ze autostrady z Gubina do Wa-wy nawet jeszcze nie maja w planach....

Quote:
wiecej niz Wy macie zagwarantowane w umowie daja mi spotkani wczoraj policjanci...
Znowu ich zaczepialiscie? Oj, kiedys sie doigrasz....

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 07-10-2005, 08:16   #15
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Quote:
OK, wpadlabym gdyby nie to, ze autostrady z Gubina do Wa-wy nawet jeszcze nie maja w planach....
No tak, kazda wymowka jest dobra....trudno- luster w domu nie brakuje to i towarzystwo do picia sie znajdzie...

Quote:
Znowu ich zaczepialiscie? Oj, kiedys sie doigrasz....
Eeee. tam, po pierwsze ja bardzolubie policje, po drugie byli mlodzi i przystojni a po trzecie sami zaczepili...a ja tylko bylam uprzejma i mila... Zreszta mlody tez sie zachowal, ladbnie przywital i probowal ukrasc kanapke z kieszeni spodni...

チェイタン。
Old 04-05-2006, 10:04   #16
EwaSawicka
Junior Member

Quote:
....., bo ja nie lapie...co jest w tych championatach??

Gaga. Czy już łapiesz?
EwaSawicka jest offline   Reply With Quote
Old 04-05-2006, 10:36   #17
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Jak odpowiem Ci TAK to nie bedzie do konca prawda. jak odpowiem NIE to bede niewiarygodna. To bardziej skomplikowane
Calosci nie dam rady tu napisac(za wiele watkow) wiec wylapuj po drodze pytaniami to nie zginie
Przyklad pierwszy: czekamy na BISy i rzucam okiem na sasiedni ring rottkow- pieeeeknych z ogonami , wybija sie jedna kobieta, biegnie jakby mialo od tego zalezec jej zycie, wygrywa i skacze po ringu, wywija rekami ... patrze jak na czubka....nie kapuje....dlaczego?
Sama przed godzina powinnam sie tak cieszyc... a ja nic...hmmm...
Najwieksza radoche sprawilo mi to ze Chey biegl, nie musialam z nim walczyc na ringu, ladnie stal, zeby obejrzala sedzina (zrobila to lepiej niz ja). Ale samo zaliczenie kompletu zw ml jakies takie w tle....
Mimo "sukcesu" nadal twierdze, ze wystawy to nie jest moj zywiol...czekam na ten moment gdy mozemy odejsc i puscic psy, odetchnac i oddac sie relaksowi, porobic zdjecia.
Pies nie dostal jakiegos dodatkowego blasku, nic sie nie zmienilo...nie wiem dlaczego....
Moze dlatego, ze ja z natury nie lubie stawac do rywalizacji, moze dlatego cieszy , ze sie udalo mimo braku tego cisnienia? Moze wlasnie dlatego ?
Kiedys myslalam ze jak juz bedzie ten pierwszy maly championacik to mnie trafi, poczuje...ale nic...strzala chybila
Ale ja nadal to traktuje jako pewnego rodzaju misje czy powinnosc... obiecalam, wiem ze dla Hodowcow istotne jest pokazanie psa i wlasciwie bardziej mnie cieszy, ze sie wywiazuje, ze oni ciesza sie swoim wyhodowanym psem niz to ze MY ZDOBYLISMY...
Moze to jeszcze nie ten czas? Moze za wczesnie?
pozdrawiam
Gaga z watpliwosciami

チェイタン。
Old 04-05-2006, 12:20   #18
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

Mila Gaguniu,
to bedzie moj list o moim zyciu...wystawowym.
pamietam jeszcze te czasy kedy pierwszy raz w zyciu wybieglam z psem na ring jak hendler-to byla przepiekna sunia collie.
dostalam ex.III i bylam bardzo z tego zadowolona, ze sunia biegla, piekne pokazywala sie i ze byliszmi lepsze niz ta suka sedziny, ktora byla IV.
to byl dla mnie azart-adrenalina-walka, ale nie za to zeby "he he ja jestem lepsza" ale za to "jak dzisziaj piekne obie wygliadami i pokazujemi sie" za to ze "jesteszmi komanda, ktora pracuje razem-ja i moj pies"
poznej mialam swoja pierwsza wystawowa sukie-shelti-z na zrobilam CH LT i mialam i dobre i zle dni w ringach.
Pomoglam wystawiac i yorki i rotweilery i juzaki...
czulam adrenalin zeby moj kolegi po ringu dostaly jak najlepsze oceny, i bylam zadowolona z tego co robie.
ale tylko z Harka poczulam co znaczy wygrywac i widziec twarzy liudzi ktore bisuja dla ciebie i twojego psa.
Stalyszmi sie gwiazdami na wystawach i nadal to jest.
tylko teras juz moze za duzo tych BOB, BOG i temu podobnych i za malo tej radosci wygrywania (juz mam odpornosc na "I miejsce"), juz na ring ide jak do pracy-"znowu BOB"-taka odpowiedz dostaja moje koledzy z wystaw od mnie.
Ale znowu-nie mowie ze to nie jest moje zycie-to jiest i bedzie dalej-teras juz polujiemi na konkurencje (dzieki polakom za to ), na specifyczne siedzia, robimi jak mozemi najlepsza reklame na CSV i czieszimi sie z tego ze nas znaja duzo liudzi i ze powieksza sie kolko znajomych.
Old 04-05-2006, 18:53   #19
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Zajelam sie sprzataniem a to dobrze robi na myslenie i przypomnialam sobie o bardzo waznej rzeczy. Doskonale miesci sie w zakresie :"czy juz lapiesz"
Otoz najwieksza frajde sprawia gdy po tym calym szalenstwie, gdy stres juz odpuszcza a swiadomosc nie do konca rejestruje ze stalo sie cos "waznego" dostajemy calusy od Joasi i podchodzi taki Marek z Daphinska, przed chwila biegajacy z nami w porownaniu o rase i gratuluja. I to jest najwieksza nagroda, ze spotykamy sie z ludzmi z klasa, z ktorymi tak samo milo jest wygrac i przegrac bo psy jak psy- maja swoj dzien, wpadaja w oko sedziemu lub nie.. a ludzie stanowia o tym, ze chce sie ten stres znosic I w Nowym Dworze to wlasnie byla NAGRODA ! (na tyle wielka, ze od tego czasu chodze i wszystkim opowiadam )
pozdrawiam
Gaga wniebowzieta

チェイタン。
Old 04-05-2006, 20:28   #20
EwaSawicka
Junior Member

Gaga, Nie było okazji - ale niniejszym gratuluję ZW. MŁ. w Dobrym Miescie, no i tym samym tytułu Młodzieżowego Championa Polski. Czekamy na dalsze sukcesy. Pozdrawiamy

Ja i Daphne.
EwaSawicka jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules