![]() |
![]() |
|
Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach.... |
![]() |
|
Thread Tools
![]() |
Display Modes
![]() |
![]() |
#1 |
Wilczasty : Foto
|
![]()
nie wiem czy ten temat był poruszany jeśli tak to i tak warto go poruszyć jeszcze raz.
Podanie iwermektyny iwilczakowi może dla niego być śmiertelne. najprawdopodobniej wilczaki będą miały Defekt genu MDR1 co prawda zbadany defekt genu wykryto do tej pory u collie (krótko i długowsłose, border collie, shetland sheepdog, australian sheperd, bobtail, longhaired whippet, silken windhound) ale jeśli przeanalizujemy pochodzenie wilczaka to dojdziemy do rasy collie.Tak samo jest w przypadku białego owczarka szwajcarskiego i tu niestety słyszłem o przykrych sytuacjach po podaniu iwermektyny.
![]() |
#2 |
Distinguished Member
|
![]()
A cóż to jest ta iwermektyna?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Moderator
|
![]()
piekne poprosze o artikul, gdzie to napisano.
dzieki |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wilkokłak
|
![]()
To środek przeciwko pasożytom (zarówno zewnętrznym, jak i wewnętrznym).
Z tego co mi wiadomo, stosuje się go głównie u świnek, bydła i koni, ale w przypadku silnego zarobaczenia, weterynarz może go zastosować także u psów, zwłaszcza że przez wetów w naszym kraju jest on ponoć uważany za całkowicie bezpieczny. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wiewiórka Wredna
|
![]()
Jest szeroko stosowany u gryzoni i jak dotąd u gryzoni spotkałam się z tylko jednym przypadkiem reakcji alergicznej, ale tylko skórnej.
O tym defekcie wiem od dawna od znajomej, która ma szetlanda. Psa można zbadać na defekt tego genu. http://www.laboklin.de/pdf/pl/genety...mectin_POL.pdf http://www.padawancollies.com/Leki.htm
![]() |
|
|