![]() |
![]() |
|
Sport & trénink Českoslovenští vlčáci jako pracovní psi - jak cvičit, jak učit nové prvky, informace o soutěžích a zkouškách a výcvikových seminářích... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Rádi bychom začali chodit na obrany, ale slyšela jsem hodně protichůdných názorů. Jedni radí, že čím dříve, tím lépe a druzí mě naopak zrazují, že mám počkat až pes psychicky dospěje a především se do nácviku obran nepouštět bez 100% poslušnosti (především přivolání).
Branovi je 9 měsíců, je ještě hodně štěněčí, jak povahou (teprve přichází do puberty, v kontaktu se psy co zná se projevuje spíš jako štěně, v kontaktu s neznámými už začíná dělat ramena, ale nakonec je z něj zase štěně), tak fyzicky (pořád velikánské paciny a na čsv silné štěněčí nohy, hopsá jako kozlík, někdy je ještě trochu nemotorný, nezvedá nožičku při čůrání a tak). Obrany jsou něco, co ho bude obrovsky bavit. Tahat se a zakusovat se, ještě u toho moci vrčet a běsnit, to je ta nejlepší hra co zná. Jaké máte zkušenosti a kdy jste s nácvikem obran začali vy? Dívala jsem se do topicu http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=14149 ale nenašla jsem tam odpověď na to co mě pálí, děkuju
![]() |
#2 |
Bolt Grey Střípek snů
|
![]()
Myslím, že to záleží spíš na vhodném figurantovi...to je největší problém. Pro psa to musí být čistá hra a není tudíž potřeba, aby předtím dospěl a proč nutně 100% přivolání, když pes bude stejně dlouho na vodítku a na placu vždy sám?
Trochu pozor na bič (či jak se tomu říká ![]() Jinak u Bolta hodně pomohlo, že mohl pozorovat ostatní psy při obraně, aby pochopil o co v téhle "hře" jde - ze začátku totiž štěkal čistě na fuguranta a nabízená "kořist" ho nezajímala, ale rychle pochopil. ![]() PS: Zvedání nohy ho nemusí brát ještě dlouho ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
Figurant se jmenuje Mirek Valentin, slyšela jsem na něj zatím jen chválu. S přivoláním to bylo myšleno tak, že se třeba na procházce rozhodne, že tamten člověk by mohl být skvělý jako figurant a vyběhne mi na někoho třeba v zimní bundě a zakousne se mu naplno do rukávu - nebo dojde k situaci, kterou vyhodnotí jako nutnou obranu, aniž by byla překročena hranice - a já ho neodvolám. Stává se to?
![]()
![]() |
#4 | |
Bolt Grey Střípek snů
|
![]() Quote:
Pokud bude brát obranu opravdu jako hru, tak nevyhodnotí nic jako "nutnou obranu". Nám se docela hodilo v začátku, že na letním výcvikovém táboře jsme měli jako figuranta stejného člověka, co s námi dělal poslušnost - věděl, že tenhle člověk = štěkání, ale když měla být "jen" poslušnost a on začal pochopitelně obranařit, protože ještě nedělal rozdíl, tak jsem mu jen řekla párkrát důrazně "NE" a pochopil, že teď se tohle nehraje a má dělat něco jiného. Do rukávu hned kousat nezačne a ze zkušenosti s Boltem, kdy si nejspíš spletl "reálný život" s obranou, to vypadalo takhle: Jednou to bylo ze začátku, kdy ještě nechápal plně obrany a nějaký cizí pán na ulici, kolem kterého jsme šli, ho na sebe začal poutat a provokovat (nepochopila jsem proč???) a to na něho začal jen štěkat stejně jako na obranách, ale stačilo okřiknout a druhý případ byl letos v létě, kdy se soused postavil hned za plot v montérkách, když mluvil s mámou. Vypadal opravdu jako figurant a pes začal jakoby "obranařit", ale jen poskakoval okolo. Spíš se ho lekl. Jen pro upřesnění, všechny sousedy má rád a nadšeně se s nimi snaží vítat, když je vidí. Když stejný soused opravoval zeď rozdělující naše zahrady, tak na ni taky přitom skákal, aby se podíval co nejvíc z blízka a přivítal. Nikdy se mi nestalo, že by se na procházce na někoho vrhl, když byl na volno, ale já ho vždy hlídala a snažila se včas přivolat (než si všiml on, že se někdo blíží). Průběžně jsem ho přivolávala i "na prázdno", dala odměnu a hned volno, takže mu nepřipadalo zvláštní, když ho volám. Last edited by Pouliche; 10-09-2011 at 21:37. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Junior Member
|
![]()
On totiž Bran si kousne rád do čehokoli a kdykoli, je to pěkná podšívka. Třeba jsme na procházce, jdu ze svahu dolů, najednou se mi za zády objeví ten skřet, skočí mi na záda, div z toho kopce neudělám tři přemety a ještě se mi zakousne do lítka. Hrozná sranda
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#6 |
Šungmánitu-ha Khoyáke
|
![]()
Pokud se pes rád přetahuje o hadr nebo kůži a je to pro něj příjemná zábava, tak není důvod váhat. Souhlasím, že ze začátku je dobré dávat bacha na bič a na střelbu, ale jinak klidně. Chce to figuranta s aspoň troškou zkušeností s ČsV a hlavně brát ohled na fyzickou zdatnost štěněte. Ale to dá figurantovi rozum (pokud ho má).
|
![]() |
![]() |
![]() |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|