![]() |
![]() |
|
Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
![]() |
|
Thread Tools
![]() |
Display Modes
![]() |
![]() |
#1 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Wygladac ma to mniej wiecej tak: ![]() ![]() Oczy moga byc jasniejsze. Ale im bardziej sa ciemne, tym wieksza jest to wada. I np. u psa z czarnym okiem zaleca sie postawic ocene "dobra", nawet jesli reszta ciala jest OK.
![]() |
![]() |
#3 |
Distinguished Member
|
![]()
Dzieki
wydaje mi sie, ze nasz pies ma normlane oko ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
|
![]()
Anetka - mysle ze ja tez z ta sedzina spotkalam sie (tz z Polski)
ona mi w opise napisala ze mami za jasne oko i za krotkie ucho i za waska klatke piersiowa ![]() ale to juz nie pierwszy raz ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Member
|
![]()
Idzie sie uśmiać
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Junior Member
|
![]()
Na przełomie 2 miesięcy oczy Ziry niesamowicie się zmieniły (patrz foto ;D )
Co sądzicie o ich przyszłości????? ![]() ![]()
![]() |
#9 |
Distinguished Member
|
![]()
Oczy mojej suczy były trochę za ciemne w pierwszym roku życia, ale Paula powtarzała mi z uporem maniaka, że dzieciom Enora MB ślepia często rozjaśniają się ok 2-giego roku życia i tak się właśnie stało, NB ku mojemu wielkiemu zdziwieniu
![]() Inti ma bardzo jasne oczy (w słońcu prawie cytrynowe) ![]() Poza tym pamiętaj, że wilczaki miewają różne odcienie ślepiów w zależności od diety, pory dnia, otoczenia które się w nim odbija, pory roku - w zimie zazwyczaj troszkę ciemnieją a latem są jaśniejsze itd. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Junior Member
|
![]()
Można wprowadzić jakąś dietę aby rozjaśnić oko śierściuchowi?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
VIP Member
|
![]()
Prędzej przyciemnisz, karma ze spora zawartością alg. Ale to nie są jakieś specjalnie widoczne różnice.
Wieść gminna niesie również, że oko ciemnieje z wiekiem- nie bardzo wiem jak to traktować (na ile serio), bo nie wiem od jakiego wieku zaczyna się ta granica ciemnienia ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Wilkokłak
|
![]() Quote:
Cóż skoro pisze to tak doświadczona hodowczyni, może rzeczywiście coś w tym jest, nie mnie to kwestionować. Jedyne co mogę zrobić, to sprawdzić na swoim "egzemplarzu". ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
VIP Member
|
![]()
Uuuuuuuu to w takim razie w najbliższym roku czeka nas drastyczna zmiana wizerunku
![]() Cóż, dalej będziemy kochać jak własnego ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
Mam w domu takie chodzace przyklady, gdzie najlepszym jest Jolka, ktora w mlodosci miala jasniusienkie oczy: ![]() ![]() (jak na tamte czasy wrecz SUPER jasne ![]() a teraz kolor ten przeszedl juz w braz: ![]() Quote:
Bo tak teoretycznie tez powinno byc. Jasne oko jest cecha recesywna - krotko mowiac jesli rodzice maja jasne oczy to wszystkie szczeniaki tez powiny byc jasnookie... (przyklad: weimarczyki). Ale u wilczakow tak nie jest... ![]() Ciemnienia nie ma jedynie u psow rzeczywiscie mocno jasnookich. I celem hodowli jest m.in wlasnie dazenie to tego, aby kolor oczu byl staly i niezmienny... Tzn chodzi o pozbycie genow "odpowiedzialnych" za to sciemnianie... ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Moderator
|
![]()
jesli troche dluzej posiedziec w WD galerii i zerknac na fotki psow mlodych i jak wygladaja teras - latwo bedzie widac ze cziemnieja
![]() to akcentuje prawe kazdy stary hodowca wilczakow z SK ( a one jak wiadomo widzieli i samego Repa ![]() to ze Chey narazie ma jasne oko to super - ale jakie oko bedzie miec w wieku 14 lat? pozyjemi zobaczymi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
VIP Member
|
![]()
Daiva, w wieku jego 14 lat guzik mnie będzie obchodził kolor jego oka, bo będę szczęśliwa mając go nadal przy sobie
![]() ![]() Odnoszę się teraz do owych 7 lat, nie wiem, może faktycznie w ciągu 12 miesięcy kolor poleci "na pysk", może tak to działa właśnie? Pożijom-uwidim:P |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
VIP Member
|
![]()
Już to pisałam w jednym wątku, ja cierpliwa jestem
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Moderator
|
![]()
ha ha ha no tak ...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Distinguished Member
|
![]()
Podobno ciemnieje pod wpływem marchwi, ale tego nie sprawdzałam. Młoda wcina tyle marchewki ile chce, bo na jej zdrowiu zależy mi bardziej niż na kolorze oka
![]() Interesuje mnie jak się ma ciemniejsze wybarwienie sierści i ciemniejsza oprawa oka do jego koloru... Czy nie jest tak jak u ludzi, że ludzie o ciemnej karnacji skóry częściej mają też ciemne włosy i oczy? Czy ciemniejszy kolor sierści u wilczaka niesie ze sobą mocniejszą pigmentację oczu? Last edited by Rona; 21-12-2010 at 16:47. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|