![]() |
![]() |
|
Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 |
VIP Member
|
![]()
Ja naparwde nie rozumiem dlaczego ktos mialby sie obrazac. Szanuje, ze ktos nie chce- OK, nie umiem tylko zrozumiec powiazania pomiedzy faktem, ze pies jest "moj" a powiedzeniem, ze ma jakis niedostatek.
![]() O co chodzi????? |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Moderator
|
![]()
dobry temat, bo mam pytanko chcemi miec dobre wilczaki czy jakies psy z rodowodem wilczakow?
jesli dobre to trzeba jak najweciej wiedziec i widziec nie dostatkow zeby ich weciej nie rozmnazac, jesli chcemi miec jakies psy to mozna rozmnazac wszystko co ma szary kolor i stojace uszy ![]() ja POZWALAM na wykorzystanie moich fotek i pokazania w moich psow nie dostatkow bo oni ich maja, bo nie ma IDEALNEGO psa, ja jescze takiego nie spotkalam i watpie czy kiedys taki urodzi sie ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Member
|
![]()
tak mi się teraz przypomniało Kasia&Cora ty tak jak ja (tak mi się wydaje ) dopiero w tym roku tak na prawde masz wilczaka i styczność z nim .Czytałaś pewnie o otwartej sierści A czy miałaś okazję ja zobaczyć ? Ja miałam to szczęście i teraz wiem jak to wygląda Mam 2 wilczaki jeden ma gładką sierść drugi ma fale dunaju i ta jest ok i ta ale czy nie chcielibyście zobaczyć o jakich falach mówię? Jedna rasa wszystkie rasowe a jednak inne NIE GORSZE INNE dla porównania można by pokazać sierść wybitnie długą Nie Typową dla tej rasy a jednak sie zdarzyła Można by pokazać typy sierści ale nie chcecie zdjęć to wam nic nie pokarze
![]() Ja też wyrażam zgodę na pokazywanie moich psiaków Wolfin masz racje każdy psiak , człowiek ma wady i sztuką jest umieć śmiać się z tych wad |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Gorthan's WeReWoLf
|
![]()
Ludzie tak po prostu maja. Nie wszyscy, ale po co ryzykowac forumowa wojne, jak trafi sie na kogos kto sie obrazi.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Moderator
|
![]()
Anetka, tak, bo narazie ja nadal testuje sedziow, bo jak mam olraundery tak mam oproc kilka
![]() dobrze ze mami i takich sedziow na Litwe KTORE same prosza o szkolenia na sedziowanie wilczakowe-taka osoba bedzie u nas na klubowej sedziowac w 2008 roku. ale jak zrobic szkolenie bez fotek i realnych psow? Sedzia glowe ma i bardzo dobra juz min 30 lat sedziuje ale.... sam mowi ze nie wszystko jeszcze wie i chce weciej dowiedzie cie . takich liudzi szanuje jak i tych ktore umia gadac o wady swoich psow ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Gorthan's WeReWoLf
|
![]()
Najlepsza jest wersja na wyrazenie zgody na zdjecia
![]() Ja teznie mam nic przeciwko. Ale u nas np. dlugowlosego wilczaka nie ma, wiec trzeba wrzucic czyjes zdjecie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Member
|
![]()
Przykład
![]() Dwa psy dwa z rodowodem dwa tej samej rasy oba piękne jednak wadą jednego jest brak pigmentu który rzutuje na oceny na ringu Czy to komuś urąga? |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Wilczy Duch
|
![]()
Aneta teraz jeszce przydało by się podać powód dlaczego wyszedł taki psiak, jakie geny to spowodowły,jacy byli rodzice. A przykłady długiej sierści mogę podać na syberianach,tylko musiałabym poszukać zdjęć.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
VIP Member
|
![]() Nawet niekoniecznie smiac, mysle, ze świadomosc wad swiadczy o normalnym spojrzeniu na obserwowany obiekt. Dla mnie obrazanie sie za wytkniecie oczywistego niedostatku jest hmm..... delikatnie mowiac brakiem rozsadku. ![]() Aneta dawaj te fale Dunaju ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Member
|
![]()
Właśnie właśnie Shaluka
![]() ![]() ![]() Zdjęcie fali Dunaju zrobię jutro bo teraz fale śpią i niech tak zostanie ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#31 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
Witam wszystkich!
To mój pierwszy post na tym forum, ale widząc beagielki nie mogłam się powstrzymać-jest mowa o braku pigmentu u tej suczki, ale zdjęcie nie pokazuje czy jest bi, czy tri (raczej bi). Jeżeli jest bi- to brak pigmentu nie jest wadą. (chociażby wspaniała Dufosee Guinevre) To taki mój skromny głos przeciw ocenianiu cudzych psów na zdjęciach ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Member
|
![]()
Jeszcze raz powiem nie oceniam i nie chcę oceniać niczyich psów chcę pokazać tylko różne przypadki .
Faktycznie zdjęcia nie mogą być brane za dowód 100% pewności że tak jest bo nigdy nie pokazują prawdy i nie będą (A może ona ma gdzieś czarną plamkę) jednak mogą nam pomóc bardziej wyobrazić sobie jak to może w realu wyglądać Czy ktoś opowiadając ci o kolorze np. brązowym a ty nigdy go nie widząc będziesz wiedzieć o czym on mówi? |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Member
|
![]() Ta bigielka też wygląda jak Bi ale zapewniam Cię że jest trikolor więc zdjęcia mogą być mylące NIE OCENIAM PSÓW ANI WŁAŚCICIELI |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]() Quote:
![]() Wiem, że nie oceniasz właścicieli (psy siłą rzeczy tak), ale bigielce na zdjęciu została publicznie przypisana wada, której prawdopodobnie nie ma, a to wprowadza w błąd czytających i prowadzi do złego wniosku, że brak pigmentacji u tej rasy zawsze jest wadą. A właściciel psa nie może tego zdementować np. innym zdjęciem ![]() A gdyby czytał to na przykład przyszły nie do końca zorientowany nabywca jej szczenięcia ![]() Ja bym się nieobraziła gdybyście wzięli na tapetę mojego psa i pisali o jego prawdziwych wadach stwierdzonych naocznie, ale wkurzyłabym się gdyby ktoś wynalazł w necie zdjęcie i na jego podstawie coś wymyślał... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Gorthan's WeReWoLf
|
![]()
No i wlasnie o tym mowilam
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Member
|
![]()
To może zmiana tytułu wątku na :
Piękne rasowe i bez wad uchwycone w niefortunnych zdjęciach przypominających wady rasy Nie powinien nikt się obrażać i złościć bo przecież mowa jest o Pęknych rasowych bez wad którym nie wyszło zdjęcie , bo było żle naświetlone pod złym kontem pies w tym momencie sie potknął Bo w 90% tak z tymi zdjęciami jest ![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Member
|
![]()
Specjalnie dla ciebie Gaga
Sierść gładka Sierść jak ja to nazwałam Fale Dunaju Brakuje jeszcze otwartej , jasnej i ciemnej i oczywiście Bardzo nie typowej ![]() Teraz wiecie o czym mówiłam a wyobrażaliście sobie jaką sierść ![]() Komentarz do zdjęć sierść 1 - powstała z połączenia dwóch psów o takiej samej gładkiej sierści sierść 2 - powstała z połączenia suki z gładką sierścią i psa z otwartą sierścią Oba psy są młode Proszę o ewentualne korekty i spostrzeżenia ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Junior Member
|
![]()
Kurcze... koniecznie chcecie publicznych konfrontacji
![]() ale ja nadal nie wiem, o co chodzi. Sami sobie odpowiadacie, że nie chcecie oceniać psa, ani właściciela, tylko sie uczyć. Ale w dalszych postach (przykład beagla) widać, jak ktoś ocenia nie znając specyfiki psiej rasy ![]() ![]() Nadal uważam, że jeżeli KTOŚ CHCE poznać wzorzec bliski "prawdziwemu" wzorcowi, MUSI być na bonitacji którą robi Oskar Dora, w realu. On czasami mówi na głos, który pies ma co dobre czy złe. Słowo daję, że po zdjęciach, wirtualnie, nie da się ocenić psa w sposób rzetelny. Jeszcze zauważyłam, że większość z nas wie, co ich pies/suka ma nie tak, więć PO CO pokazywać, co inne psy mają inaczej??? Aby ujrzeć, że nie tylko MÓJ pies tak ma - inny też? dowartościowanie ![]() Proponuję wymyślić inny temat, aby móc porozmawiać na forum (może: jak mój pies reaguje gdy...), albo weźmy sie za mycie okien i pastowanie podłóg, bo z braku zajęć powstają głupoty ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
VIP Member
|
![]()
Jolu, dla mnie nie jest to ani glupota ani rozstrzygane sporow miedzy hodowlami.
temat jednak wywoluje niejednokrotnie reakcje niemal histeryczne ![]() ABSOLUTNIE wszyscy wytykaja wady innych psow szepczac sobie do ucha. Spotykajac innego wlasciciela czw lata temu juz slyszalam ze dany pies ma to i tamto a inny cos innego. jednoczesnie stajac twarza w twarz z wlasicielem wlasnie omawianego psa kazdy readosnie wykrzykuje zachwyty nad pieknym burym ![]() A potem ktos cos komus chlapnie i rodza sie nieporozumienia. Takie sa fakty. Osobiscie uwazam , ze lepsze jest odarcie z tajemnicy pewnych rzeczy bo sprawa wtedy mocno traci walor sensacji ![]() Ale nie bede sie ani upierac ani walczyc skoro znakomita wiekszosc woli wersje istniejaca ![]() ![]() ![]() Byc moze Jolu masz racje w probie hamowania rozwoju tematu, ja patrze na calosc z punktu widzenia pojedynczego psa. Inaczej sprawa ma sie z hodowla: tu dzialania marketingowe maja byc przemyslane i omijajace szerokim lukiem wszelkie "niedostatki"...prawo rynku dziala tez tu i nie ma w tym nic dziwnego. W koncu chodzi o to aby bylo milo, nie? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 | ||
Member
|
![]()
Z mojej strony to koniec
Nie potrafię wam przekazać tego o co mi chodzi a kłócić też się nie będę Quote:
![]() Quote:
![]() |
||