Wróć   Wolfdog.org forum > Polski > Żywienie i zdrowie

Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje....

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 04-09-2012, 11:48   #1
Narvana
love and terror

Domyślnie Kulawizna, reumatyzm

Pojecia nie mialam, jak temat nazwac, wiec nie zabijajcie.

Od paru dni, moje dziecie ukochane, kuleje - na przednia lewa lape.
Ogladalam, pukalam, stukalam - nic tam nie ma, lapa cala, nie zdarta.
Na pierwszy dzien przed kuleniem, bylam z Ruda na plazy - maly sztormik byl, fale, zimna woda, Ragud sie nakrecil i bawila sie w wodzie.
Moja teoria - reumatyzm?
Czy moze byc cos jeszcze?
Kuleje najbardziej, kiedy sie zastoi, czyli jak sie zwlecze z kanapy. Jak sie rozchodzi, to jest prawie normalnie - dla kogos kto sie nie zna - nie zauwazy raczej.
Lapy nie lize jak przy zranieniu i sie nia nie interesuje.
stare 04-09-2012, 12:38   #2
Duz
Junior Member

Domyślnie

Hmm, od wczoraj mamy to samo, Diesel kuleje na prawą przednią łapę. Obmacałam, powyginałam... nic, nie ma oznak bólu. Dodam, że tak jak Garuda kąpał się w morzu, biegał, szalał w wodzie... nie pierwszy zresztą raz. Jeśli w ciągu kilku dni nie przejdzie, skonsultuję się z wetem. Nie mam pojęcia jaka jest przyczyna. Skojarzyłam tylko, jak jakieś 2 tyg. temu Diesel zeskoczył z górki, źle stanął właśnie na przednią łapę i runął z piskiem na pysk, chwilę wtedy kuśtykał ale przeszło. Może teraz to się odzywa... U Diesla też mogą wchodzić w grę wzrostowe sprawy a to tego zimno.

Ostatnio edytowane przez Duz ; 04-09-2012 o 12:54
Duz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 04-09-2012, 17:35   #3
Macia
Junior Member

Domyślnie

U mnie mój miks husky miała bóle reumatyczne. Objawiało się tym, że gdy leżała w zimnie na płytkach/betonie po podniesieniu się zaczynała kuleć. Jak się rozruszała było ok. Zaczęło się gdy miała 6 lat. Potem doszło popuszczanie, u nas się okazało, że przyczyną jest spondyloza, zespół końskiego ogona i kilka innych "bonusików".
Jednak skoro u Twojej to tylko jedna łapa i od jakiegoś czasu dopiero to może coś naciągnęła? Może się po prostu nadwyrężyła?
Macia jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 04-09-2012, 20:10   #4
Trustno1
Junior Member

Domyślnie

@ Duz - http://www.vetopedia.pl/article70-1-...ie_kosci).html Zerknij na to. Sporo młodych psów to ma, Royal Canin wypuścił nawet specjalną karmę dla psów z zapaleniem kości.

@ Narvana - z racji wieku Garuda się nie łapie na enostozę. U niej przyczyn można szukać gdzieś w stronę reumatyzmu. Przednie kończyny to raczej nie kręgosłup, spondyloza i zespół końskiego ogona dotyczy tylnych.

Ostatnio edytowane przez Trustno1 ; 04-09-2012 o 20:17
Trustno1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 04-09-2012, 20:36   #5
Narvana
love and terror

Domyślnie

Nie miala sobie za bardzo jak nadwyreczyc czy naciagnac, dlatego do glowy wpadl mi tylko reumatyzm...
Nic innego mi nie pasuje za bardzo...
Dziecko mi sie starzeje
stare 04-09-2012, 20:55   #6
Gaga
VIP Member

Wysy?anie wiadomo?ci przez Gadu Gadu do U?ytkownika Gaga
Domyślnie

jeżeli biegała po plaży to mogła sobie coś skontuzjować To niefajne podłoże dla psich łap, ja wiem - one uwielbiają te ogromne piaskownice i dostają głupawki, jak tylko wejdą na piach, ale czasem w tym miękkim podłożu może dojść do kontuzji.

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania