![]() |
![]() |
|
Off topic O wszystkim i o niczym - sposób na miłe spędzenie czasu... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Nie koniecznie potrzebna jest lampa zew. - moze lepiej zainwestować w dobre szkło czyli jakiś dobry, jasny obiektyw. Wtedy zdjęcia będą bardziej naturalne.
![]() |
![]() |
#2 |
Senior Member
|
![]()
Zgadzam sie z Szastin. Lampa nie wiele daje przy takich warunkach. Jasny obiektyw jest zdecydowanie lepszy.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Wilkokłak
|
![]() Quote:
![]() Z tym że nacisk trzeba tu położyć na słowo "zainwestować" ![]() Dobre, jasne obiektywy są piekielnie drogie niestety. Zakup takowego też mamy w planach, ale chyba tych dalszych, zwłaszcza teraz, gdy ceny ich jeszcze podskoczyły z racji kursu złotego. ![]() Tak czy inaczej jasny obiektyw nie jest i tak w stanie zastąpić lampy błyskowej, a przynajmniej nie we wszystkich warunkach. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
![]()
bedzie totalny OFF, ale ja jak lajk zapytam, - co konkretne jest jasny objektiw? jakie wymiary muszi miec?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wilkokłak
|
![]() Quote:
Jasny obiektyw to dla mnie np. taki, w którym możliwa przysłona jest nie większa niż powiedzmy 2,0. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
|
![]()
aha troche musze popracowac z polskimi terminami, ale ja tez mam czas - bo to na przyslosc zakup bedzie
![]() to co na to wychodzi ze lepej objektyw niz lampe? czy warto i to i tam to miec? u mnie taki CANON EOS DIGITAL REBEL XTi, |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wilkokłak
|
![]()
Cóż, dobry obiektyw do PODSTAWA. Ważniejsza nawet niż samo body czyli właśnie - aparat. Zresztą nawet wystarczy przyjrzeć się cenom; ceny body spadają, podczas gdy obiektywów są praktycznie niezmienne, a jak już, to idą w górę.
![]() Co do lampy; wszystko zależy od tego, jakie ma być przeznaczenie sprzętu. Wg mnie dobra zewnętrzna lampa błyskowa też się przydaje nie raz. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Senior Member
|
![]()
Ja od stycznia posiadam dwa jasne obiektywy: Tamron 17-50mm 2,8 i stałkę 85mm 1,8 Nikkor i powiem jedno - od tego czasu ani razu nie uzyłam lampy zew. no i kilka razy lampę wpudowaną ale to tylko z mojego lenistawa.
Lampę zew. trzeba nauczyć sie uzywać bo w przeciwnym wypadku zdjecia moga wyjść przeswietlone lub nienaturalne. Wazna tez jest możliwość dobierania odpowiedniego balansu bieli do odpowiednich warunków oswietleniowych. Ja ostatnio musiałam duzo eksperymentować i okazało sie że mój aparat posiada wiele przydatnych mozliwości.
![]() |
|
|