![]() |
![]() |
|
Off topic O wszystkim i o niczym - sposób na miłe spędzenie czasu... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Wilkokłak
|
![]()
Poznana ostatnio przeze mnie dzięki spacerom z Łowcą przemiła pani Bożena Sobieszek z Katowic, właścicielka uroczej jamniczki zaangażowała się w akcję zbierania podpisów pod petycją do Rzecznika Praw Obywatelskich w nadziei, że może uda się zmienić okrutny przepis zezwalający myśliwym na zabicie praktycznie każdego psa bez smyczy.
W petycji owej poruszona jest także kwestia zakazu wyprowadzania psów bez smyczy. Podpisów jest już ponad 1000. Kto uważa to za sensowne, może się podpisać również: http://www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=3865 Btw; Ponoć od 01.04.09 na Muchowcu zaczyna się sezon łowiecki. ![]() ![]() Last edited by Grin; 26-03-2009 at 22:37. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
jakoś mnie nie przekonuje część dotycząca piesków w lesie
![]() ![]() Ten haszczak ba jednej z podanych stron to co niby robił? Nie kłusował sobie radośnie? A z własnego doświadczenia: odkąd przemieszczam się po wspomnianych "terenach wiejskich" (okolice Warki) nie wiedziałam w lesie ani jednej zagryzionej ani padłej sarny a w okolicach Warszawy był to widok powszechny-szczególnie po weekendzie ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Senior Member
|
![]() ![]() Ja podpisałam. Nie chcę nawet myśleć o tym co się czuje w sytuacji, gdy nasz członek rodziny zostaje trafiony i będzie umierał np. na oczach naszego dziecka. Jejku ![]() Dobro zwierząt leśnych...., a dobro zwierząt domowych? Zacytuję wypowiedź jednego pana myśliwego, który zaczepił nas po katowickiej wystwie - mówił o swoich wyżłach: "moje dwa jak wypatrzą kota, to roździerają go na pół" - o zgrozo..... Skoro ów pan mówił o tym z taką łatwością, to wolę nie myśleć jak musi się szczycić trafionym strzałem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
złośliwy krasnolud
|
![]()
![]() |
#5 | |
Wilkokłak
|
![]() Quote:
Te przypadki o których ostatnio było głośno, gdy właściciele stracili swoje psy, choć nie zagryzały saren lecz trzymały się blisko właścicieli (ba, była wśród nich szczenna suczka, która siedziała sobie nieopodal swojej pani), to były akty zwykłego okrucieństwa i bezduszności i do tego dokonane pod wpływem alkoholu. Cóż, policja nawet nie chciała badać myśliwego alkomatem, w końcu tak się składa, że myśliwi to często tzw. "szychy". O takie właśnie sytuacje chodzi. A także o bezsens przepisu, który nie pozwala właścicielowi na spuszczenie psa ze smyczy na WŁASNYM polu lub terenie zalesionym, ale jak najbardziej może zaprosić tam myśliwych... (A jak ta myśliwska etyka "zawodowa" wygląda w praktyce, mój mąż miał okazję stwierdzić naocznie ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
złośliwy krasnolud
|
![]()
Myśliwi i etyka? haha dobre sobie. Pewnie jest procent porządnych ludzi, ale zwykle to nawalone 'vipy' które myślą że jak mają broń to są wszechmocni. Szkoda tylko że jak spojrzą w broń od strony wylotu to tracą swoje poczucie ważności.
Co innego służby leśne, a co innego te dupki.
![]() |
#7 |
Junior Member
|
![]()
będąc na spacerze , w obrębie szlaku natknęliśmy się kiedyś dawno temu na takiego napalonego, który na tyle się rozjuszył że i do mnie celował jak mu powiedziałem co myślę o jego łowczym instynkcie. Dla mysliwych -badania psychologiczne i kontrola trzeźwości- a wałęsające się psy, niekoniecznie kłusujące rozsądniej byłoby choćby uśpić w celu identyfikacji i zwrotu właścicielowi, choćby z pouczeniem i mandatem.
![]() |
#8 |
love and terror
|
![]()
oo, to nie glupie, glownie to o usypianiu, identyfikacji i zwrot.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Junior Member
|
![]()
dzięki za uznanie
![]()
![]() |
#10 | |
Wilkokłak
|
![]() Quote:
Jak napalony vip, któremu uciekła sarna, wypali w zamian do psa, nikt mu za to nie płaci, bo on to robi dla specyficznie pojętej przyjemności. A za naboje usypiające, identyfikację, pobyt w schronisku, ogłoszenie celem szukania właściciela ktoś (państwo?) musiałoby płacić, bo podejrzewam, że często nie znalazłby się jednak ten właściciel, zwłaszcza gdyby musiał pokryć koszty. Ludzie bywają wstrętni. ![]() Last edited by Grin; 27-03-2009 at 12:30. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|