Go Back   Wolfdog.org forum > Česky > Různé

Různé Vše o československých vlčácích...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 29-03-2009, 21:16   #1
Tomas Humaj
Junior Member

Tomas Humaj's Avatar

Default Zaciatocnik - poradte

Zdravim milovnikov CsV.Mam uz dva tyzdne psika,teraz ma 4 mesiace.Je to sice dost,ale nemam s nim nastastie ziadne problemi a nicoho sa neboji,ako by sa dalo ocakavat.
Trapi ma niekolko otazok...vysia mu konceky usi,kedy sa to napravi?Ak sa to vobec napravi?Je to chyba?Kedy sa mu vyfarbia ocicka?Kedy je vhodne zacat s vycvikom?Uz sme zacali s povelom-ku mne-myslim ze ho chape aj obcas posluchne,ale iba ked ho nic extra nezaujma.A nakoniec,nema problem s cudzimi ludmi,ale ja by som chcel psa,ktory do dvora cudzich ludi nepusti,zmeni sa este tato jeho povaha?Mala by sa,ze?
Dakujem za pomoc,nech uz sa bude tykat cohokolvek.
Tomas Humaj jest offline   Reply With Quote
Old 29-03-2009, 21:47   #2
Zahir
Junior Member

Zahir's Avatar

Send a message via ICQ to Zahir Send a message via Skype™ to Zahir

Ahoj Tomáš,

ja bývam pri Trnave (Suchá nad Parnou). Mám 3 Československých vlčiakov. Ak sa Ti bude chcieť, môžeš prísť a popýtať sa čo budeš chcieť.

Ondrej
Zahir jest offline   Reply With Quote
Old 29-03-2009, 21:56   #3
Tomas Humaj
Junior Member

Tomas Humaj's Avatar

No ahoj,my sme spolu asi aj telefonovali.Zhanal som vlca po celom slovensku.Nuz,ak budem mat niekedy cestu okolo tak sa isto zastavim.Ale to netusim kedy.A nevedel by si mi takto povedat?
Tomas Humaj jest offline   Reply With Quote
Old 29-03-2009, 22:23   #4
Undertaker
Member

Já jsem taky začátečník, ale pro začátek je nejlepší přelouskat toto forum a knihu od J. Jedličky a p. Ing. Hartla. Tam se o československém vlčáku dozvíš poměrně dost. Aspoň tedy základ.
Ty konečky uší nevím, jestli by měly stát všem psům v tomto věku, ale většině 4měsíčních ČV co jsem viděl touto dobou už stály. To by spíš záleželo na tom, čím krmíš.
S očima je to u každého psa jiné. Některým se mění postupně, některým ze dne na den a některým zůstanou tmavší. Je tu na toto téma taky diskuze.

S výcvikem je vhodné začít píše se od tří měsíců, ale prakticky je nejlepší začít hned jak ho poprvé vezmeš ven. Zrovna přivolání je nejtěžší, ale nejdůležitější cvik. Zkoušet povel ke mně, když víš, že ti pes nemusí přijít je špatně. Musíš udělat všechno pro to, aby ti pejsek přišel Když vidím, že se mu nechce, pronesu něco v tom smyslu, že by si mohl pohnout a jdu na druhou stranu. V momentě kdy přiběhne, tak velká pochvala. Když pes přestane mít snahu chodit dobrovolně, je dobré pomoct si učením přivolání na stopovačce.

Štěně ČsV asi hlídat nebude nebo aspoň ten můj to nedělá. Já jsem popravdě rád, že ten můj s lidmi vychází tak dobře. Časem se to může změnit. Toto plemeno ale nepatří zrovna ke klasickým hlídačům, avšak už jsem viděl pár takových, kteří hlídali. Jejich výhodou je ale to, že kdo přijde a uvidí je, velmi si rozmyslí, jestli má jít za plot.
Undertaker jest offline   Reply With Quote
Old 29-03-2009, 22:33   #5
yzengrin
Member

yzengrin's Avatar

...nevím, nakolik se to dá zobecňovat, ale asi každý pes aspoň trochu hlídá, pokud mu někdo vleze na pozemek..zvlášť, když nikdo není doma. Měli jsme křížence RW a NO..nejlepší pes, co jsme kdy měli, naprostý pohodář, hodný, kočky ho mohly kousat do nohou..měl i zlé zkušenosti ale se všemi živými bytostmi vycházel. Rodina byla samozřejmost. Nicméně, děda měl něco vyzvednout u nás doma, když my tam nebyli. A ejhle..zvoní telefon a děda volá, že pes ho nechce pustit do bytu a natvrdo na něj vrčí. Podotýkám, že se oba velmi dobře znali.
yzengrin jest offline   Reply With Quote
Old 29-03-2009, 22:51   #6
Pavel
Moderator

Pavel's Avatar

Send a message via Skype™ to Pavel

Zatím jsem neviděl čistokrevného ČsV, kterému by nestály v dospělosti uši. Takže s tím bych se netrápil. A pokud jde o výchovu a výcvik, především by Ti měl poradit chovatel Tvého psa, protože ten zná rodiče a ví, jaké problémy s povahou by Tě mohly čekat.
Pavel jest offline   Reply With Quote
Old 29-03-2009, 23:05   #7
Jazzinka
Junior Member

Nezačíná přezubovat? Ty uši mu teď mohou trochu padat kvůli tomu. Zkus přidávat do krmení sulc z vepřových nožiček.
Hlídat pejsek určitě začne, ale až v dospělosti. Teď je to ještě štěně a pokud by reagoval na cizí agresivně, tak by to naopak znamenalo nějaký problém.
Jazzinka jest offline   Reply With Quote
Old 22-04-2009, 19:25   #8
Radka Kendziorová
Junior Member

Send a message via ICQ to Radka Kendziorová

Dobrý den, chtěla bych taky přidat nějaký ten příspěvek. Mám své první ČV, jmenuje se Bhrigu Vlčí legenda a je mu rok a půl. Jako štěně jsme chodili mezi lidi pejsky, snažime se cvičit. Podotýkám že to není můj první pes. Povely zvládá jaksepatří a čím je starší tak mi přijde že už se i snaží a baví ho to ale horší je to s jeho agresivitou. Nevím jak je to možné, ale nesnese se s žádným psem. Fenky ještě jakžtakž ale pokud jsme na procházce a někde za plotem běhá jiný pes tak je konec...vrčí, štěká a nemít svých 63kg tak ho asi neudržím..bohužel snažím se ho to odnaučit ale pořád marně. Tak samo lidi. Byli jsme už i vykázání z kruhu neboť zavrčel na rozhodčího. Lidi se mu přestávají líbit. Ohledně hlídače mu nemůžu nic vytknout protože vlézt někdo do zahrady tak z něj asi nic nezbyde. Odmalička vyrůstá s retrívrem který bude mít v červnu 2 roky a sním je kamarád ale samozřejmě že žárlí. Mám obavy hlavně co se týče bonitace a s výstavami to taky vidím bledě protože jsem studentka a platit za výstavy ze kterých nás stejně vykážou donekonečna nejde. Jestli máte někdo nějakou radu poraďte prosím, jestli lze s takovým psem něco udělat. Mezi námi (rodinou) je uplně milý hodný, lísá se, mazlí, je hrozně milý. Cizího člověka k sobě pustí, ten si ho pohladí a v zápětí po něm vyjede. Nevím no. Děkuji za každou radu. Radka
Radka Kendziorová jest offline   Reply With Quote
Old 22-04-2009, 21:21   #9
Hanka
Senior Member

Hanka's Avatar

Send a message via ICQ to Hanka Send a message via Skype™ to Hanka

No, zdá se mi jako úplně typické čévéčko. Jako mladý pes,který konečně začíná dospívat. Nezbývá, než se aspoň co nejvíce snažit jeho dominanci potlačovat. Musíte počítat s tím,že jako dospělý si nebude hrát s ostatními psy a vy jej budete muset po celý život hlídat. Prostě čévéčko. Tohle by se ale měl dozvědět každý zájemce o štěňátko už od chovatele. Bohužel ale často tohle neví ani chovatelé, protože sami vlastní jen jednu fenku.....
Hanka jest offline   Reply With Quote
Old 24-04-2009, 00:01   #10
Radka Kendziorová
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Hanka View Post
No, zdá se mi jako úplně typické čévéčko. Jako mladý pes,který konečně začíná dospívat. Nezbývá, než se aspoň co nejvíce snažit jeho dominanci potlačovat. Musíte počítat s tím,že jako dospělý si nebude hrát s ostatními psy a vy jej budete muset po celý život hlídat. Prostě čévéčko. Tohle by se ale měl dozvědět každý zájemce o štěňátko už od chovatele. Bohužel ale často tohle neví ani chovatelé, protože sami vlastní jen jednu fenku.....

Ale tak to zase jo, vím o tom že jsou takoví, hlavně mě to přesvědčilo v tom že každé čvčko je uplně jiné v povaze. Ty psy miluji, s Bhrigem jsme fakt tým. S tou dominancí máte pravdu protože jako každý puberťák zkoušel i grázloviny na mě ale jelikož jsem měla už dva ovčáky a vychovala je, tak vím že na mě si nepřijde a jakžtakž vím jak na něj. ale hodně čtu a snažím se nedělat chyby protože přece jen výcvik ovčáka a čvčka je podle literatury a rad jiných a podle toho co zažívám JINY!Uvidime, snad se mi podaří něco s ním udělat..pokud máte nějaké rady RAĎTE PROSÍM!
Old 22-04-2009, 21:42   #11
CDaniela
http://www.srdcervac.wbs.

CDaniela's Avatar

Quote:
Originally Posted by Radka Kendziorová View Post
Dobrý den, chtěla bych taky přidat nějaký ten příspěvek. Mám své první ČV, jmenuje se Bhrigu Vlčí legenda a je mu rok a půl. Jako štěně jsme chodili mezi lidi pejsky, snažime se cvičit. Podotýkám že to není můj první pes. Povely zvládá jaksepatří a čím je starší tak mi přijde že už se i snaží a baví ho to ale horší je to s jeho agresivitou. Nevím jak je to možné, ale nesnese se s žádným psem. Fenky ještě jakžtakž ale pokud jsme na procházce a někde za plotem běhá jiný pes tak je konec...vrčí, štěká a nemít svých 63kg tak ho asi neudržím..bohužel snažím se ho to odnaučit ale pořád marně. Tak samo lidi. Byli jsme už i vykázání z kruhu neboť zavrčel na rozhodčího. Lidi se mu přestávají líbit. Ohledně hlídače mu nemůžu nic vytknout protože vlézt někdo do zahrady tak z něj asi nic nezbyde. Odmalička vyrůstá s retrívrem který bude mít v červnu 2 roky a sním je kamarád ale samozřejmě že žárlí. Mám obavy hlavně co se týče bonitace a s výstavami to taky vidím bledě protože jsem studentka a platit za výstavy ze kterých nás stejně vykážou donekonečna nejde. Jestli máte někdo nějakou radu poraďte prosím, jestli lze s takovým psem něco udělat. Mezi námi (rodinou) je uplně milý hodný, lísá se, mazlí, je hrozně milý. Cizího člověka k sobě pustí, ten si ho pohladí a v zápětí po něm vyjede. Nevím no. Děkuji za každou radu. Radka
Samec. Jen mě trochu zaráží popis chování vašeho psa na vlastním pozemku. Hlídání beru ale na "trhání" je přece jen trochu mladý. Vjíždění na lidi netolerovat. K bonitaci - bonitaci provádí lidé, kteří sami čsv chovají a ty rozhodně chování vašeho psa nepřekvapí. Vrčení můžete do určité míry korigovat, 100% ho ale psu nezakážete. Je to jeden z běžných projevů komunikace našich psů. Zvlášť někteří jedinci jsou hodně uvrčení.
Na výstavách by se pes měl chovat v mezích slušnosti. Opět platí, že rozhodčí - chovatelé čsv tyto projevy často tolerují. Pes ale nesmí v žádném případě napadat. Ani lidi ani ostatní vystavované psy. Takže jak bylo výše uvedeno, tlumit dominanci.

Last edited by CDaniela; 22-04-2009 at 22:38.
CDaniela jest offline   Reply With Quote
Old 24-04-2009, 00:12   #12
Radka Kendziorová
Junior Member

Quote:
Originally Posted by CDaniela View Post
Samec. Jen mě trochu zaráží popis chování vašeho psa na vlastním pozemku. Hlídání beru ale na "trhání" je přece jen trochu mladý. Vjíždění na lidi netolerovat. K bonitaci - bonitaci provádí lidé, kteří sami čsv chovají a ty rozhodně chování vašeho psa nepřekvapí. Vrčení můžete do určité míry korigovat, 100% ho ale psu nezakážete. Je to jeden z běžných projevů komunikace našich psů. Zvlášť někteří jedinci jsou hodně uvrčení.
Na výstavách by se pes měl chovat v mezích slušnosti. Opět platí, že rozhodčí - chovatelé čsv tyto projevy často tolerují. Pes ale nesmí v žádném případě napadat. Ani lidi ani ostatní vystavované psy. Takže jak bylo výše uvedeno, tlumit dominanci.
Ještě bych chtěla upřesnit. Když je na pozemku nevyjiždí na každého kolemjdoucího. Některých kolemjdoucích si ani nevšimne a vklidu leží ale někteří se mu nějak nelíbí a tak je naježený běhá ze strany na stranu a opravdu agresivně štěká. Na vodítku-procházce..chodíme s kamarádkou ta si bere mého retrívra...ji zná a nikdy po ni nevyjel a mazlí se s ní. Kamarádka jiná která je taky pejskař ale viděl ji poprve...sedl si, nechal se pohladit ale po par minutach-je takovy že se hodně dívá do očí-a vyjel. Kamarádovi dokonce prokousl bundu ale to byl na vodítku. Zdá se mi že když je na vodítku cítí se ohrožený a tak se brání. Může to být možné?Na Národce mi trochu zavrčel..a když rozhodči udělal prudky pohyb od nás když už ho ošahal tak jen trošičku cvakl zubami a už nás neposloudili. Ale jinak stál celkem statečně.Ostatní plemena (když jsme čekali na kruh) málem sežral ale ve chvíli kdy se kolem nás objevily čvčka tak se patrně sklidnil až jsem byla překvapena a spiš projevil zájem, zvědavost. V kruhu byl šikovny jakoby se snažil dělat co ostatní.Snad ještě trošku dospěje..připada mi že je trošku lepší, začíná reagovat více na povely.
Old 24-04-2009, 19:44   #13
CDaniela
http://www.srdcervac.wbs.

CDaniela's Avatar

Teď zní tvůj dotaz úplně jinak. Pes není dominantní ale hodně nejistý. Nedůvěřuje lidem a volí svůj způsob obrany - útok.

CDaniela jest offline   Reply With Quote
Old 27-04-2009, 16:33   #14
Radka Kendziorová
Junior Member

Quote:
Originally Posted by CDaniela View Post
Teď zní tvůj dotaz úplně jinak. Pes není dominantní ale hodně nejistý. Nedůvěřuje lidem a volí svůj způsob obrany - útok.
Já jsem se neptala jestli je dominantní ale jestli je možné že se brání protože se bojí. Vůči psům dominantní je ale to je u čvčka přece normalní akorád u každého je to v jiné míře. Ohledně těch lidí nevím, někdy to vypadá jakoby chránil mě a někdy jako sebe. Je ještě mladý tak snad se to ještě nějak změní.
Old 22-04-2009, 22:58   #15
yzengrin
Member

yzengrin's Avatar

Quote:
Originally Posted by Radka Kendziorová View Post
Dobrý den, chtěla bych taky přidat nějaký ten příspěvek. Mám své první ČV, jmenuje se Bhrigu Vlčí legenda a je mu rok a půl. Jako štěně jsme chodili mezi lidi pejsky, snažime se cvičit. Podotýkám že to není můj první pes. Povely zvládá jaksepatří a čím je starší tak mi přijde že už se i snaží a baví ho to ale horší je to s jeho agresivitou. Nevím jak je to možné, ale nesnese se s žádným psem. Fenky ještě jakžtakž ale pokud jsme na procházce a někde za plotem běhá jiný pes tak je konec..
Tohle mi přijde vcelku běžné, nebo minimálně časté. A to bez ohledu na plemeno. Zkrátka, další samec je konkurence. Dva kocouři či kohouti atd. se taky zrovna nemusí. Občas to platí i o fenách..zdá se.
Old 23-04-2009, 08:43   #16
Mackie
Junior Member

Mackie's Avatar

len preco stale hovorite o "tlmeni dominancie"
dominantny pes si nepotrebuje nic dokazovat, byt agresivny a skakat do druhych psov, to potrebuje len pes, ktory si sebou nie je isty
a toto je sice csv, ale hlavne pubertak, a tak to treba aj brat, skusa, co si moze dovolit, tak mu to netreba tolerovat
Mackie jest offline   Reply With Quote
Old 23-04-2009, 10:42   #17
Hanka
Senior Member

Hanka's Avatar

Send a message via ICQ to Hanka Send a message via Skype™ to Hanka

Mackie, velice se mýlíš. Ty jsi nikdy dominantního psa neměla, že? nemyslím nejistého. myslím normálního nebo velmi dominantního.
Hanka jest offline   Reply With Quote
Old 23-04-2009, 14:23   #18
leila
http://www.tobrok.sk

leila's Avatar

Radka má doma to isté ako ja...

Ale tiež som počula také, že dominantný pes je vyrovnaný a nič si dokazovať nemusí...
Old 29-04-2009, 13:36   #19
Spajna
Junior Member

Zdravím,
tohle je můj první příspěvek, tak na mě buďte hodní Pročetl jsem tady za těch 5 měsíců co máme vlčouna snad všechno co jde, v mnohém nám to pomohlo v usměrňování chování naší Chelsea.
Chci se zeptat, jakým způsobem trestáte nebo usměrňujete zkraty Vašich vlčounů? Pravidelně zkratuje každý den navečer. Dám příklad: jdu si po zahradě, zezadu do mě skočí Chelsea, štípne mě do zad a běží pryč Další: sedím na zahradě na židli, kochám se, přiběhne vlčoun, skočí mi předníma na stehna a štípe mě do rukou, hrudi, atd....asi si hraje, ale mě to bolí jak prase
Snažím se ho odehnat, odstrčit, ale útočí čím dál víc. Neví, že už si hrát nechci a že mě už fakt štve
Většinou to končí tím, že odcházím pryč, nebo ho zřežu. Nic jiného, žádné zakleknutí, držení tlamy, vytahání za kožich a podobné věci nepomáhá.
Spajna jest offline   Reply With Quote
Old 30-04-2009, 15:18   #20
yzengrin
Member

yzengrin's Avatar

Sofča taky takhle blbne, ale většinou, když je nevyběhaná, má moc energie. Přesně jak píšeš, chce si hrát. Tak si s ní většinou aspoň chvíli hraju. Když to nejde, tak jí řeknu důrazně DOST!. Ale to už má tak trochu naučené..právě skrz držení tlamy apod. Snažila jsem se ji tak nějak "uzemnit", když na ni přišli tyhle hrátky v nevhodnou dobu. Ale rozhodně jsem ji nebila-neřezala. Spíš se ji snažila uklidnit..hladit, položit na bok a mluvit na ni,když byla byť chvilku hodná, tak chválit..Pak se to nějak vytratilo, stejně jako krokodýlí chování apod. Ne zcela, to bych ani nechtěla, ale už má cit a ví co a jak. Dříve když moc stiskla,tak jsem buď zaúpěla, nebo ukončila hru. Chce to čas a trpělivost.
Reply

Tags
151

Posting Rules