Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wystawy

Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 13-09-2004, 21:00   #1
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki
Default Specjalna wystawa (chyba) wilczakow???? - Svetla (CZ)

Jak pewnie czesc z Was wie w ten weekend bylismy w Czechach na zawodach CzW i specjalnej wystawie CzW. O zawodach napisze Helena - wedlug mnie bardzo sie udaly i nastroj byl fantastyczny...
Niestety wszystko popsula niedzielna wystawa. Gdyby cos takiego stalo sie w innym kraju, to mozna byloby mowic o komedii, ale w przypadku kraju pochodzenia rasy trzeba juz mowic o tragedii....
Oj, jest co opowiadac....
W ramach wstepu:

SCENKA NR 1.
Psy klasa mlodziezy. Stawka nawet, nawet. Wchodzimy z Balrogiem (w domu zwanym Juziem) na ring. Ogladamy sie dokola - jest dobrze. A nawet bardzo dobrze. Pomijajac Lupusa od Lucki to Balrog jest jedynym psem w prawidlowym suchym typie na ringu. Zerkam na prawo i.. pierwszy raz widze limfatycznego wilczaka! : opadajaca skora, otwarte kaciki warg, z ktorych saczy sie slina... Spogladam w lewo - ciezkie, mocne psy. Ani jednego "wilka". Szybkie sprawdzenie zebow i ruszamy w ruch. Przemek sie usmiecha - i ma z czego, bo dziala stara zasada: ciezar i masa jest odwrotnie proporcjonalny do prawidlowej budowy - krotko mowiac im ciezszy pies tym gorszy ruch. U wilczakow zasada ta dziala znakomicie. Przychodzi ocena. Na pierwszy ogien idzie ciezki szczeniaczek z przodu. Sedzia zaczyna wymienianie wad: dlugi format, dlugi ogon, nieprawidlowy ruch...Lista jest dluga. Reszta psow ma to samo: kazdy dostaje "sciety zad", sa problemy z ciemnymi oczami, dlugimi uszami, miekkimi w ruchu nadgarstkami. Nasza ocena jest bardzo krotka: "piesek na dolnej granicy wzrostu, siersc w linieniu (!?! ), slychac tylko: "prawidlowe" i nawet "wyborne". W karcie ani jednego bledu. Jeszcze jedno kolko i sedzina dziekuje nam i Lucji - schodzimy z ocenami "bardzo dobra". Okazuje sie, ze to co ja bralam za spis powaznych (a czesto dyskwalifikujacych) wad to dla sedziny same zalety! A pies limfatyczny, z ciezka glowa wyglada 'mesko'. Zerkam na katalog, czy wypisano "Klubowa wystawa molosow", ale nie. Jak wol stoi "Specialna CzW"...
Tak wiec u Juzia najwiekszym bledem bylo to, ze byl poprawny....
Bo co do wzrostu, to niestety pani sedzina oka do CzW to nie ma. Mlodemu wstawila pies "na dolnej granicy wzrostu". 9-miesieczny Juzio ma 66 cm. Nie wiem, czym kierowala sie sedzina, bo zaraz potem dala BOBa i piala zachwyty nad psem, ktory od Juzia jest 3 cm wyzszy (i 3 lata starszy).
Nie jestem zla o ocene Balroga. Jestem zla, bo nie zglosilam do klasy mlodziezy naszego Boltonka, bo ze swoimi 55kg mialby tak szanse na Zw.Mlodziezy... No chyba, ze zszedlby z ocena "zbyt suczy"...

SCENKA NR 2.
Aby bylo wesolo i niezbyt monotonnie organizatorzy postanowili, ze w klasach wystartuje tez akitopodobny mieszaniec pseudoONa i amerykanskiej wilczycy. Ale aby bylo jeszcze weselej, to sedzina dala mu ocene doskonala i na dodatek CAC (czyli wniosek na czeskiego championa). Sorry, ale bardzo nie lubie, jak ktos sobie robi kpine z rasy, wiec (pierwszy raz w zyciu) zlozylam na rece przewodniczacego Czeskiego Klubu oficjalny protest. Teraz czekam na odpowiedz, ale na tym nie koniec....

Takich perelek bylo wiele. Postaram sie opisac Wam wszystkie w oddzielnym artykule.

Cala wystawe podsumowuje zdanie jednego z czeskich wystawcow: ta ocena to dla mnie nie jest zle sedziowanie. To jest dla mnie obraza.

Pozdrawiam,
Margo

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 14-09-2004, 15:28   #2
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

no to byl szok dla mnie-ja myszlalam ze gdze tylko ne w Czechach jest robione take pzdori, no i co ja teras jusz myszle ze jesli jest napisane ze pes jest CH CZ to nieznoczi ze on za slozil na to.
mix. Mutara ma CAC, no to jest super nowinka na caly szwiat.
jaku reklau robi czechy na CsW s takimi napadami?
ja jeszcze myszlalam ze nuzno zrobicz CH CZ jezdicz tam na klubowki, no poszle tego... jusz newem ma li to sens?
Old 14-09-2004, 17:46   #3
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Originally Posted by wolfin
ja jeszcze myszlalam ze nuzno zrobicz CH CZ jezdicz tam na klubowki, no poszle tego... jusz newem ma li to sens?
Sama jestem ciekawa. Trzeba zapytac Pavla ilu sedziow 'klubowych' jest w Czechach? Bo trzech z nich maczalo palce w Mutarach i po znajomosci przyznawali sobie oceny. Ciekawe, czy sa jacys "czysci"?

Na klubowki jezdzic warto. Chocby po to, aby zobaczyc, ze Mutary wilczakow nie przypominaja. Wiesz co bylo tragiczne? Ze ta krzyzowka byla mniej wilcza z wygladu niz niektore psy. Zebys widziala pare hodowlana pana Jedlicki.... Nuk Seda eminence prezentowal sie pieknie - wilcza glowa, ladna budowa. A kolo niego stala Mutara - suka, ktora nie dosyc wygladala jak pies, to jeszcze taki nieudany...

Poza tym pamietaj, ze w CZ sa wystawy, gdzie akurat nie sedziuje "czlonek osmirnicy"... Trzeba tylko czytac zgloszenia i wtedy nie musisz sie bac, ze dostaniesz ocene "bdb" i opis "suka zbyt sucza"...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 14-09-2004, 18:55   #4
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Originally Posted by Margo
Sama jestem ciekawa. Trzeba zapytac Pavla ilu sedziow 'klubowych' jest w Czechach?
Juz mam odpowiedz....i wydlada to czarno. Klubowymi sedziami sa:
- Ing. Hartla (juz nie sedziuje, ale teraz ciezko byloby wiezyc w bezstronnosc)
- Ing. Soukupové (przyczynila sie do rejestracji krzyzowek, dzieki jej sedziowaniu do chowu bedzie szla Audrey Lupo Mutara)
- J. Jedlicka (wlasciciel jednej z Mutar: Ave Lupo - przyczynil sie do dopuszczenia do chowu Audrey Lupo Mutara)

Do rejestracji krzyzowek reke przylozyla takze A. Šimáčkova - miedzynarodowy sedzia. Dzieki niej ocene doskonala dostala Ave Lupo Mutara.

Ciekawe kogo jeszcze dopiszemy na czarna liste czeskich sedziow, bo Ave Lupo brakuje jeszcze jednej oceny, aby moc sie rozmnazac....

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 14-09-2004, 20:04   #5
szaman
Junior Member

szaman's Avatar

Quote:
Originally Posted by Margo
Na klubowki jezdzic warto. Chocby po to, aby zobaczyc, ze Mutary wilczakow nie przypominaja.
Czy "Mutary" to określenie psów z hodowli o tej nazwie, czy to coś zupełnie innego,np.określenie krzyżówki czegoś ...?
szaman jest offline   Reply With Quote
Old 14-09-2004, 20:16   #6
Sebastian
Member

Sebastian's Avatar

Send a message via Skype™ to Sebastian Send Message via Gadu Gadu to Sebastian

No nie załama. Generalnie jak tak można psuć rasę? I kto to robi hodowcy, sędziowie, Ci co mają stać na straży !!! ( proszę mnie nie posądzać o rasizm wyleczyłem się paręnaście lat temu) Niestety takie działania tylko dają argumenty przeciwnikom Czw. To ja uświadamiam ludziom troski i radości jakie mogą ich nawiedzić hodując te psiaki, a Ci ludzie zachowują się jak rodzimi pseudohodowcy mixów yorków z dogami z giełdy pod wystawą. A co na to drugi kraj patron rasy Słowacja, a co my ? Gotuję się normalnie, jak można mieć taki budyń zamiast mózgu . To może zarejestruję Czenekę? Maska odpowiednia , oczy prawie też, a resztę jej poprawię? .
I teraz znów znajdą się ludzie, którzy powiedzą , że uwsteczniamy kynologię; w imię czego ? Dzikości, nieprzewidywalności?

Generalnie to przepraszam, jeśli kogoś obraziłem wszak mój pies też nie jest gwiazdą rocka, ale trzeba do pewnych spraw podchodzic poważnie. Aha i proszę nie tłumaczyć mojego postu.

Na razie mam dość wystaw, wyleczyłem się.
Old 14-09-2004, 20:22   #7
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Originally Posted by szaman
Czy "Mutary" to określenie psów z hodowli o tej nazwie, czy to coś zupełnie innego,np.określenie krzyżówki czegoś ...?
Tak okreslamy obecnie te krzyzowki. Poniewaz urodzily sie "na lewo" to trzeba bylo jakos ladne je zarejestrowac. 'Z pomoca' przyszla hodowczyni lajek - pani Nada Sebkova, hodowla "Mutara". Wszystkie trzy krzyzowki maja wiec przydomek Mutara i tak je w skrocie nazywamy, bo okreslenie krzyzowka moze sugerowac, ze jest to Karpacki Wilk x ON, a tak nie jest...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 14-09-2004, 20:50   #8
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Originally Posted by Sebastian
A co na to drugi kraj patron rasy Słowacja,
Oni stawiaja jasno - sa przeciw. Czeski klub dostal juz oficjalny prostest slowackiego Klubu w tej sprawie (co prawda Czeska Komisja zachowala sie jak durna blondynka, ktora nie wie, ze pieczec klubu i odpowiedni podpis nie jest do ozdobienia pisma, tylko potwierdzeniem jego wagi). I teraz udaja, ze nic nie dostali i o niczym nie wiedza.... Nawet "zapomnieli" o tym wspomniec czlonkom klubu. Ale ludzie w CZ chyba sie juz przyzwyczaili, ze komisja klamie, mota i manipuluje...
Zreszta nawet w Czechach ludzie sa przeciw. Ale krzyzowki maja osoby u zlobu i sami sobie oceniaja pieski, wystawiaja papierki. Takie komunistyczne: "raczka raczke myje".

Quote:
Originally Posted by Sebastian
a co my ?
Watpie by ktos chcial do nas takiego miksa sprowadzil, by na nim hodowac. Bo kto by cos takiego uzyl? Przeciez jak wyjdzie tam na jaw krew kanadyjskiego wilka, to sie potem tlumacz nabywcy szczeniakow, ze pies wyrosl na duzego haszczaka lub po jakims czasie zbielal... Poza tym Malamuty sa u nas tansze od takiego miksa....

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 14-09-2004, 20:56   #9
Agnieszka
Distinguished Member

Agnieszka's Avatar

Sa dostepne gdzies w sieci zdjecia tych krzyzowek, Mutarow?
Agnieszka jest offline   Reply With Quote
Old 14-09-2004, 21:33   #10
Narvana
love and terror

Narvana's Avatar

Boze Ty moj! Znalazlam w bazie zdjecia Audrey Lupo Mutara (?)
To pod zadnym katem do wilczaka podobne nie jest! Strasznie brzydkie!
I pomyslec ze cos takiego na tej wystawie.... Szkoda slow
Old 14-09-2004, 21:42   #11
Narvana
love and terror

Narvana's Avatar

A na marginesie:
Jak wlasciciel/hodowca suki Lupina, jak wogole mozna trzymac wilka w domu czy na podworku czycos w tym rodzaju
Old 15-09-2004, 11:28   #12
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

ech ja niebylam na tak duzo wszczekla na te mutara, jeszli oni byli "normalnimi"mix'ami-to jest wilk Karpatcky i ON, a teras?...
Old 15-09-2004, 12:44   #13
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Originally Posted by wolfin
ech ja niebylam na tak duzo wszczekla na te mutara, jeszli oni byli "normalnimi"mix'ami-to jest wilk Karpatcky i ON, a teras?...
Dokladnie o to chodzi. Przede wszystkim trzeba powiedziec, ze stan rasy wyglada dobrze - mamy juz ladna grupke psow, ktore sa bardzo podobne do wilka karpeckiego i nie trzeba CzW "uszlachetniac" prawdziwymi wilkami.

Ale idzie tez o cos innego - CzW byly dotad unikalne. Byla to jedyna rasa, ktora bierze poczatki z wilka europejskiego i ma jak wilk europejski wygladac.

Natomiast ras psow pochodzacych od wilkow amerykanskich/kanadyjskich jest masa. Zaczynajac od mocno urasowionego husky i inne szpice, przez bardziej wilczego psa grenlandzkiego i rozniste lajki. A konczac na Saarloosie.
Teraz poprzez te nieprawidlowe krzyzowki rasa nasza stracic moze unikalnosc, jak dla mnie mocno straci na urodzie, o uzytkowosci nawet nie wspominajac, a na dodatek tylko czekac jak FCI na bedzie kazalo polaczyc sie z Saarloosami, bo na co kolo dwie TAKIE SAME rasy.

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 15-09-2004, 12:59   #14
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

no dla tego i jsou "hodowcy" i HODOWCY, i myszle ze nas-normalnich jest wencej-no i tak teras (bardzo smutne) wyglonda ze ta piekna rasa bede zycz tylko w inych krajach normalne a nie w swojej rodzine.
Old 15-09-2004, 16:06   #15
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Artykul jest juz gotowy:
Specjalna wystawa CzW - 12.09.2004 Světla nad Sázavou (CZ)

Fotki dodam dzis wieczor...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 15-09-2004, 16:55   #16
Ori
Senior Member

Ori's Avatar

Send a message via Skype™ to Ori

Ja bylam w podobnym nastroju po drugim dniu w Bratyslawie, ale jakos sie nie przejelas tez mial byc artykul i... no wlasnie, mial byc...
Old 15-09-2004, 17:17   #17
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Originally Posted by Ori
Ja bylam w podobnym nastroju po drugim dniu w Bratyslawie, ale jakos sie nie przejelas ...
Roznica jest ogromna. Nie chodzi tu o sedziowanie, ale o krzyzowki. Zlych sedziow bedziesz spotykac czesciej - ale przekrety w tylu ze Svetlej to cos innego.... Jak przegrasz kiedys z Mutara to zauwazysz roznice...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 15-09-2004, 17:31   #18
Ori
Senior Member

Ori's Avatar

Ok, czuje roznice, ale Balrog nie przegral z Mutara...
Old 15-09-2004, 17:40   #19
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Originally Posted by Ori
Ok, czuje roznice, ale Balrog nie przegral z Mutara...
Jak nie? Balrog ocena "bardzo dobra". A Mutara fantastyczna, "doskonala" i CAC? Moglo byc gorzej?

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 15-09-2004, 18:04   #20
Ori
Senior Member

Ori's Avatar

Rok temu Amber dostal na klubowej wystawie bdb, a w tej samej klasie bdb dostal tez jesli sie nie myle jakis mix , czyli Amberka mi przyrownali do brzydkiej krzyzowki!
A gorzej..
przypomnij sobie Dortmund ! szczeniak taki jak moj zdyskwalifikowany za agresje! bo wygrac musial pies z Wloch a do Amberka sie nie umywal!
Doczekalam sie artukulu po pol roku...
spoko, juz teraz jak p.Sonia dala mu P1 to mi te bdb wisza, wiem ze JEST DOSKONALY, ale..
widzisz teraz jak to boli, jak Cie dotknie osobiscie

a poza tym to oczywiscie skandal z wystawianie mixow i to zupelnie innego pochodzenia!
oj bedziemy protestowac jak bedzie klub w Polsce !!!
na razie moze mala "akcja" rzuc mailem w klub czeski?

Posting Rules