Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wystawy

Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 08-08-2009, 17:02   #1
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki
Default Lista czarnych sedziowskich owiec

W ten weekend mamy kolejna wystawe, gdzie wyniki byly znane zanim psy wyszly na ring.... W sumie tak sobie mysle, ze ten wloski handler jest NIESAMOWICIE pomocny - wskazuje sedziow do ktorych sie jezdzi po pewna wygrana, u ktorych nie ma znaczenia jakie PSY sa wystawiane, ale KTO je wystawia... Latwo wiec zrobic liste sedziow na ktorych nie warto tracic pieniedzy i do ktorych nie warto zglaszac psow, bo jak bedzie pies pana XXX lub pani YYY to mozemy zgarniac jedynie resztki nawet jesli nasz pies jest O NIEBO lepszy...

Zaczynamy Katowicami?

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 08-08-2009, 17:15   #2
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Na wspomnianej, dzisiejszej wystawie w Druskiennikach było dwóch moich "synków": Hako i debiutujacy w ringu Ivju Dziewczyny zostały uprzedzone, że o BOBa nie powalczą bo jak na wystawie zjawia się Alud to nie po to aby pobiegać na darmo po ringu, zwłaszcza w kraju tak dalekim od ojczystego
Na szczęście obie dziewczyny mają to w nosie, zwłaszcza Natalia, która przed wystawa zapowiedziała, że to w zasadzie będzie pojedynczy ich występ i życzy konkurentce zwycięstwa
Ivju jako debiutant ringowy przyszedł i wziął Caciba, bratu zostawił resa i wszyscy zadowoleni
Litwa to tez gościnny kraj

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 08-08-2009, 19:28   #3
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by z Peronówki View Post
Zaczynamy Katowicami?
W sumie jedna ciekawa sprawa - tyle sie mowi o tym, ze u nas czasem dostaje sie tytuly za znajomosci... a na liscie ewidentnych przekretow sa obecnie jedynie sedziowie.... zagraniczni...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 09-08-2009, 13:09   #4
wilczakrew
Senior Member

Quote:
Originally Posted by z Peronówki View Post
W sumie jedna ciekawa sprawa - tyle sie mowi o tym, ze u nas czasem dostaje sie tytuly za znajomosci... a na liscie ewidentnych przekretow sa obecnie jedynie sedziowie.... zagraniczni...

Quote:
Zaczynamy Katowicami?

Tworząc taka listę należałoby postawić konkretne zarzuty.
Wiadome jest, ze Handler ma układy i nie jeździ darmo na wystawy.
Nie wiem czy wynika to z układu personalnego czy z faktu, ze taki Handler się tak często pokazuje i wygrywa, ze psy, jakie wystawia mogą się podobać.
Wiele takich wystaw jest i zawsze będzie jakaś strona niezadowolona, która będzie tworzyć jakieś insynuacje.
Tak też było i po wystawie w Katowicach.
Jednak nie wiem czy do końca należy to w ten sposób interpretować.
Całkiem możliwe, ze właśnie ten sędzia preferuje taki właśnie typ wystawiania, możliwe, ze sugeruje się wynikami innych wystaw i ocen, jakie dają inni bardziej utytułowani sędziowie.
Możliwe, ze poziom zaprezentowania psa jest tak wysoki i tak ładnie maskuje się wszelkie niedociągnięcia psa, ze sędzia porostu tego nie zauważy.
Alud nie jest brzydką suką i jakoś wygrywa na wielu wystawach nawet u takich sędziów gdzie stawka jest bardzo imponująca.

http://www.wolfdog.org/pol/shows/2090.html
http://www.wolfdog.org/pol/shows/2260.html
http://www.wolfdog.org/pol/shows/2835.html

Quote:
2 x Zwycięzca Europy, 1 x BIS Ras Narodowych 2., 4 x Zwycięzca Grupy (BOG), 8 x BOG 2., 9 x BOG 3., 1 x BOG 4., 36 x Zwycięzca Rasy (BOB), 1 x BOS, 9 x Najlepsza Suka w Rasie, 37 x CACIB, 8 x res. CACIB, 1 x CWC, 40 x CAC, 5 x CACA, 2 x VDH-ChA, 3 x res. CAC, 1 x res. CACA, 1 x Zwycięzca Europejski, J.Ch.IT, Ch.SM, Ch.LUX, Ch.GR, Ch.IT, Ch.SK, Ch.HU, Ch.MT, Ch.IR, Int.Show.Ch., Bundessieger
Zresztą ta lista jest dość imponująca i do tego dochodzi blisko 80 wystawień.
wilczakrew jest offline   Reply With Quote
Old 09-08-2009, 17:00   #5
btd
złośliwy krasnolud

btd's Avatar

Ja też uważam że są przypadki kiedy nie warto tracić czasu i pieniędzy na jakąś wystawę, też doświadczyliśmy że już przed wejściem na ring wiedzieliśmy kto wygra, ale padł tutaj zarzut że to jest coś złego jak się jeździ na sędziego.
Old 09-08-2009, 21:31   #6
wilczakrew
Senior Member

Quote:
Originally Posted by btd View Post
Ja też uważam że są przypadki kiedy nie warto tracić czasu i pieniędzy na jakąś wystawę, też doświadczyliśmy że już przed wejściem na ring wiedzieliśmy kto wygra, ale padł tutaj zarzut że to jest coś złego jak się jeździ na sędziego.
Każdy z nas ma taką listę z takich czy innych powodów. Dla jednego sędzia przychylny dla innego krytyczny. Czy jest w tym coś złego jak się jeździ na sędziego -chyba nie. Każdy ma wybór i każdy potem ma to w swojej świadomości.
Dlatego nie należy tworzyć takich list oficjalnie bo i tak nikt nie będzie w stanie przedstawić jakichkolwiek zarzutów.
Każdy ma zupełnie inny i prozaiczny powód.
Old 13-08-2009, 15:23   #7
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Send a message via Skype™ to Margo Send Message via Gadu Gadu to Margo

Quote:
Originally Posted by wilczakrew View Post
Alud nie jest brzydką suką i jakoś wygrywa na wielu wystawach nawet u takich sędziów gdzie stawka jest bardzo imponująca.
A nie sadzisz, ze wlasnie dlatego lista jest tak imponujaca.... Zreszta temat ten jakis czas temu byl maglowany na angielskiej wersji i panu Stefikowi tez sie oberwalo, ze wypadku tego wloskiego handlera sedziowanie jest ewidentnie nastawione na czlowieka, a nie psa... Z innym handlerem suczka nie mialaby prawie nic....
Nie mam czasu szukac, ale temat wyciagnal jakis Wloch gdy przy sedziowania na europejskiej sedzia mocno sie rozlozyl, bo sunie byla ewidentnie najgorsza z championek, bez siersci i dodatkowo strachliwa, czego nawet handler nie dal rady ukryc.... Normalnie taka prezentacja i wyglad skonczylby sie ocena najwyzej bardzo dobra, a tu Alud wygrala z o niebo lepszymi od siebie sukami... Afera poszla o to, ze Stefik powywalal mase psow za bojazliwosc z ocenami bdb, a przy Alud dostal olsnienia i suka z ogonem na brzuchu wygrala championy /gdzie byly 4 inne suki - tak samo dobre, a nawet lepsze ktore normalnie sie wystawialy/

Preferencje to jedno - sedziowie maja do tego prawo. Ale gdy jakims cudem suczka, ktora sie nie wystawia i nie wyglada cudownym zrzadzeniem losu wygrywa z o wiele lepszymi psami i dziwnym trafem u podobnych sedziow. Gdy cudownym trafem po latach pojawia sie na polskiej wystawie wloska suka i rownie cudownym trafem wygrywa. Gdy podobny cud dzieje sie na Litwie, gdzie sedzina jest pouczana przez inna, bo chce dac BOBa psu, a nie cudo-suce. Nie Grzesiek, ja nie mowie o PREFERENCJACH, ale o jawnych ustawianiach. Bo w tym wypadku nikt nawet sie nie kryje, ze te wygrane sa ustawione...

The customs of your tribe are not laws of nature - George Bernard Shaw
Margo jest offline   Reply With Quote
Old 13-08-2009, 19:24   #8
wilczakrew
Senior Member

Quote:
Originally Posted by Margo View Post
A nie sadzisz, ze wlasnie dlatego lista jest tak imponujaca.... Zreszta temat ten jakis czas temu byl maglowany na angielskiej wersji i panu Stefikowi tez sie oberwalo, ze wypadku tego wloskiego handlera sedziowanie jest ewidentnie nastawione na czlowieka, a nie psa... Z innym handlerem suczka nie mialaby prawie nic....
Quote:
Nie mam czasu szukac, ale temat wyciagnal jakis Wloch gdy przy sedziowania na europejskiej sedzia mocno sie rozlozyl, bo sunie byla ewidentnie najgorsza z championek, bez siersci i dodatkowo strachliwa, czego nawet handler nie dal rady ukryc.... Normalnie taka prezentacja i wyglad skonczylby sie ocena najwyzej bardzo dobra, a tu Alud wygrala z o niebo lepszymi od siebie sukami... Afera poszla o to, ze Stefik powywalal mase psow za bojazliwosc z ocenami bdb, a przy Alud dostal olsnienia i suka z ogonem na brzuchu wygrala championy /gdzie byly 4 inne suki - tak samo dobre, a nawet lepsze ktore normalnie sie wystawialy/
Pewnie nie tylko Stefikowi się oberwało, bo suka zgarnęła boba też u samego Oskara. Nie sądzę, aby to były olśnienia. Byłem w Budapeszcie i sam widziałem, co się dzieje. Widziałem jak zachowują się psy, gdy przy ringu panuje naprawdę straszny ścisk i do tego włosi panoszący się dosłownie wszędzie. Nam do tego jeszcze dużo brakuje. Nie zauważyłem jakiejś nadmiernej strachliwości w wystawianiu nawet Alud. Fakt, ze nie do końca była ona zaprezentowana wzorowo, ale tam też nie do końca były warunki wystawiennicze. Zbyt ciemno, za ciasno i za durzy gwar.
Na temat zdania " wygrała z o niebo lepszymi od siebie sukami " nie będę dyskutował, bo to tak jak ze smakiem, gustem i czasami z widzeniem - bo każdy widzi to, co chce zobaczyć. Dla mnie przy europejskiej w Nitrze też odpadały o niebo lepsze suki, a przechodziły gorsze, ale to jest moje zdanie i wg mojego gustu. Ja bym wybrał inaczej, ale to nie ja byłem sędzią i nigdy nie mam nim zamiaru być.
Quote:
Preferencje to jedno - sedziowie maja do tego prawo. Ale gdy jakims cudem suczka, ktora sie nie wystawia i nie wyglada cudownym zrzadzeniem losu wygrywa z o wiele lepszymi psami i dziwnym trafem u podobnych sedziow. Gdy cudownym trafem po latach pojawia sie na polskiej wystawie wloska suka i rownie cudownym trafem wygrywa. Gdy podobny cud dzieje sie na Litwie, gdzie sedzina jest pouczana przez inna, bo chce dac BOBa psu, a nie cudo-suce. Nie Grzesiek, ja nie mowie o PREFERENCJACH, ale o jawnych ustawianiach. Bo w tym wypadku nikt nawet sie nie kryje, ze te wygrane sa ustawione...
Małgosiu ja nie widzę potrzeby, aby się kryć z czymkolwiek. Przecież jeździsz po wystawach i masz oczy. Ile jest takich dziwnych zbiegów okoliczności, ze nawet będąc zieloną w temacie to jasno widzisz, co się dzieje zanim wystawa się jeszcze rozpocznie. Podajesz wyniki z 99, 9 % dokładnością. Większość jedzie do tego sędziego, który w jakiś sposób wyróżnił danego psa. Nie ma w tym nic złego, bo sama robisz dokładnie to samo jak i większość. To są właśnie preferencje, jakie ma dany sędzia i one tez ulegają zmianom i modyfikacji pod wpływem innych zewnętrznych czynników. Nie ma w tym nic nadzwyczajnego i tak jak napisałem każdy ma taką swoją wewnętrzną listę i każdy ma ją zupełnie inną.
Relacji innych z wystaw nie powtarzam i nie powielam dalej, bo nie są one obiektywne. Mogę powielać to, co sam zobaczę własnymi oczami i zinterpretuje właśnie w taki sposób. Jeśli nie zobaczę czy nie usłyszę to nie powtarzam, bo wcale nie mam pewności, ze taka sytuacja miała miejsce, a to jest już pewnego rodzaju zarzut wobec sędziego.
Old 14-09-2009, 20:17   #9
Puchatek
Senior Member

Witam!
Jestem pierwszy raz aktywnym uczestnikiem forum /uczę się, jak to działa/
i dlatego może mi się uda,może nie.Najpierw krótki wstęp a potem rozwinięcie tematu.
Wiele nasłuchałam się o wystawach i dlatego też tak późno na nich pojawiliśmy się.Wg mnie,w przypadku wielu osób,załatwianie sobie tytułów na wystawach,to podwyższanie swojej samooceny i dopieszczanie liniejącego ego. Pies w tym wszystkim jest jak czerwone porsche u podstarzałego, zwiędłego playboy"a /wiadomo,że nie mówię o wielu uczciwych, których psy są wyjątkowe/.Dziwię się tylko sędziom.Dlaczego kupczą wynikami i wcale się z tym nie kryją.Tak bardzo są pewni swoich pozycji?!W naszym przypadku powalił nas tekst sędziego, że nasz wilczak podoba mu się najbardziej,ale cóż,złoto dostanie inny pies.Ja oczywiście wiem, że nasza Laila jest najwspanialszym psem świata /dzięki Daiva!/,
a urodziwa jak Lupus z Milo /hmmm...kocham ją nad życie,stąd tak skromny profil malutkiej/,ale będąc człowiekiem mającym wręczać "palmę pierwszeństwa" nie mówi się takich rzeczy.To wstyd dla jurora!
Cóż, odbębnimy te parę wystaw i darujemy sobie tę żenadę. A-ha: bardzo podoba mi się pomysł z czarną listą, ale na współtworzenie jej pozwolą sobie tylko osoby z pozycją Margo /psy z Peronówki sa wzorcowe i mają ustaloną pozycję/.Pozostali poszemrają,przytakną i wycofają się.Ot,taki klasyczny polski charakter...
Puchatek jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules