![]() |
![]() |
|
Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Młody wilk
|
![]()
Mam małego szczeniaka od 10 dni (niedługo skończy 3 miesiące).
1. Jak tylko mamy wyjść na dwór ten szaleje, szrpie smycz, chce wracać do domu, ponieważ strasznie się boi wszystkiego(ludzi, aut, rowerów itp). Nawet gdy wychodzę z nim rano kiedy nikogo nie ma ten robi tylko sprawy fizjologiczne i już chce wracać do domu. Czasem nawet nie robi spraw do końca lub nie chce robić wcale. ![]() 2. Próbowałem szarpać smycz kiedy ciągnie ale to nic nie daje. Nie wiem co mam zrobić aby przestał szarpać smycz i zaczął chodzić spokojnym normalnym tempem. 3. Ma mnóstwo zabawek a i tak pobawi się jedną 5min max i już się nudzi. Nie wiem co mu wymyślać aby się zmęczył i zasypiał po posiłku. 4. Podaję mu suchą karmę częściej ale w mniejszych ilościach ( karma Joser smakuje mu ) ale i tak od paru dni ciągle ma biegunkę. Proszę o pomoc z moim ukochanym wilczakiem. Pozdrawiam wszystkich właścicieli CzW. ; p |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |||
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
1. nie wiem
Quote:
![]() Quote:
![]() Quote:
![]() http://www.zperonowki.com/html/Article563.html |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wilkokłak
|
![]()
Odnośnie biegunek i karmienia:
Może bezpieczniej w takim razie byłoby wrócić do karmy, którą szczenior dostawał w hodowli? Dobór karmy to oczywiście prywatna sprawa właściciela, jednak ta którą podajesz, zawiera zboża, a zawartości mięsa nawet nie udało mi się doszukać w opisie (patrzyłam na wersję dla szczeniaków i znalazłam tylko informację, że zawiera mięso z drobiu w tym 5 % kaczki), podczas gdy dla wilczaków hodowcy zalecają karmy bezzbożowe za to z wysoką zawartością mięsa. To, że szczeniakowi jakaś karma smakuje wcale nie musi oznaczać, że jest ona bardzo dobra i przeciwnie. Osobiście korzystam z listy podanej kiedyś przez Margo dla wygody właścicieli i jeszcze się nie zawiodłam, a przetestowałam już parę. ![]() ![]() W każdym razie dobrze jest wybierać karmy, które zawierają min. 50 procent mięsa/ryby, a także np. owoce leśne i zero zbóż. ![]() Jako przykłąd można podać m.in. Wolfsbluta, Orijena, Timberwolfa, Taste of the Wild i fajną "rybową" karmę - Fish4dog (tyle mniej więcej pamiętam). Aha i nie musisz szukać na siłę tych karm, które mają wersje specjalnie dla maluchów. Od tego teraz się odchodzi. I jeszcze na wszelki wypadek: biegunki mogą być też po podaniu krowiego mleka. Pozdrawiam Last edited by Grin; 07-09-2009 at 09:20. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wiewiórka Wredna
|
![]()
Ja polecam jeszcze karmy Bozity - jedyne, na których Baaj dobrze się czuje.
![]() Przy karmach wysokomięsnych - wysokobiałkowych trzeba uważać na próby wątrobowe i pracę nerek.
![]() |
#5 |
Plessowy wilczak
|
![]()
Astarte jest na Royalu weterynaryjnym, ale jeszcze niedawno też zdarzały jej się nocne biegunki. Jak odstawiliśmy surowe i parzone mięso i kości to kupkę ma już normalną.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wilkokłak
|
![]() Quote:
Widać każdemu służy co innego. |
|
![]() |
![]() |