![]() |
![]() |
|
Z życia wzięte.... Opowiadania ku przestrodze dla przyszłych właścicieli wilczaków...czyli wszystko o charakterze CzW |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Od paru lat rozważam kupno wilczaka i wydaje mi się, że teraz byłby najlepszy moment. Mam sporo czasu dla szczeniaka - i właściwie nie wiem jak go nauczyć zostawać samego skoro ciągle ktoś jest w domu, no ale nie w tym rzecz bo to jest problem rozwiązywalny.
Zastanawiam się nad przyszłością bo możliwe, że za dwa lata będę się przeprowadzać, sporo jeździć, wynajmować pokoje na dłuższy czas (tygodnie, miesiące) z zupełnie obcymi ludźmi, lub pokoje w hotelach gdzie te kilka godzin pies musiałby spędzić sam i zastanawia mnie jakby na to zareagował. Że znajdą się chętni do mieszkania z osobą z psem w to nie wątpię, to samo dotyczy hoteli. Wątpię tylko czy oni to przeżyją albo czy ja nie zostanę pozwana za zdemolowanie mieszkania lub - o zgrozo, pokoju w hotelu. Zdaję sobie sprawę, że nie da się na 100% przewidzieć reakcji psa na zmianę otoczenia, ale zastanawiam się jaka by ona była w przypadku większości psów tej rasy. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wilkokłak
|
![]()
No niestety może być różnie, ale raczej należy się spodziewać, że ciekawie nie będzie.
Może (ale podkreślam - może) gdyby szczeniaka od początku przyzwyczajać do życia na walizkach, ciągłych zmian i przeprawadzek, zaakceptowałby to jako normalne, ale w sytuacji gdy najpierw przyzwyczai się do stałego miejsca, stałego rozkładu dnia, a potem mu się to nagle zmieni, można oczekiwać niezłych "jazd". I fakt niestety; w czym jak w czym, ale umiejętności i pomysłowości w demolowaniu, gdy wilczak czuje się niepewnie, jest w stresie, albo po prostu się nudzi, nie można mu odmówić. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Senior Member
|
![]()
Wilczaki wolą żyć w usystematyzowanym świecie i wtedy czuja sie dobrze.
Mają taki swój " rozkład jazdy". Np Imbus wie że przez kilka dni chodzimy do pracy i nas w domu nie ma ( zna nasze poranne " rytuały") - ale tez wie że w weekendy czas poswięcamy jemu i wszedzie go zabieramy. Akceptuje zostawanie pod opieka np mojej mamy - ale tylko w naszym domu. U innych robi jazdy. No i demolowanie ![]() Myślę ze w Twoim przypadku byłoby lepiej zebys poczekał z wzięciem wilczaka. Ciagłe przeprowadzki, hotele, zmiana otoczenia - tego psy nie lubią. Z perspektywy zycia pod jednym dachem z Imbusem - od 3,5 roku - odradzam Ci wzięcie wilczaka. Jest to zbyt ryzykowny eksperyment.
![]() |
#4 |
złośliwy krasnolud
|
![]()
Z 3 lat z Ciri - bardzo lubi systematycznosc i staly plan dnia.
Teraz zostal zachwiany i na jakis czas bedzie inny - Basia zostaje w domu, w mieszkaniu przybywa nowych sprzetow. I na poczatku strasznie jej to nie pasowalo, rano miala mine - pan wychodzi a ty pani co sie nie stracisz? ale juz sie przyzwyczaila. Z tym ze to jest jednak jedna zmiana a nie co chwile cos innego.
![]() |
#5 | |
Wilkokłak
|
![]() Quote:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
|
![]()
dla moich psow, a jezdze duzo
![]() ![]() bedzie dobrze, wszystko zalezy od checi i ... nerwow ![]() p.s. zycie z psami 8, 4 i 2 lata |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|