Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Z życia wzięte....

Z życia wzięte.... Opowiadania ku przestrodze dla przyszłych właścicieli wilczaków...czyli wszystko o charakterze CzW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 10-06-2010, 23:55   #1
maillevin
Junior Member

maillevin's Avatar

Default CzW a przeprowadzki, hotele i współlokatorzy

Od paru lat rozważam kupno wilczaka i wydaje mi się, że teraz byłby najlepszy moment. Mam sporo czasu dla szczeniaka - i właściwie nie wiem jak go nauczyć zostawać samego skoro ciągle ktoś jest w domu, no ale nie w tym rzecz bo to jest problem rozwiązywalny.
Zastanawiam się nad przyszłością bo możliwe, że za dwa lata będę się przeprowadzać, sporo jeździć, wynajmować pokoje na dłuższy czas (tygodnie, miesiące) z zupełnie obcymi ludźmi, lub pokoje w hotelach gdzie te kilka godzin pies musiałby spędzić sam i zastanawia mnie jakby na to zareagował. Że znajdą się chętni do mieszkania z osobą z psem w to nie wątpię, to samo dotyczy hoteli. Wątpię tylko czy oni to przeżyją albo czy ja nie zostanę pozwana za zdemolowanie mieszkania lub - o zgrozo, pokoju w hotelu.

Zdaję sobie sprawę, że nie da się na 100% przewidzieć reakcji psa na zmianę otoczenia, ale zastanawiam się jaka by ona była w przypadku większości psów tej rasy.
maillevin jest offline   Reply With Quote
Old 11-06-2010, 08:11   #2
Grin
Wilkokłak

Grin's Avatar

No niestety może być różnie, ale raczej należy się spodziewać, że ciekawie nie będzie.
Może (ale podkreślam - może) gdyby szczeniaka od początku przyzwyczajać do życia na walizkach, ciągłych zmian i przeprawadzek, zaakceptowałby to jako normalne, ale w sytuacji gdy najpierw przyzwyczai się do stałego miejsca, stałego rozkładu dnia, a potem mu się to nagle zmieni, można oczekiwać niezłych "jazd".
I fakt niestety; w czym jak w czym, ale umiejętności i pomysłowości w demolowaniu, gdy wilczak czuje się niepewnie, jest w stresie, albo po prostu się nudzi, nie można mu odmówić.
Grin jest offline   Reply With Quote
Old 11-06-2010, 08:36   #3
szasztin
Senior Member

szasztin's Avatar

Wilczaki wolą żyć w usystematyzowanym świecie i wtedy czuja sie dobrze.
Mają taki swój " rozkład jazdy". Np Imbus wie że przez kilka dni chodzimy do pracy i nas w domu nie ma ( zna nasze poranne " rytuały") - ale tez wie że w weekendy czas poswięcamy jemu i wszedzie go zabieramy. Akceptuje zostawanie pod opieka np mojej mamy - ale tylko w naszym domu. U innych robi jazdy.

No i demolowanie Wilczaki jak sie nudza to niszczą, jak nie poswięcisz im wystarczajaco czasu - same znajduja dla siebie zabawę. A po powrocie do domu czeka nas wielki bałagan i zniszczenia.

Myślę ze w Twoim przypadku byłoby lepiej zebys poczekał z wzięciem wilczaka. Ciagłe przeprowadzki, hotele, zmiana otoczenia - tego psy nie lubią.
Z perspektywy zycia pod jednym dachem z Imbusem - od 3,5 roku - odradzam Ci wzięcie wilczaka. Jest to zbyt ryzykowny eksperyment.
szasztin jest offline   Reply With Quote
Old 11-06-2010, 08:43   #4
btd
złośliwy krasnolud

btd's Avatar

Z 3 lat z Ciri - bardzo lubi systematycznosc i staly plan dnia.

Teraz zostal zachwiany i na jakis czas bedzie inny - Basia zostaje w domu, w mieszkaniu przybywa nowych sprzetow. I na poczatku strasznie jej to nie pasowalo, rano miala mine - pan wychodzi a ty pani co sie nie stracisz? ale juz sie przyzwyczaila. Z tym ze to jest jednak jedna zmiana a nie co chwile cos innego.
Old 11-06-2010, 09:13   #5
Grin
Wilkokłak

Grin's Avatar

Quote:
Originally Posted by btd View Post
Z 3 lat z Ciri - bardzo lubi systematycznosc i staly plan dnia.

Teraz zostal zachwiany i na jakis czas bedzie inny
Będzie dobrze; na jakiś czas świat dla niej (a dla Was przede wszystkim ) zostanie przewrócony do góry nogami, ale później za małym (małą?) pójdzie choćby w ogień.
Grin jest offline   Reply With Quote
Old 11-06-2010, 10:46   #6
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

dla moich psow, a jezdze duzo klatka to ich dom, i nie ma znaczenia gdzie jest postawiona- gdzie ona jest tam znaczy ze jest dom na jakisz czas. oraz od malego zaczynac zyc na "nogach" i przywyknie ze wszedzie gdzie jest rodzina jej rzeczy i klatka- domek- tam jest dobrze i tam jest dom
bedzie dobrze, wszystko zalezy od checi i ... nerwow
p.s. zycie z psami 8, 4 i 2 lata

Posting Rules