Zurück   Wolfdog.org forum > Polski > Off topic

Off topic O wszystkim i o niczym - sposób na miłe spędzenie czasu...

Antwort

Themen-Optionen Ansicht
Alt 11-29-2010, 08:24 PM   #1
spadzista
the Bright Side of Wild

Benutzerbild von spadzista

spadzista eine Nachricht über Skype™ schicken
Standard Dysleksja

Zitat:
Nie. Ale hodowcom jak najbardziej
kurcze - zawsze miałam z tym problem - i nawet mam no to papier :-) mam zeskanować i wkleić?

my dopiero dorastamy i wszystkie badania przed nami - ale jak czytam tajne, jawne, ukrywanie, rozliczanie - to chyba nie wywodzi się z zaufania...
spadzista jest offline   Mit Zitat antworten
Alt 11-29-2010, 08:46 PM   #2
wolfin
Moderator

Benutzerbild von wolfin

wolfin eine Nachricht über ICQ schicken wolfin eine Nachricht über Skype™ schicken
Standard

Zitat:
Zitat von spadzista Beitrag anzeigen
kurcze - zawsze miałam z tym problem - i nawet mam no to papier :-) mam zeskanować i wkleić?

my dopiero dorastamy i wszystkie badania przed nami - ale jak czytam tajne, jawne, ukrywanie, rozliczanie - to chyba nie wywodzi się z zaufania...
sory ale OFF bedzie - ile wiedza stare liudzi litewski jezyk to jeden z najstarszych i najtrudnejszych jezykow, ale u nas TAKEJ to choroby nie ma i takich to papierkow nie wydaja
to jest co? specialnosc Polski czy realne problem genetyczny?
przepraszam ze pytam ale jakos za duzo miedzy znajomych z PL maja ten to "papierek"
Alt 11-29-2010, 09:21 PM   #3
Witek
Plessowy wilczak

Benutzerbild von Witek

Standard

Zitat:
Zitat von wolfin Beitrag anzeigen
sory ale OFF bedzie - ile wiedza stare liudzi litewski jezyk to jeden z najstarszych i najtrudnejszych jezykow, ale u nas TAKEJ to choroby nie ma i takich to papierkow nie wydaja
to jest co? specialnosc Polski czy realne problem genetyczny?
przepraszam ze pytam ale jakos za duzo miedzy znajomych z PL maja ten to "papierek"
Ja też mam ten papierek Ale w necie staram się korzystać z korekcji No i zawsze mam czas przeczytać post przed wysłaniem- to nie dyktando
Alt 11-29-2010, 09:25 PM   #4
wolfin
Moderator

Benutzerbild von wolfin

wolfin eine Nachricht über ICQ schicken wolfin eine Nachricht über Skype™ schicken
Standard

Zitat:
Zitat von trunksia&witgor Beitrag anzeigen
Ja też mam ten papierek Ale w necie staram się korzystać z korekcji No i zawsze mam czas przeczytać post przed wysłaniem- to nie dyktando
ale to od kogo idzie? bo ja z tym pierwszy raz spotykam sie i to w Pl. moze ktos opowie wieciej.
Alt 11-29-2010, 09:39 PM   #5
Witek
Plessowy wilczak

Benutzerbild von Witek

Standard

Zitat:
Zitat von wolfin Beitrag anzeigen
ale to od kogo idzie? bo ja z tym pierwszy raz spotykam sie i to w Pl. moze ktos opowie wieciej.
Za "moich czasów" papierek ten był rzadkością. Dostawało się go od specjalisty bodajże logopedii, ale po całej masie zajęć, testów i prób wyprostowania delikwenta Mnie się nie udało wyprostować, choć pamiętam, że poczyniłam postępy.
Obecnie wszystkie dzieci, szczególnie leniwe dostają taki papierek z urzędu po paru zajęciach u specjalisty.
Różnica między "leniwym" dysortografem a tym "prawdziwym" jest znajomość zasad ortografii. Pierwszy ich nie zna, a drugi owszem zna, ale gdy pisze "na żywca", czyli szybko jak np. przy dyktandzie czy na komunikatorze popełnia je nieustannie.
Alt 11-29-2010, 10:13 PM   #6
Skrzat&Bow
Junior Member

Benutzerbild von Skrzat&Bow

Skrzat&Bow eine Nachricht über Skype™ schicken
Standard

Istnieje takie zaburzenie i jest ono zaklasyfikowane przez miedzynarodową klasyfikację chorób (ICD-10) pod nazwą specyficzne trudnoci w nauce czytania i pisania...wiec nie tylko w Polsce chyba wystepuje

a naduzywanie terminologii i zła diagnostyka to juz odrebna sprawa
Skrzat&Bow jest offline   Mit Zitat antworten
Antwort