![]() |
![]() |
|
Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
czuły barbarzyńca
|
![]()
dzis uzyskalam potwierdzenie moich obaw, ktore mialam po Bialymstoku - wersja demo wygasa...
na spacerze na polach Mokotowskich Bies na wiekszosc psów reagowal burczeniem (suki to inna sprawa). W tlumie ludzi z malymi dziecmi trzymajacymi smakolyki, wsrod luzem biegajacych sznaucerkow, jorkow, w poblizu duzej ilosci srednich i duzych psow najbezpieczniej sie czulam z psem z wiadrem na pysku. Rzeczywiscie mielismy spora przerwe w spacerach miejskich, ale czy w ogole takie spacery sa teraz mozliwe? Moze okres uderzenia testosteronu do psiego łba trzeba przeczekac (ile lat to potrwa?), a moze da sie to jakos przepracowac? Nie, zeby Bies byl specjalnie agresywny - do psow, ktore zna i widuje prawie co dzien nie startuje w zlych zamiarach. Bardzo prosze o wymiane doswiadczen - jesli da sie cokolwiek zrobic w tej kwestii, chcialabym sprobowac. Mimo, iz nie mieszkam w duzym miescie, i takie sytuacje jak dzisiaj nie zdarzaja mi sie czesto, to wolalabym wiedziec, co moge zrobic, by zwiekszyc kontrole nad wlasnym psem ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
VIP Member
|
![]()
NO tez mi tragedyja narodowa
![]() ![]() I witaj w świecie dorosłych samców wilczaków ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wilczasty : Foto
|
![]()
Musisz pokazać psu że jakakolwiek agresja w stosunku do innych samców się nie opłaca
![]()
![]() |
#4 | |
czuły barbarzyńca
|
![]() Quote:
Kurde. Chcialam wilczaka, to mam, chcialam samca, to mam. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
VIP Member
|
![]()
No
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wilczasty : Foto
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#7 |
Wilkokłak
|
![]()
Daniel; ale "pacyfikacja" wcale nie brzmi mniej groźnie niż "skopanie"; może wyjaśnisz dokładniej, co masz na myśli? Nie wiem tak naprawdę, jakie działania (poza ingerencją jakimiś medykamentami) mogą zmienić funkcjonowanie układu gruczołów wydzielania dokrewnego i powstrzymać "burzę hormonów"?
![]() Last edited by Grin; 05-09-2011 at 11:05. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Wilkokłak
|
![]() Quote:
![]() Dlatego wg mnie tutaj trzeba masę cierpliwości na trenowanie posłuszeństwa; noga, siad, ignoruj, itp. Jeśli mamy z psem dobre relacje (w końcu pies widzi, kiedy "pańcia" jest niezadowolona, a kiedy tak) i dobre podstawy szkoleniowe, po pewnym czasie powinno to przynieść oczekiwane przez nas skutki. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
I dla ułatwienia: jeśli już musimy skorygować szarpnięciem za obrożę to w bok a nie w tył. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wilkokłak
|
![]() Quote:
![]() A niestety każda taka akcja psuje nam naszą pracę. Ot, codzienne problemy. ![]() Last edited by Grin; 04-09-2011 at 22:28. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Junior Member
|
![]()
U nas zaczęło się około pierwszego roku, wtedy na każdy spacer zabierałam ze sobą kantar, starałam się go stosować jako karę za złe zachowania a ściągałam gdy był grzeczny.
Na spacerach staram się zachować jak największą odległość od innych psów, wcześniej przechodzenie na drugą strone ulicy co 10 metrów to była norma, a w parko-lesie widząc nadchodzącego psa schodzę w bok w krzaki. Po kilku miesiącach widać poprawę ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Senior Member
|
![]()
Bies'ormon w wersji beta raczej
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
VIP Member
|
![]()
Z podchodzeniem do siebie samców bym uważała
![]() ![]() ![]() I zdecydowanie polecam wykucie na blachę komendę STÓJ, na "do mnie" nie ma co liczyć gdy pies jest luzem, ale na stója - owszem. Chodzi o czas na podejście i zapięcie burka na smycz, wtedy już my jesteśmy panami sytuacji. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wilkokłak
|
![]()
Pamiętam ten smutny moment gdy czasy sielanki , kiedy to pieseczka mogliśmy puszczać pomiędzy wszystkie psy bez względu na ich liczbę bez obawy draki, praktycznie z dnia na dzień się skończyły. Nastąpiło to ok. 1 roku życia Łowcy. Potem przyszły trudne chwile, gdy młody zaczął startować praktycznie do wszystkich obcych samców (starych znajomych tolerował), bo przeca on tu dorasta i wszystkim musi obwieścić, jaki jest ważny.
Teraz jest już ciut lepiej; jest bardziej opanowany i na ogół nie zaczepia, gdy jego nie zaczepiają, choć to też zależy od miejsca i sytuacji. Niestety z sielanki spacerowej musieliśmy zrezygnować; spacery w psim towarzystwie muszę być mocno kontrolowane. Czy da się to "przepracować" w ten sposób aby całkowicie wyeliminować nieprzyjazne zachowania? Nie wiem i mocno w to wątpię. Nam się to nie udało. Ale na pewno można pracować nad kontrolą nad zachowaniem psa, gdy poruszamy się z nim na smyczy. Tutaj się kłania posłuszeństwo w reagowaniu na komendy. My staraliśmy się uświadomić Łowcy; co może, a czego kategorycznie sobie nie życzymy. A kategorycznie sobie np. nie życzymy, żeby nam się wyrywał z rykiem do innych psów. Magda (od Astarte) na pewno zaraz powie, że ze sto razy co najmniej widziała, że Łowca to robił ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|