Zurück   Wolfdog.org forum > Polski > Wystawy

Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać....

Antwort

Themen-Optionen Ansicht
Alt 12-28-2011, 11:06 PM   #1
olgam
Junior Member

Standard Wystawianie wilczaka

Od przyszłego roku mam zamiar zacząć z Everettem podbijać serca sędziów I jak każdy wie - na wystawie trzeba umieć zaprezentować swojego kompana. I tu pojawia się pytanie: czy są jakieś specjalne zasady dotyczące wystawiania wilczaków? I jak wystawić psiaka, żeby wypadł jak najlepiej?
Czekam na rady bardziej doświadczonych ode mnie
olgam jest offline   Mit Zitat antworten
Alt 12-28-2011, 11:49 PM   #2
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

Benutzerbild von jefta

jefta eine Nachricht über Skype™ schicken Send Message via Gadu Gadu to jefta
Standard

mi sie podoba wystawianie K-lee Vorni z Peronowki i niezyjacej juz Uni od Uhoste-popatrz sobie na youtube
Alt 12-29-2011, 10:55 AM   #3
Grin
Wilkokłak

Benutzerbild von Grin

Standard

Wydaje mi się (na logikę biorąc), że wystawiać psa należy tak, aby umożliwić sędziemu porównanie psa ze wzorcem. Zatem w przypadku wilczaka w statyce powinniśmy chyba dążyć do tego, aby pies stał "prosto" ale naturalnie - bez odstawiania tylnych nóg jak u ON-ków. Natomiat w ruchu należy dążyć do tego, aby pies biegł swobodnie i chętnie, co przy sprzyjających okolicznościach powinno "zaskutkować" tak pożądaną linią głowy i grzbietu.
Grin jest offline   Mit Zitat antworten
Alt 12-29-2011, 01:58 PM   #4
olgam
Junior Member

Standard

Dzięki. A czy to prawda, że wilczaka się nie tyle ustawia, co trzyma rękę (ze smaczkiem) przed nosem (albo jakoś tak) i sam się ustawia? A jeśli nie to jak go "zmusić" do ładnego ustawienia się?
olgam jest offline   Mit Zitat antworten
Alt 12-29-2011, 02:25 PM   #5
Grin
Wilkokłak

Benutzerbild von Grin

Standard

Zitat:
Zitat von _Alexx_ Beitrag anzeigen
Dzięki. A czy to prawda, że wilczaka się nie tyle ustawia, co trzyma rękę (ze smaczkiem) przed nosem (albo jakoś tak) i sam się ustawia? A jeśli nie to jak go "zmusić" do ładnego ustawienia się?
"Technik" jest tyle, ile psów i ludzi. To wszystko zależy od bardzo wielu czynników i tego, co preferuje człowiek i pies.
A ładne ustawianie (się) psa na wystawach osiąga się jak wszystko inne - dużo ćwicząc.
Grin jest offline   Mit Zitat antworten
Alt 12-29-2011, 02:25 PM   #6
Witek
Plessowy wilczak

Benutzerbild von Witek

Standard

Ja z własnego doświadczenia wiem, że najwygodniej wystawia mi się Aszczu na "kontakt". Aszczu dostaje komendę "siad" potem komendę "wstań". Jak wstaje to sama się ustawia wygodnie dla niej. Następnie staję przed nią (Chyba jestem jedyną osobą wystawiającą psa z przodu, ale wtedy sędzia przynajmniej widzi psa a nie mnie ) i wystawiam palec na który Aszczu łapie kontakt. I jak niejednokrotnie zauważyłam jest to znacznie lepsze niż to jak ja ją ustawiam przestawiając jej łapy i zachęcając do wypięcia klaty (to właśnie się robi przystawiając smaka do nosa psa i odsuwając go nieznacznie aż pies się wyciągnie).
Alt 12-29-2011, 04:08 PM   #7
Gia
K-Lee Family

Benutzerbild von Gia

Gia eine Nachricht über Skype™ schicken Send Message via Gadu Gadu to Gia
Standard

Zitat:
Zitat von trunksia&witgor Beitrag anzeigen
zachęcając do wypięcia klaty (to właśnie się robi przystawiając smaka do nosa psa i odsuwając go nieznacznie aż pies się wyciągnie).
Tu nie chodzi o wypięcie klaty tylko o przeniesienie ciężaru ciała na przód, tak aby łapy tworzyły z podłożem kąt 90 st

Gia, K-lee Vornja z Peronówki & Gran Rosa Amiga Atropa Bella Donna...
Gia jest offline   Mit Zitat antworten
Antwort