![]() |
![]() |
|
Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Distinguished Member
|
![]()
Cześć,
Loko od jakiegoś czasu ma objawy, jak w temacie: zaczerwienioną skórę w jednej pachwinie, jakby podrażnioną i pryszcze na pysku, które sobie rozdrapuje, muszą go swędzieć... Weterynarz mówi, że jest na coś uczulony - przed przyjściem zimy często mu też łzawiło jedno oczko. Czy ktoś się z czymś podobnym spotkał, z jakimiś uczuleniami u psów? Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Member
|
![]() Quote:
...i w zasadzie to nie wiadomo co to jest. Jeden wet mówi, że to "po prostu jakieś uczulenie" i żeby to smarować jakimiś maściami łagodnymi i samo przejdzie (np. Tormentiol), drugi za każdym razem kiedy do niego idziemy ładuje nam antybiotyk w zastrzykach, albo jakieś sterydy (nie mam pod ręką książeczki zdrowia teraz, więc nie podam nazwy :/). Faktycznie pomaga, bo wtedy problem mija, ale tylko na czas podawania leków. Potem wraca z taką samą siłą :/ Acha - ten wet od antybiotyków mówił z kolei coś o zapaleniu skóry, powtarzając przy okazji, że to normalne u psów spokrewnionych z owczarkami niemieckimi, bo za takie problemy skórne odpowiada jakiś gen... (ponoć plaga u collie). Po kilku próbach leczenia tego u wetów, najskuteczniejsze okazały się porady koniarzy i zapsikanie tego Aluspray'em (używaliśmy tez Akutolu) - ostatnio psikaliśmy we wrześniu i do tej pory jest spokój. Chyba za wiele nie pomogłam ![]() Last edited by makota; 26-01-2013 at 12:54. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Distinguished Member
|
![]()
Pomogłaś, pomogłaś, dzięki za wskazówki. Pozdrawiam
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Junior Member
|
![]()
Diesel miał podobnie... Zaczerwienione pachwiny, okolice jąder i łzawe oczy. Na pachwiny pomogły kąpiele w Nizoralu oraz psikanie Dexapolcortem, na oczęta Gentamicina.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
czuły barbarzyńca
|
![]() Quote:
![]() no coz, moj psiur szedl przez tradzik młodzienczy, babeszjoze x 2 , rozwalenie poduszki, zlamanie lapy... w pierwszym roku zycia ksiazeczka prawie w calosci zapelniona - teraz jest względny spokoj (tfu tfu na psa urok) z uczuleniami nie mialam do tej pory problemu, widac brud mojemu psu służy. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Junior Member
|
![]()
[quote=anula;449083]A podobno to taka zdrowa rasa
![]() no coz, moj psiur szedl przez tradzik młodzienczy, babeszjoze x 2 , rozwalenie poduszki, zlamanie lapy... w pierwszym roku zycia ksiazeczka prawie w calosci zapelniona - teraz jest względny spokoj (tfu tfu na psa urok) ![]() - operacyjne wyciąganie różnych przedmiotów z brzucha - no ale to tzw. czynniki zewnętrze, w tym mój brak wyobraźni co wilczak potrafi zostając sam w domu ![]() - zapalenie pęcherza - Bacilius subtilis (kolonia laseczek nasiennych) w oczach - zmiany skórne w pachwinach - "dziura" za uchem - utarczki rodzinne ![]() - grzyb na łapie - aktualnie... Mój drugi pies 10-letni mieszaniec owczarka niemieckiego, jak go wzięłam z tzw. pseudohodowli i wyleczyłam z nosówki, to po 8-miu latach wykastrowałam bo zaczynała mu "przerastać prostata" - i to by było na tyle ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|