Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wzorzec & bonitacje

Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych ....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 19-10-2003, 14:44   #1
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga
Default "chińskie" czw

obejrzalam sobie fotki "Peronowych" mlodych - wszystkie maja skosne oczy...jak rozumiem po mamie
Ale...no wlasnie - ta skosnosc jest wyjatkowa ....
nie wiem o co mi chodzi :P musze to przeanalizowac
ale fajne to....
pozdrawiam
idaca myslec
Gaga ( a suka spi)
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 19-10-2003, 15:33   #2
Huan
Member

Huan's Avatar

Send a message via Skype™ to Huan Send Message via Gadu Gadu to Huan

Co do skośności oczu to tak: jest to cecha porządana, wzmianka o tym jest we wzorcu ("Oczy: Małe, skośne; w kolorze bursztynowym...").
Dr. Frantisek Rosik poszedl nawet dalej i sprecyzowal, ze jesli poprowadzilibysmy linie miedzy zewnetrznymi kacikami oczu oraz druga linie laczaca wewnetrze kaciki, to obie linie powinny byc oddalone od siebie o min. 1cm.

Czesto jednak spotyka sie wilczaki z oczami okraglami, ktorych te linie pokrywaja sie . Jest to typowe np. dla ONow, a w przypadku wilczakow jest nieprawidlowe i bardzo negatywnie wplywa na wyglad glowy.
Huan jest offline   Reply With Quote
Old 19-10-2003, 16:59   #3
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

czekaj ...chyba juz wiem o co mi chodzi wilcze -te dziekei oczy sa lekko skosne - no cala w nich ta uwodzicielska dzikosc, ale Jolly ma je bardziej ,,,ja wiem no chyba rzucajace sie w oczy. Pierwsze co u niej widac to slepka a dzieci mozna wskazac niemal bez pudla ze jej :P
Pewnei m.in to powoduje ( oczy) ze jest taka thebesciara.....przegladalam sporo fotek i u zadnego innego wilczaka tak mi sie to nie wrylo w pamiec
No, a teraz juz wiem....jak Panie u kobiety - oczy!
pozdrawiam
Gaga z Giga
Old 20-10-2003, 21:40   #4
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by Gaga
przegladalam sporo fotek i u zadnego innego wilczaka tak mi sie to nie wrylo w pamiec
Rzeczywiscie od jakiegos czasu pojawia sie sporo psow z prosto ulozonymi, czysto dodatkowo okraglymi oczami. Ale to glownie wina hodowcow (no i sedziow) i ich zlej selekcji.....

Jak chcesz poogladac skosnookie to zerknij na Slowaki lub na czeskie psy psy majace w sobie albo slowacka krew, albo na ostanie czesko-slowackie mioty.
Szczegolnie na Slowacji zwraca sie nadal na to duza uwage, bo ze skosnym okiem pysk wilczaka ma wlasnie (tak jak pisalas) ten wilczy wyraz....

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 20-10-2003, 21:54   #5
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Dobra...teraz bedzie (jak sie uda0 na skroty. Wskaz mi wg Ciebie najidealniejszego wilczaka....zapomnij ze masz Jole i ze w ogole mas wilczaki ...jak wiesz ja mam w miare ugruntowana opinie na temat tego co mi sie podoba i to teraz nie jest wogole wazne.
pokazac paluszkiem prosze
pozdrawiam
Gaga z Giga
Old 20-10-2003, 22:32   #6
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Wskaz mi wg Ciebie najidealniejszego wilczaka....
Musialabym postapic jak doktor Frankenstein i pociac niektore psy na kawalki. Bo jedna rzecz mi sie podoba, a inna powoduje, ze danego psa czasem nawet ciezko nazwac bardzo dobrym...

Quote:
zapomnij ze masz Jole i ze w ogole mas wilczaki ...jak wiesz ja mam w miare ugruntowana opinie na temat tego co mi sie podoba i to teraz nie jest wogole wazne.
pokazac paluszkiem prosze
Gaga z Giga
OK, to moze tak wyrywkami (swoje psy i od nas pomijam). Pewnie cos jeszcze zapomne:
- Birba (za ladna wilcza fotke)
- Crying wolf Forrest (za piekny wyraz pyska)
- Crying wolf Galiba (za trojkatny ksztalt glowy)
- Borko Kollárov dvor (za oczy)
- Milo Ruskov dvor (za wzorcowa suchosc pyska, czyli przylegajace wargi)
- Tambury z Rosíkova (za wyglad roslego basiora)
- Arek Zlatá Palz (tez za glowe, ale fotka kiepska)
- Askia Slnečný dvor (za klase w slowackim wydaniu)
- Apollo Schovanka (za efekt ogolny)
- Cord od Miščicha (za wilcza grzywe)
- Ingo od Úhoště (za wilczy kolor)
- Brit Radov dvor (za wrazenie ogolne)

To jeszcze nie wszystko, ale narazie powinno starczyc...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 20-10-2003, 23:31   #7
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

and the winner is........
czy one wszystkie sa na sprzedaz??????
O Cord,Ingo,Brit,Milo,Galba.........nie bede mogla spac- no cuuudo...A zdjecie Birby ....ech....
Nie bede mogla spac.....a juz myslalam ze nastoletnie egzaltacje mam dawno za soba
Po namysle - Cord i Ingo to jest to co lubie...choc Ty tam jakaies kawalki chcialabys powycinac :P
Dzieki Margo......
( i powiem Wam w tajemnicy ze poki co i on line ale wilczaki urzekly tego co z miloscia do Gigi mawia "ty stara krowo";D
no...no...
pozdrawiam
Gaga z Giga
Old 20-10-2003, 23:48   #8
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Galiba nie Galba...
skopiowalam sobie foty do przegladarki ( przyznaje sie !) i stwierdzilismy ze jakbysmy z nim smigali po Bieszczadach jak ostatniej zimy to musilibysmy mu kupic koguta ...nikt by nie uwierzyl ze pieseczek z nami idzie :P
pozdrawiam
Gaga ( ide spac bo mam obled w oczach)
Old 21-10-2003, 18:21   #9
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Po namysle - Cord i Ingo to jest to co lubie...
Tak jak kiedys pisalam: jest dla mnie diabelnie interesujace, jakie psy podobaja sie innym.....

Czasem wypada to dosyc dziwnie. Dwa przyklady:

- wielkosc
Wilczak powinien byc wysoki, ale zarazem lekki. Czyli taki 80 cm (oooo....to przyszlosc) nie powinien wazyc w zimie wiecej niz 60 kg. Ale czesto spotyka sie (przyszlych) wlascicieli, ktorzy zachwycaja sie psami, ktore nie maja nawet 70 cm, a waga dobijaja do tych 60 kg. I nie ma znaczenia, ze po przebiegnieciu 20 km zszedlyby na zawal serca z powodu nadmiernego wysilku...

- umaszczenie
To jest jeszcze smieszniejsze. Co jakis czas pojawia sie list: "chce wilczaka, takiego jak wilk, czyli calkiem szarego". Tylko, ze nie ma szarych wilkow europejskich A co dziwniejsze psy o prawidlowym umaszczeniu maja czesto problemy u sedziow, ktorzy wydawaloby sie sa specjalistami znajacymi wzorzec rasy.
Bo wilk europejski ma kolor 'dziczy' (takie jak zajace - zreszta mozna zerknac do galerii). Sama musialam dlugo sie przestawiac...

Quote:
choc Ty tam jakaies kawalki chcialabys powycinac :P
Ta juz taka choroba. Co gorsze jest zarazliwa. Przed trzema laty siedzialam przy piwku z pewnym slowackim hodowca CzW, ktory stwierdzil: "A mnie sie zaden wilczak nie podoba. Nawet te moje. Kazdy ma cos, co trzeba zmienic". Wtedy sie usmiechnelam, ale potem....
Teraz nawet jak wejde do ZOO poogladac wilki to cos u nich znajde. A co dopiero, gdy postawia mi do oceny wilczaka...

Ale to z powodu starej gadki sedziow: "nie ma psa bez wad" Psy, ktore wymienilam sa piekne, ale nie na tyle doskonale, zeby nie bylo szans, ze za rok zostana zastapione przez nastepne, jeszcze ladniejsze i jeszcze bardziej wilcze....
Co mnie osobiscie cieszy to to, ze moglam wymienic psy mlode, czyli z nowej generacji. A to oznacza, ze selekcja idzie w dobrym kierunku, czyli psa wygladajacego jak wilk...

Quote:
(i powiem Wam w tajemnicy ze poki co i on line ale wilczaki urzekly tego co z miloscia do Gigi mawia "ty stara krowo";D
Gaga z Giga

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 21-10-2003, 19:55   #10
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

"Najsampierw" zanim rozplyniemy sie w zachywtach nas wilczakowa uroda ustalmy jedno ; zdrowie i charakterrr - i za cholere nie wiem w jakiej kolejnosci. To sie liczy ! I psiejskie oczy i to serce i w ogole pies
A jak mamy to juz ustalone to zabieramy se do roboty :
tak! wiekszosc z nas urzeczona tym wszystkim co ma w sobie wilk chce wilka!! najlepiej takiego z lasu , no ale skoro nalezy uszanowac zakaz ( jeden z miliona powodow na nie) to juz najchetniej cos najblizej idealu.
Nie umiem Ci powiedziec za co kocham wilki, ale mialam tak zawsze ...kiedys zgubilam sie z Bieszcadach( dluga historia) czekal mnei nocleg w lesie i wiesz co? Wiesz czego sie balam? jeleni!!! wilkow nic a nic ( ot glupota 18-latki)....jest w nich cos takiego magicznego..no dobra mialo byc nie o tym...wlasnie przed chwila na stronie glownej byla fotka Ingo lezacego - nic bym mu nie wyciela ,Kompletnie. Jest doskonaly.ale od razu mowie : lubie psy niekoniecznie w wersji bonsai. Dorodny basior to jest to !
Wysoki w klebie, leb jak wiadro, Ingowy pysk .Co dobudowy hm...wyjdzie ignorancja za malo jeszcze wiem ale z doswiadczenia i obserwcji wychodzi ze lzejsze sa lepsze. Mniejsze obciazenia i takie tam....Lubie psy potezne ale nie wagowo a ogolnie . Pisalam ze basior ? :P No....
Umaszczenie - a pla je diabli! Co mnie obchodzi umaszczenie ))
Znaczy ok- nie bede liczyc szarych wlosow i szczerze najmniejza na to zwracam uwage chocoaz Askia ma dla mnie zbyt wysoko biale plamy ...no a taki Apollo zbyt miekka i okragala kufe ( wcielo mi sie w rozdzial o umaszczeniu) I znowu wracamy do ingo :P
A i obowiazkowo chce psa! Aktulanie los sie nade mna zlitowal i mimo iz urodzily sie same suki ta moja wyglada jak pies. I kazdy przechodzien sie myli) Now lasnie - ostatnio jedna pani powiedziala ze to suka dlaczego? Bo psy maja czarne czapraki a suki takie "przesiane" i nie ma dla neij znaczenie ze suka ma pokoleniu dziadkow i pradziadkow ONy wilczaste, co tam! Tak sie rozpoznaje suki)
No..troche sie dzradzila co i dlaczego mi sie podoba
pozdarwiam
Gaga z Giga
Old 21-10-2003, 19:57   #11
DanielZ
Wilczasty : Foto

DanielZ's Avatar

Send a message via Skype™ to DanielZ Send Message via Gadu Gadu to DanielZ

O kurcze psy sa naprawde sooooooooper i mam teraz zabitego niezlego ćwieka ktorego wybrac dla Pinki znaja moje szczescie to 3/4 sa mocno z nia spokrewnione
DanielZ jest offline   Reply With Quote
Old 21-10-2003, 20:44   #12
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

A które zostały wytypowane?
Gaga z Giga
Old 21-10-2003, 21:05   #13
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Wysoki w klebie, leb jak wiadro, Ingowy pysk .
Czyli "the winner is..." Ingo Dobry wybor. Niestety nie mialam okazji go widziec w realu. Szkoda. Bazujac na fotkach zmienilabym tylko jedna rzecz. Gdyby mial byc wilczakiem, to bym sie nie czepiala, ale skoro rownamy do wilka to (wiem, wiem, ze to u nas zakazane) przycielabym mu uszy . Tak na 5-6 cm...

Quote:
Co dobudowy hm...wyjdzie ignorancja za malo jeszcze wiem ale z doswiadczenia i obserwcji wychodzi ze lzejsze sa lepsze. Mniejsze obciazenia i takie tam....Lubie psy potezne ale nie wagowo a ogolnie . Pisalam ze basior ?
Ignorancja? Wrecz przeciwnie - wlasnie o to chodzi, aby byl basior, a jednoczesnie zwinny i lekki. Ma miec mocna kosc, ale podczas truchtu plynac nad ziemia. Ehhhh.....co tu duzo gadac: ma byc wilk, a nie pies

Quote:
A i obowiazkowo chce psa! Aktulanie los sie nade mna zlitowal i mimo iz urodzily sie same suki ta moja wyglada jak pies..
To tez jest jakies wyjscie... Ale w wilczakach to jednak tylko pies gwarantuje wyglad basiora...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 21-10-2003, 21:07   #14
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Originally Posted by DanielZ
O kurcze psy sa naprawde sooooooooper i mam teraz zabitego niezlego ćwieka ktorego wybrac dla Pinki znaja moje szczescie to 3/4 sa mocno z nia spokrewnione
Widze, ze juz to zauwazyles.
Niestety u nas to samo - albo psy, ktore sie nam podobaja, spokrewnione sa z naszymi sukami. Albo, gdy przygotujemy liste kandydatow na mezow, to okazuje sie, ze ciagle wybieramy psy z tej samej linii...
Akurat wilczaki rodowod maja wypisany na pysku...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 21-10-2003, 21:39   #15
DanielZ

DanielZ's Avatar

Quote:
Widze, ze juz to zauwazyles.
Niestety u nas to samo - albo psy, ktore sie nam podobaja, spokrewnione sa z naszymi sukami. Albo, gdy przygotujemy liste kandydatow na mezow, to okazuje sie, ze ciagle wybieramy psy z tej samej linii...
Coś w tym musi byc ze wybierajac psy te ktore sie podobaja calkiem nieswiadomie trafiamy na psy z tej samej lini i po zabawie pies ladny ale spokrewniony.Więc zaczynamy zabawe w typowanie odnowa a tu znow tosamob
Old 21-10-2003, 21:45   #16
DanielZ

DanielZ's Avatar

Quote:
A które zostały wytypowane?
Gaga z Giga
Mam taki "fart" ze zawsze no moze w 75% typuje psy pokrewne z Millo.
Jak Peronówka bedzie jeszcze raz robić taki sam mix(tzn.Jolli+Milo)to niewiem czy w moim stadku nieprzybędzie jeszcze jeden wilczak bo pieski sa sooooooooper.
Old 22-10-2003, 22:12   #17
Huan
Member

Huan's Avatar

Send a message via Skype™ to Huan Send Message via Gadu Gadu to Huan

Quote:
Originally Posted by DanielZ
Jak Peronówka bedzie jeszcze raz robić taki sam mix(tzn.Jolli+Milo)to niewiem czy w moim stadku nieprzybędzie jeszcze jeden wilczak bo pieski sa sooooooooper.
To muszę Cię rozczarować, ale nie planujemy ponownego krycia Milem w przyszłości , a to dlatego, że właśnie umierają nam psy na które mieliśmy oko i trzeba się śpieszyć, by przynajmniej część z nich przetrwała w rodowodach (bo eksterierowo i genetycznie są tego warte). Inna sprawa to to, że Milo już się wystarczająco napracował...

A ostatni argument: tak to już w wilczakach bywa, że powtórzenia skojarzeń często dają mioty znacznie się różniące. Przykład: mioty A i B z hodowli Maly Bysterec, czy A i B Reolup...
Huan jest offline   Reply With Quote
Old 22-10-2003, 23:11   #18
Ori
Senior Member

Ori's Avatar

Send a message via Skype™ to Ori

Obejrzalam sobie Wasze typowania no i ... zdecydowanie basiorom NIE!
Moj wybor to Crying Wolf w obu wydaniach
Lekkie , delikatne, zwinne,
od razu chwytaja za serce

A teraz poprosimy o taka sama dluga liste suczek
Majac psiaka raczej sama nie bede miala wyboru, ale pomarzyc mozna...
Ori jest offline   Reply With Quote
Old 23-10-2003, 20:07   #19
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Jakie "basiorom NIE"?? jak najbardziej TAk ale....przy zalozeniu ze pies nie jest zwalisty....wezmy taka ONke ( moja) - wyglada jak rosly samiec ale znajdz mi drugiego ONa ktory ja dogoni na prostej - oan fruuunie nad ziemia W dodatku basiorowatos czyni tez futro - grzywa na przyklad...
No dobra ..."a ja wole wieksze"
I biedna MArgo znowu nie wie co sie ludziom podoba : bo jednym to a drugim tamto...
pozdrawiam
gaga z giga
Old 23-10-2003, 20:37   #20
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Originally Posted by Ori
A teraz poprosimy o taka sama dluga liste suczek
Suczki? No to podaje moje tipy:
- Birba
- Askia Slnečný dvor
- Amy Zlatá Palz
- Arys z Oravy
- Argenta Zelená voda
- Nemesis z Molu Es
Mam na liscie jeszcze kilka - niestety ich fotki w galerii sa na tyle slabe, ze nie ma sensu ich pokazywac...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Reply

Posting Rules