![]() |
![]() |
|
Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
VIP Member
|
![]()
obejrzalam sobie fotki "Peronowych" mlodych - wszystkie maja skosne oczy...jak rozumiem po mamie
![]() Ale...no wlasnie - ta skosnosc jest wyjatkowa .... nie wiem o co mi chodzi :P musze to przeanalizowac ![]() ale fajne to.... pozdrawiam idaca myslec Gaga ( a suka spi) |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Member
|
![]()
Co do skośności oczu to tak: jest to cecha porządana, wzmianka o tym jest we wzorcu ("Oczy: Małe, skośne; w kolorze bursztynowym...").
Dr. Frantisek Rosik poszedl nawet dalej i sprecyzowal, ze jesli poprowadzilibysmy linie miedzy zewnetrznymi kacikami oczu oraz druga linie laczaca wewnetrze kaciki, to obie linie powinny byc oddalone od siebie o min. 1cm. Czesto jednak spotyka sie wilczaki z oczami okraglami, ktorych te linie pokrywaja sie ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
VIP Member
|
![]()
czekaj ...chyba juz wiem o co mi chodzi
![]() Pewnei m.in to powoduje ( oczy) ze jest taka thebesciara.....przegladalam sporo fotek i u zadnego innego wilczaka tak mi sie to nie wrylo w pamiec No, a teraz juz wiem....jak Panie u kobiety - oczy! ![]() pozdrawiam Gaga z Giga |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Jak chcesz poogladac skosnookie to zerknij na Slowaki lub na czeskie psy psy majace w sobie albo slowacka krew, albo na ostanie czesko-slowackie mioty. Szczegolnie na Slowacji zwraca sie nadal na to duza uwage, bo ze skosnym okiem pysk wilczaka ma wlasnie (tak jak pisalas) ten wilczy wyraz.... ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
VIP Member
|
![]()
Dobra...teraz bedzie (jak sie uda0 na skroty. Wskaz mi wg Ciebie najidealniejszego wilczaka....zapomnij ze masz Jole i ze w ogole mas wilczaki
![]() pokazac paluszkiem prosze ![]() pozdrawiam Gaga z Giga |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
- Birba (za ladna wilcza fotke) - Crying wolf Forrest (za piekny wyraz pyska) - Crying wolf Galiba (za trojkatny ksztalt glowy) - Borko Kollárov dvor (za oczy) - Milo Ruskov dvor (za wzorcowa suchosc pyska, czyli przylegajace wargi) - Tambury z Rosíkova (za wyglad roslego basiora) - Arek Zlatá Palz (tez za glowe, ale fotka kiepska) - Askia Slnečný dvor (za klase w slowackim wydaniu) - Apollo Schovanka (za efekt ogolny) - Cord od Miščicha (za wilcza grzywe) - Ingo od Úhoště (za wilczy kolor) - Brit Radov dvor (za wrazenie ogolne) To jeszcze nie wszystko, ale narazie powinno starczyc... ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
VIP Member
|
![]()
and the winner is........
![]() czy one wszystkie sa na sprzedaz?????? O Cord,Ingo,Brit,Milo,Galba.........nie bede mogla spac- no cuuudo...A zdjecie Birby ....ech.... Nie bede mogla spac.....a juz myslalam ze nastoletnie egzaltacje mam dawno za soba ![]() Po namysle - Cord i Ingo to jest to co lubie...choc Ty tam jakaies kawalki chcialabys powycinac :P Dzieki Margo...... ( i powiem Wam w tajemnicy ze poki co i on line ale wilczaki urzekly tego co z miloscia do Gigi mawia "ty stara krowo";D no...no... pozdrawiam Gaga z Giga |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
VIP Member
|
![]()
Galiba nie Galba...
skopiowalam sobie foty do przegladarki ( przyznaje sie !) ![]() ![]() pozdrawiam Gaga ( ide spac bo mam obled w oczach) |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Czasem wypada to dosyc dziwnie. Dwa przyklady: - wielkosc Wilczak powinien byc wysoki, ale zarazem lekki. Czyli taki 80 cm (oooo....to przyszlosc) nie powinien wazyc w zimie wiecej niz 60 kg. Ale czesto spotyka sie (przyszlych) wlascicieli, ktorzy zachwycaja sie psami, ktore nie maja nawet 70 cm, a waga dobijaja do tych 60 kg. I nie ma znaczenia, ze po przebiegnieciu 20 km zszedlyby na zawal serca z powodu nadmiernego wysilku... ![]() - umaszczenie To jest jeszcze smieszniejsze. Co jakis czas pojawia sie list: "chce wilczaka, takiego jak wilk, czyli calkiem szarego". Tylko, ze nie ma szarych wilkow europejskich ![]() Bo wilk europejski ma kolor 'dziczy' (takie jak zajace - zreszta mozna zerknac do galerii). Sama musialam dlugo sie przestawiac... ![]() Quote:
Teraz nawet jak wejde do ZOO poogladac wilki to cos u nich znajde. ![]() ![]() Ale to z powodu starej gadki sedziow: "nie ma psa bez wad" ![]() Co mnie osobiscie cieszy to to, ze moglam wymienic psy mlode, czyli z nowej generacji. A to oznacza, ze selekcja idzie w dobrym kierunku, czyli psa wygladajacego jak wilk... Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
VIP Member
|
![]()
"Najsampierw" zanim rozplyniemy sie w zachywtach nas wilczakowa uroda ustalmy jedno ; zdrowie i charakterrr - i za cholere nie wiem w jakiej kolejnosci. To sie liczy ! I psiejskie oczy i to serce i w ogole pies
![]() A jak mamy to juz ustalone to zabieramy se do roboty : tak! wiekszosc z nas urzeczona tym wszystkim co ma w sobie wilk chce wilka!! najlepiej takiego z lasu ![]() Nie umiem Ci powiedziec za co kocham wilki, ale mialam tak zawsze ...kiedys zgubilam sie z Bieszcadach( dluga historia) czekal mnei nocleg w lesie i wiesz co? Wiesz czego sie balam? jeleni!!! ![]() ![]() Wysoki w klebie, leb jak wiadro, Ingowy pysk .Co dobudowy hm...wyjdzie ignorancja ![]() Umaszczenie - a pla je diabli! Co mnie obchodzi umaszczenie ![]() Znaczy ok- nie bede liczyc szarych wlosow i szczerze najmniejza na to zwracam uwage chocoaz Askia ma dla mnie zbyt wysoko biale plamy ...no a taki Apollo zbyt miekka i okragala kufe ( wcielo mi sie w rozdzial o umaszczeniu) ![]() A i obowiazkowo chce psa! Aktulanie los sie nade mna zlitowal i mimo iz urodzily sie same suki ta moja wyglada jak pies. I kazdy przechodzien sie myli ![]() ![]() No..troche sie dzradzila co i dlaczego mi sie podoba pozdarwiam Gaga z Giga |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wilczasty : Foto
|
![]()
O kurcze psy sa naprawde sooooooooper i mam teraz zabitego niezlego ćwieka ktorego wybrac dla Pinki znaja moje szczescie to 3/4 sa mocno z nia spokrewnione
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
VIP Member
|
![]()
A które zostały wytypowane?
Gaga z Giga |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() Quote:
![]() ![]() Quote:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Niestety u nas to samo - albo psy, ktore sie nam podobaja, spokrewnione sa z naszymi sukami. Albo, gdy przygotujemy liste kandydatow na mezow, to okazuje sie, ze ciagle wybieramy psy z tej samej linii... Akurat wilczaki rodowod maja wypisany na pysku...
![]() |
![]() |
#15 | |
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
|
![]() Quote:
Jak Peronówka bedzie jeszcze raz robić taki sam mix(tzn.Jolli+Milo)to niewiem czy w moim stadku nieprzybędzie jeszcze jeden wilczak bo pieski sa sooooooooper. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() A ostatni argument: tak to już w wilczakach bywa, że powtórzenia skojarzeń często dają mioty znacznie się różniące. Przykład: mioty A i B z hodowli Maly Bysterec, czy A i B Reolup... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Senior Member
|
![]()
Obejrzalam sobie Wasze typowania no i ... zdecydowanie basiorom NIE!
Moj wybor to Crying Wolf w obu wydaniach ![]() Lekkie , delikatne, zwinne, od razu chwytaja za serce ![]() A teraz poprosimy o taka sama dluga liste suczek ![]() Majac psiaka raczej sama nie bede miala wyboru, ale pomarzyc mozna... |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
VIP Member
|
![]()
Jakie "basiorom NIE"??
![]() ![]() No dobra ..."a ja wole wieksze" ![]() I biedna MArgo znowu nie wie co sie ludziom podoba : bo jednym to a drugim tamto... pozdrawiam gaga z giga |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
- Birba - Askia Slnečný dvor - Amy Zlatá Palz - Arys z Oravy - Argenta Zelená voda - Nemesis z Molu Es Mam na liscie jeszcze kilka - niestety ich fotki w galerii sa na tyle slabe, ze nie ma sensu ich pokazywac... ![]()
![]() |
![]() |
|
|