Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Hodowla

Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 12-09-2007, 21:29   #1
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Send a message via Skype™ to Margo Send Message via Gadu Gadu to Margo
Default Reproduktory - WAZNE!!!

Nadchodza kolejne zmiany... chyba na dobre...

Poniewaz rosnie nam bezsensownie liczba reproduktorow - w niektorych krajach wymagania sa minimalne i czasem psem hodowlanym jest juz ten, ktory ma rodowod. A czasem nawet i to nie jest potrzebne... Wiec, zeby nie tracic czasu hodowcow postanowilismy ulatwic im prace i zrobic 'odsiew'. Tak wiec:

1**** z listy reproduktorow na STALE znikaja wszystkie psy, ktore maja w rodowodzie osobniki nieznane. Oznacza to, ze NIGDY na Wolfdogu nie beda reklamowane mioty, ktore w rodowodzie maja osobniki o watpliwym pochodzeniu (czyli ktore w jakims kraju zostaly wpisane do rejestru a ich pochodzenie jest nieznane).

Dotyczy to takze 'MUTAR' - zaden z ich potomkow (nawet, gdy 'Mutara' bedzie w 50 generacji) nie bedzie reklamowany. Tak samo jak zaden miot hodowcy posiadajacego 'Mutary', czy psa, ktory 'Mutare' ma w rodowodzie. Bedzie to zabezpieczenie wpisane w skrypt.
W przyszlej bazie danych w karcie KAZDEGO psa posiadajace takie nieznane osobniki bedzie komunikat OSTRZEGAJACY przed jego ewentualnym uzyciem w hodowli... Wilczaki nie sa rasa "naturalna", ktora powstala przed wiekami i nie mozna ich spotkac "w naturze" - na wiosce przy budzie... Znamy pochodzenie KAZDEGO wilczaka i nie potrzebujemy osobnikow nieznanych, niosacych potencjalne wady, tak zdrowotne, eksterierowe, jak i charakteru.

2**** z listy reproduktorow znikaja wszystkie psy nie posiadajace przeswietlenia na dysplazje. Jest to podstawowy wymog hodowlany - uznalismy wiec, ze kazdy odpowiedzialny hodowca, niezaleznie od wymagan hodowlanych w danym kraju, nie bedzie rozmnazal psow nie przebadanych na dysplazje....

Jednoczesnie znikaja tez psy z niepotwierdzonymi wynikami przeswietlen. Jesli wiec Wasz pies ma status reproduktora, byl przebadany, a nie jest na liscie to prosimy o kontakt i/lub przeslanie kopii OFICJALNEGO wyniku HD,a zaraz na ta liste wroci....

The customs of your tribe are not laws of nature - George Bernard Shaw
Margo jest offline   Reply With Quote
Old 12-09-2007, 21:34   #2
Konrad:)
Member

Konrad:)'s Avatar

Send a message via Skype™ to Konrad:)

BRAWO !!!!!!!!!

W końcu trzeba z tym zrobić porządek.
Old 12-09-2007, 22:50   #3
Agnieszka
Distinguished Member

Agnieszka's Avatar

Super! Tylko odnośnie tych nieznanych osobników to... ja nawet nie wiem, czy mój Varg ma kogoś takiego w rodowodzie . Jak mogę się dowiedzieć? Bo zaraz wyjdzie, że on ma wszytsko: i prześwietlenie i bonitację, i..... dopiero będzie .
Agnieszka jest offline   Reply With Quote
Old 12-09-2007, 23:02   #4
shaluka
Wilczy Duch

shaluka's Avatar

Send a message via ICQ to shaluka Send a message via Skype™ to shaluka

To bedzie przełom <bravo>

"...Brak ci tchu i na oślep uciekasz, Wsiąka krew w biały śnieg, czarny piach, Nauczyłeś się dziś od człowieka: Życia chęć jest silniejsza niż strach."
shaluka jest offline   Reply With Quote
Old 12-09-2007, 23:09   #5
AngelsDream
Wiewiórka Wredna

AngelsDream's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to AngelsDream

No proszę. To ci dopiero... No to paru osobom zrzednie mina. Ja akurat jestem bardzo na tak.
AngelsDream jest offline   Reply With Quote
Old 12-09-2007, 23:22   #6
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by Agnieszka View Post
Super! Tylko odnośnie tych nieznanych osobników to... ja nawet nie wiem, czy mój Varg ma kogoś takiego w rodowodzie . Jak mogę się dowiedzieć? Bo zaraz wyjdzie, że on ma wszytsko: i prześwietlenie i bonitację, i..... dopiero będzie .
Bez obaw.... W chwili obecnej czeskie i slowackie, a co za tym idzie i nasze polskie linie, sa "bezpieczne" - trzeba uwazac JEDYNIE na "Zachod" - krzyzowki i psy o nieznanym pochodzeniu mamy w Szwajcarii, Wloszech (tu trafily nawet Saarlossowe Mutary), Francji (uwaga na krzyzowki z Saarloosami w kilku "znanych" hodowlach).
W Polsce mamy "czysto". Ale trzeba uwazac na Czechy - czeski klub jest przeciwko i solidni hodowcy tez, ale Mutary maja tam kilku zwolennikow i mozliwe, ze pojawia sie tam mioty po tych wloskich kundelkach... Jakby co to lepiej zapytac...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 12-09-2007, 23:40   #7
sssmok
Gorthan's WeReWoLf

sssmok's Avatar

Send a message via Skype™ to sssmok Send Message via Gadu Gadu to sssmok

Ja jestem 4 konczynami za punktem pierwszym i drugim. Zwlaszcza za badaniem na dysplazje. W bazie wolfdoga pojawia sie duzo miotow po psach z dysplazja wieksza lub mniejsza, ale przynajmniej wiadomo, ze ja maja i jak sie ona dziedziczy w ich linii (po przebadanych przodkach i rodzenstwie). Nie kupujemy kota w worku

Forum to nie rzeczywistość...
A to, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
sssmok jest offline   Reply With Quote
Old 13-09-2007, 21:42   #8
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Zastanawiam sie nad sukami, wiem ze nie ma spisu suk hodowlanych ale co z hodowlami, ktore maja np 1 suke bez rtg ?

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 23-09-2007, 16:52   #9
maria_i_wilk
Junior Member

maria_i_wilk's Avatar

Quote:
Originally Posted by sssmok View Post
Ja jestem 4 konczynami za punktem pierwszym i drugim. Zwlaszcza za badaniem na dysplazje.
Zamieściłam na flickr na początku lipca info z Wolf Parku ze zdjęciem prześwietlenia bioder wilka Renki, którego prześwietlono, bo kulał. Okazało się, że wyszło piękne zdjęcie wspaniale ukształtowanych bioder. To poniżej to link do pełnej strony. Proszę dla własnego użytku wchodzić w link powiększonego zdjęcia, ale proszę nie używać tego zdjęcia do publikacji czy innych komercyjnych zastosowań bez zapytania autora zdjęcia czyli Montyego Sloana z Wolf Parku. Na prośbę indywidualną on zawsze odpowiada.
http://www.flickr.com/groups/dogobse...57600644999701

maria i wufi
maria_i_wilk jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules