|
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Zdravím všechny příznivce a chovatele čv,
mohl by někdo sdělit svou zkušenost s chovem dvou psů. Vím, že nejlepší varianta je asi pes a fenka. Ale pokud někdo nechce fenku, je lepší mít samotného psa nebo dva psy? Myslím, zda mezi nimi nebude docházet k častým šarvátkám a bojům o vedoucí pozici. Nebo by si už na počátku mezi sebou určili, kdo je na vyšší hierarchické pozici a oba by to respektovali? A vydrželi by tito dva psi spolu v jednom kotci (samozřejmě dostatečne velkém, jde mi spíš o soužití...)? Vím, že na můj dotaz se asi nedá jednoznačně odpovědět. Každý pes je jedinečný a nedá se říct, jak se dva jedinci budou snášet. Ale kdyby by někdo poradil, jak se snesou dva psi a jak se budou k sobě chovat, byla bych moc ráda ![]() Díky |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Senior Member
|
![]()
Dva psi jsou v každém případě lepší kombinace než dvě feny. Psi si to taky vyříkávají, ale těch "zásadních" bojů je poněkud méně než u fenek, které mají furt něco. U fenek se ta hierarchie mění častěji i tím, že hárají a každá hárající chce být momentálně u psa oblíbená a výše než ta druhá, či druhé. Mám starého psa, momentálně 13let, po celý život VELMI dominantního a mlaďase, který by rád, aby si místa prohodili. Ale pořád nemá šanci. No a holek tu mám pár, jsou to šňafandy. Stačí, aby pár dní neběhaly spolu a už mají pocit, že si potřebují něco dovyjasnit, protože co kdyby se za těch pár dní něco změnilo
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
A pripojim sa k otazke a ked mate uz doma fenku, ale inej rasy a chcete fenku CV?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Junior Member
|
![]()
Ahoj mám doma fenku naháče a čsv Affinity z Holštejna, fotky máme v galerii, holky se normálně kamarádí, pokud si malá nebrání kus žvanvce,měla jsem i malou fenku pinče, ta sice affi moc nemusela ale nikdy nebyl problém.navíc moje affi nemá konflikt s žádnými psi ani fenami, jen sousedovic fena ji nemusí protože tam chvíli bydlela a ohrožovala její vládu ve smečce. myslím že se nemusíš bát.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Junior Member
|
![]()
Nechci být skeptik ani nepřející šťoural, ale myslím, že relevantní jsou zkušenosti majitelů tak tříletých a starších zvířat.
Dělat závěry o soužití ČSV s dalšími jedinci stejného druhu a pohlaví na základě vlastní zkušenosti s jedním zvířetem, kterému je sotva rok, je poněkud předčasné a může být pro dalšího nezkušeného člověka velmi zavádějící. Ke změnám chování velmi často dochází s pubertou - dokonce až na jejím konci, což může být také ve dvou letech. Vím o fenách, které "otočily" o 180o a začaly mít potřebu "zardousit" každého psa v dosahu. Můj vlastní pes-samec žijící od štěněte s křížencem NO, který jej v podstatě vychovával, ve 2,5 letech najednou začal mít neskutečnou potřebu staršího, ale o dost menšího psa neustále uzurpovat a vynucovat si jeho projevy podřízenosti. Skončilo to až otevřenými rvačkami, které byly na pořadu každého dne a psi v podstatě nemohli být nechání spolu bez dozoru. Samozřejmě jsem nehodlala situaci řešit tím, že si to psi vypořádají mezi sebou a bude. Starší a menší pes by to také mohl ošklivě odnést díky velikostnímu a váhovému rozdílu. Pejsci, byť zpočátku druhové jako hrom, museli být zkrátka jednou pro vždy rozděleni. Takže pozor na předčasné závěry. Navíc co se týká ČSV, tak zde rozhodně platí, že co pes, to osobnost, takže srovnávání a vynášení obecných závěrů je o to ošidnější. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Junior Member
|
![]()
Heleno,
to já chápu, proto jsem uvedla jméno affi aby se případně každý podíval co je to za psa, když to s ní třískalo tak tady nebyl problém, když opbě hárali tak taky ne. Byl tu dotaz na názor a zkušenost tak jsem napsala situaci u nás. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|