Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Reklama i prasa

Reklama i prasa Wilczaki w prasie, reklamie, teledyskach i telewizji (grające 'siebie' lub wilki). Artykuły i programy o rasie...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-02-2008, 23:09   #1
DanielZ
Wilczasty : Foto

DanielZ's Avatar

Send a message via Skype™ to DanielZ Send Message via Gadu Gadu to DanielZ
Default Biblioteka

Mam taki pomysł. Mianowicie , każdy z nas posiada w swojej biblioteczce książki o psach(szkolenie , układanie itp.) czasami bardzo stare .Morze by tak zrobić taki spis i ewentualną elektroniczną (bądź papierową) wymianę .Niektóre tytuły są nie do osiągnięcia więc pomyślcie.

pzdr
daniel
DanielZ jest offline   Reply With Quote
Old 29-02-2008, 00:05   #2
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Obawiam się niestety, że taka wymiana jest cokolwiek niezgodna z prawem, autorskim
Chyba, że się mylę (niniejszym wywołuję do tablicy specjalistów)

Poza tym, czytanie o szkoleniu niespecjalnie wiele da.
Jak nie masz trenera, który zobaczy Ciebie i psa, zwróci uwagę na poszczególne lementy, których sam nie jesteś w stanie zobaczyć to psu na budę dowolna lektura.
Owszem, sa książki przekazujące podstawy (Zofii Mrzewińskiej chociażby) ale obserwując ich "działanie" śmiem twierdzić, że też nie zawsze dają pożądany przez autorkę efekt.
Sorry za brak entuzjazmu ale nie wierzę w naukę tym sposobem

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 06-03-2008, 17:43   #3
DanielZ
Wilczasty : Foto

DanielZ's Avatar

Send a message via Skype™ to DanielZ Send Message via Gadu Gadu to DanielZ

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
Obawiam się niestety, że taka wymiana jest cokolwiek niezgodna z prawem, autorskim
Chyba, że się mylę (niniejszym wywołuję do tablicy specjalistów)

Poza tym, czytanie o szkoleniu niespecjalnie wiele da.
Jak nie masz trenera, który zobaczy Ciebie i psa, zwróci uwagę na poszczególne lementy, których sam nie jesteś w stanie zobaczyć to psu na budę dowolna lektura.
Owszem, sa książki przekazujące podstawy (Zofii Mrzewińskiej chociażby) ale obserwując ich "działanie" śmiem twierdzić, że też nie zawsze dają pożądany przez autorkę efekt.
Sorry za brak entuzjazmu ale nie wierzę w naukę tym sposobem
Nie to miałem na myśli. Chodzi mi o książki które mają 20 , 30 i więcej lat, stanowią swojego rodzaju historie .I niekoniecznie trzeba się z nich uczyć jak szkolić psy a zobaczyć jak zmieniają się poglądy na temat posiadania , żywienia i układania psa.
DanielZ jest offline   Reply With Quote
Old 06-03-2008, 21:40   #4
Fori
Junior Member

Quote:
Originally Posted by DanielZ View Post
Nie to miałem na myśli. Chodzi mi o książki które mają 20 , 30 i więcej lat, stanowią swojego rodzaju historie .I niekoniecznie trzeba się z nich uczyć jak szkolić psy a zobaczyć jak zmieniają się poglądy na temat posiadania , żywienia i układania psa.

Zgadzam się z Danielem. Każdy z nas ma przeczytanych wiele różnych pozycji, starszych i nowszych, bardziej lub mniej wartościowych. Myślę, że celem poznania innych tytułów nie jest bezmyślne, ślepe naśladownictwo proponowanych przez różne autorytety i znawców tematu metod żywieniowych, szkoleniowych, socjalizacyjnych ale o poszerzenie swoich horyzontów myślowych, weryfikację dotychczasowych technik, odświeżenie wiadomości czy zmianę perspektywy i może wprowadzenie czegoś nowego w dotychczasowych relacjach z pupilem.
A trener, nawet najlepszy, z osiągnięciami też popada w rutynę. I im szersza nasza wiedza (teoretyczna z książek i merytoryczna ze szkoleń)tym większy sukces w dobrych, przyjacielskich kontaktach z psiakami.
Fori jest offline   Reply With Quote
Old 06-03-2008, 21:48   #5
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Owszem, zdobywanie wiedzy (nawet historycznej, w danej dziedzinie) jest zawsze OK.. nadal jednak pozostaje pytanie o mozliwość robienia czegokolwiek z treścia owych książek. Macie jakis konkretny pomysł?

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 07-03-2008, 11:42   #6
Fori
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
Owszem, zdobywanie wiedzy (nawet historycznej, w danej dziedzinie) jest zawsze OK.. nadal jednak pozostaje pytanie o mozliwość robienia czegokolwiek z treścia owych książek. Macie jakis konkretny pomysł?
Jeśli o mnie chodzi, całkowicie zadowoli mnie spis autorów i tytułów książek, które przeczytaliście. Taka lista książek da mi też szansę na stwierdzenie czego jeszcze nie czytałam, co jeszcze się ukazało i na co warto poświęcić chwilę, żeby daną pozycję odszukać (z tych starszych, kiedy mnie jeszcze nie było na świecie też). Może to egoistyczne podejście, ale pomyślałam tylko o swoim horyzoncie myślowym o ile mógłby się poszerzyć dzięki kolejnym tytułom.
Nie znam się na prawach autorskich i nie chcę ich naruszać, dlatego moja myśl nie wybiega aż tak daleko żeby prowadzić dyskusje nad wybranymi cytatami z różnych pozycji, czy zamieszczać je na jakimkolwiek forum.
Pozdrawiam
Anka
Fori jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules