![]() |
![]() |
|
Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
Ahoj Margo, Daiva. Mám dotaz: máte v Polsku nějaké rozdělení psů do skupin? Myslím nějaký seznam VŠECH psů, kteří jsou v Polsku chovní? Určitě by se dal použít i pro české majitele fen.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() Amber Wolf z Peronówki (HD-A) Milo Ruskov dvor x Jolly z Molu Es Amon Silesian Wolf (HD-A) Amber Wolf z Peronówki x Pegi Hlas divočiny Apodis Wilk z Polskiego dworu (HD-A) Clif od Buližníku x Beatris Vlčí naděje Balrog z Peronówki (HD-A) Borko Kollárov dvor x Jolly z Molu Es Botis z Peronówki (HD-A) Borko Kollárov dvor x Jolly z Molu Es Camio z Peronówki (HD-A) Dak z Rosíkova x Alistair Wolf z Peronówki Cheitan z Peronówki (HD-A) Dak z Rosíkova x Alistair Wolf z Peronówki Daimon z Peronówki (HD-C) Akim Slnečný dvor x Merry Bell z Molu Es Eligo z Peronówki (HD-A) Hero z Rofa x Jolly z Molu Es Eury z Peronówki (HD-A) Hero z Rofa x Jolly z Molu Es Geryon z Peronówki (HD-B) Kondor z Krotkovského dvora x Jolly z Molu Es Harry Kollárov dvor (HD-A) Arek Malý Bysterec x Farry Kollárov dvor Kirk Kroy Eden severu (HD-A) Dragon Eden severu x Julie z Litavské kotliny Max z Litavské kotliny (HD-A) Grey Wolf z Molu Es x Jessika z Litavské kotliny Waidila Girios dvasia (HD-A) Harry Kollárov dvor x Harmonia Eden severu |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Licho nie śpi...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
![]()
este dodam:
Raps z Litavske kotliny VN, (Baron spod Dumbiera xPegy z Litavske kotliny) chybi RTG Inukami Girios dvasia, I'Hakoru Girios dvasia (Cheitan z Peronowki x Harmonia Eden severu) chybi RTG Widmo Girios dvasia (Harry Kollarov dvor x Harmonia Eden severu) VN,SVP 1, chybi RTG ked te psy interesovali treba len povedet pro to a RTG udelami rychlo. - ja uz pro to postaram sa ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Member
|
![]() Quote:
Ilmarinen Girios dvasia ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rtv będzie mieć na pewno tylko jakie wyjdzie to zobaczymy ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
VIP Member
|
![]()
Biorac pod uwage wymagania czeskie to nie sa spelnione w stosunku do zadnego z braci.. a skoro tak to ja bym jeszcze przypomniala koeljnego braciszka.. Ivju Inari. Co prawda, na razie nie pokazywal sie na wystawach ale biorca pod uwage to, co napisalam na poczatku.. to chyab moze spokojnie byc wymieniony ?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
![]()
narazie nie moze, bo reszta psow ma wystawy i im brakuje tylko HD a ivju nie ma niczego.
kedy bedzie mial wystawy to i wpisemi ![]() co do wymogow czeskich to i nie ktore polskie psy nie maja tego. a tu dotyczy czy pies jest hodowlany w swoim kraju i te ktorych napisalam moga, tz jesli nawet i miali dzieci to musieli tylko podac wyniki HD a tak to prawo juz maja na imie reproduktora. Last edited by wolfin; 18-06-2008 at 18:11. Reason: p.s. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
VIP Member
|
![]()
Mialam na mysli bonitacje, zdaje sie:bezwgledny warunek dla Czechów
![]() Co zreszta sie tyczy tez czesci spow z listy Margo ![]() Wiec dla mnie to wszystkie tak samo ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
pozytywny wynik przeswietlenia mozemy uznac wiymienione psy. Ale na razie mamy tylko zalozenie, czyli w swoich krajach jeszcze nie sa repami (bez wzgledu na to czy jeden ma wystawy a drugi nie). Zaden jeszcze nie spelnia warunkow ![]() Niezaleznie od tego czy wymaga czy nie, nie przypuszczam aby Czesi zdecydowali sie kryc psem bez bonitacji a to kryterium rozciaga sie zarowno na wszyskich chlopakow 'I" jak i na czesc polskich psow (o czym wspomnialas). Daiva, mi chodzi tylko o kryteria ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Moderator
|
![]()
jesli ja mowie ze moga tz ze moga
![]() mami mocne, ale troche inne regulaminy niz w PL. pies moze miec 1 miot bez RTG ale za to placzy mandat wysokosci od 300 do 500 litow i to mozna tylko 1 raz. tz. takie krycie. ja wiem ze ani jeden litewski pies narazie jak i nie ktore polskie nie maja tych wymagan, ale ich podalam JAK kandidatow, poniewaz kedy hodowca bedzie wiedzial ze takie sa i egzistuja i napisze do wlasciciela ze interesuje sie tym psem, to bedzie zrobione wszystko co potrzebne do prawa reproduktora, a tym psom brakuje tylko RTG, a poniewasz sa jescze mlode nie maja tego. a ile wiemi badania zajmoje..... max 3 godziny ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
VIP Member
|
![]()
No prosze, dziwny ten zapis.. o dozwolonym (ukaranym finansowo) 1 miocie bez rtg. czym sie tworcy przepsiow kierowali, moze wiesz?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Moderator
|
![]()
1. pies od rodowodowych psow ma prawo na rodowod.
2. jesli nie chces placyc to zrob badania i bedzie ok. poprostu mami podobne jak maja w Estonii albo w Finlandii. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Member
|
![]()
Gaga to są po prostu przyszli kandydaci
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A na razie to masz rację że Ilmarinen nie jest jeszcze w Polsce repem ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
VIP Member
|
![]()
Alez ja doskonale wiem, ze daiva dala "kandydatow", potencjalnych...
![]() ![]() ![]() Owszem, w jednym przypadku jest roznica - jesli z punktu widzenia hodowcy poszukujacego repa, u wybranego nie ma TYLKO rtg to to mozna zrobic niemal "od reki". Z wystawami juz nie tak szybko. z bonitacja tez nie, choc tu jednak szybciej ![]() Znajac jednak wymogi hodowlane w Czechach, msyle ze wybrany pies MUSI miec i bonitacje i HD. Jesli miot ma byc rejestrowany w Czechach ![]() No i oczywiscie bardzo wierze, ze dzieciaki porobia wszystko na piatke z plusem.. przeciez to oczywiste ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() Wystawy zawsze mozna zrobic - co sie oszukiwac: nawet najgorszy pies uzbiera hodowlanke... Do bonitacji trzeba psa w taki czy inny sposob przygotowac, ale sam wynik czasem niewiele mowi o psie... Czasem rezultat "doskonaly, bez wad" dostaja psy, ktore moze nie sa slabe, ale tez nie maja w sobie NIC ciekawego... W tym wypadku liczy sie dla mnie to co widze (no i ew. pewne pomiary, choc i tu roznie bywa z ich solidnoscia ![]() ![]() Nic jednak nie da sie zrobic jesli chodzi o wynik HD. Nigdy nie pokryje psem bez wyniku HD - za duze ryzyko i odpowiedzialnosc... Bo co bedzie, gdy u mnie narodzi sie miot, a pies pojdzie na rentgen i wroci z HD-E (czyli "stawy chore, ciezka dysplazja")... Jak wtedy spojrzec w oczy wlascicielom szczeniat... Dlatego jak dla mnie to wlasnie wynik HD "czyni repa" - gdy pies jest zdrowy, to reszte da sie "dorobic"... Jesli stawy ma zle... wtedy niestety nigdy reproduktorem nie bedzie....
![]() |
![]() |
#17 |
VIP Member
|
![]()
Stad moje zdziwienie, ze taki przepis funkcjonuje na Litwie.. bo co z tego, ze ktos zaplaci mandat? Zdrowia to ewentualnie chorym psom nie zwroci a juz sa powolane do zycia. No ale co kraj to przepisy, u nas w ogole tego obowiazku nie ma i mozna kryc jak leci...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Moderator
|
![]()
Skoro ma byc rozbudowana lista wiec dorzucam dodatek:
PSY O STATUSIE REPRODUKTORA, ALE BEZ WYNIKU HD *** Alkor Wilk z Polskiego dworu (Clif od Buližníku x Beatris Vlčí naděje) *** Dagan z Peronówki (Akim Slnečný dvor x Merry Bell z Molu Es) *** Bailiff Wilk z Polskiego dworu (Clif od Buližníku x Beatris Vlčí naděje) *** Idun Imbus z Peronówki (Dat Šedý chlup x Gejša z Vlčí chaloupky) PSY Z WYNIKIEM HD I BRAKUJACA JEDNA WYSTAWA (ZWYKLE MIEDZYNARODOWA) *** Envy z Peronówki (HD-A) Hero z Rofa x Jolly z Molu Es *** Hammar z Peronówki (HD-A) Amor Gabčov dvor x Alistair Wolf z Peronówki PSY BEZ WYNIKU HD I BRAKUJACA JEDNA WYSTAWA (ZWYKLE MIEDZYNARODOWA) *** Ali Dębowa sfora (Botis z Peronówki x Iowa Eden severu) *** Fenrir z Peronówki (Balrog z Peronówki x Merry Bell z Molu Es) |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Moderator
|
![]()
To podzial psow ze wzgledu na to jaka krew (tzn krew jakiego psa) w sobie niosa... Oczywiscie sa to grupy umowne - mozna je tworzyc na rozne sposoby.
Maly przyklad... jedna z grup hodowlanych w Czechach okreslana jako grupa Binc'a Pohostinstvo (choc powinno byc 'Binca i Candiffa' - ale to ta sama krew ![]() Afis Testamonium diaboli Argo Přízrak Karpat Bary Lupus Bohemia Genao Ben z Chrlických plání Argos Mrazivé ticho Wszystkie one maja w rodowodach albo Binca, albo Candiffa - potomkow REPa i GYRY (oczywiscie OPROCZ innych potomkow, ktorzy pozwolilyby na zakwalifikowanie ich do innych grup ![]() Aby ulatwic wybor hodowcom z Czech powinnismy nasze psy podzielic teraz wedlu ich zasad - aby mieli latwiejsze rozeznanie co im bedzie "pasowalo" do planu hodowlanego... Choc sadze, ze lepiej byloby usiasc razem (Hanka, mam nadzieje, ze bedziesz w Hroncu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Senior Member
|
![]()
Ahoj Margo,
děkuji za snahu ![]() Děkuji za vysvětlení, co jsou grupy hodowlane v polštině ![]() Do Hronce se zatím teoreticky chystám, ale ještě nevím, jestli zrovna nebudu krýt někde feny........Je to akorát doba našeho krytí. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|