![]() |
![]() |
|
Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje.... |
View Poll Results: Jakiej u¿ywasz karmy? | |||
Nutro |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 9.09% |
Nutra |
1 | 9.09% |
K-9 |
0 | 0% |
Eukanuba |
5 | 45.45% |
Royal Canin |
4 | 36.36% |
Voters: 11. You may not vote on this poll |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#81 |
Senior Member
|
![]()
A ja slyszalam taka teorie - i ona do mnie przemawia (o mleku oczywiscie):
W naturze mleko pija tylko ssaki i TYLKO jako mlode, czyli od matki Dziwne wiec jest karmic doroslego osobnika mlekiem i to od "matki" z innego gatunku Slyszalam tez to co juz pisaliscie o nietrawieniu bialka mleka jesli przestanie sie je pic (zanika wtedy enzym rozkladajacy je) wiec chyba lepiej pic stale niz z przerwami, albo wcale... dotyczy to wszystkich ssakow |
![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
VIP Member
|
![]()
W najnowszym numerze "Przekroju" jest artykuł nt suchych karm:
http://www.przekroj.pl/index.php?opt...1&limitstart=0 |
![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#85 |
Junior Member
|
![]()
Zarówno wilczak jak i ONki jedzą karmę Bewi Dog SPORT, to ciekawa mieszanka karmy suchej z ziarnami , warzywami i makaronem. Po zalaniu wodą robi się z tego apetyczna zupka.
Ponieważ Fiona jest jeszcze "mała" dodatkowo dojada Eucanube puppy dla ras dużych, no i oczywiście surowe czerwone mięsko. |
![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
VIP Member
|
![]()
My teraz na Balrogu testujemy Acane Premium de Luxe. To jedna z najbardziej kalorycznych karm na rynku (4.500). Ciekawa jestem efektu, bo narazie widac, ze mu smakuje...
![]()
![]() |
#87 |
VIP Member
|
![]()
Ja w tym samym, mniej wiecej , czasie przerzucilam Cheya na Acane Salmon & Potato. Nie wiem co prawda co tam robia ziemniaki ( kanadyjskie jakies uchhh) ale lososc brzmi smacznie.
CHoc , jak na razie, obserwujac produkty uboczne to jednak Royal przoduje ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Member
|
![]()
A my obecnie testujemy przeróżne karmy :P Nadal Eukanuba jest podstawą, ale sprawdzam też na Balrogu i suczyskach Acanę Premium Deluxe jako że jest bardziej energetyczna niż Eukanuba Performance. Psy jedzą ją i jedzą, ale nie widać żadnych zmian na plus czy minus... oczekiwałem, że może Balrog nabierze trochę masy
![]() ![]()
![]() |
#89 |
Junior Member
|
![]()
Opini o karmach suchych jest tyle co opiekunów
![]() A moje pytanie jest takie: W którą karmę się zaopatrzyć z tych dwóch? : 1 - http://www.zooplus.pl/shop/psy/karma...w/adult/383212 2 - http://zooexpress.pl/go/_info/?id=925&kp=1 Hera wcina również i przygotowaną karmę w domu ale ostatnio dość często jeździmy i sucha karma jest po prostu wygodniejsza dla nas - a ma być tej najbardziej optymalna dla psiaka. Pytam się o te dwie pozycje bo do takich mam dostęp od razu w zoologicznym w miejscu zamieszkania.
![]() |
#90 |
Senior Member
|
![]()
ogolnie i jedna i druga sa slaba, ale moze to moje podejscie do karm ze zbozem, osobiscie wole zainwestowac w karme ktora ma wiecej miesa a nie ma zboz. Teraz jest calkiem spory wybor karm ktore nie sa super drogie a na pewno duzo zdrowsze
![]() |
#91 |
Junior Member
|
![]()
A taką bardziej mięsną jaką byś polecił?
![]() |
#92 |
K-Lee Family
|
![]()
Obydwie wg mnie są kiepskie. Polecałabym Taste of the Wild, Wolfsblut, White Wolf, Fish4Dogs i Essential (którego jedzą aktualnie)
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Wilkokłak
|
![]() Quote:
Ogólnie na naszym rynku większość karm to (pardon) straszny syf. Skład jest bardzo sprytnie napisany, że trzeba sporej wiedzy, aby go rozszyfrować, ale jak się wie, jak to robić, to... :/ Lista Gii jest dobra. Dodam tylko, że Łowcy także po Acanie i Orijenie nic nie było. Zasada jednak jest taka, że nie wolno mieszać mięsa (czy w ogóle innego naturalnego jedzenia) i suchego. Między posiłkiem suchym a mięsnym najlepiej, jakby upłynęło przynajmniej 12 godz. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Junior Member
|
![]()
Hera przepada za rybą... zamówię z Fish4Dogs i zobaczymy jak się jej ta karma widzi
![]()
![]() |
#95 |
Wilkokłak
|
![]()
Jak lubi ryby, to powinno jej podejść, bo intensywnie wonieje surową rybą.
![]() Łowca tego niestety nie lubił. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
czuły barbarzyńca
|
![]()
Bies tez uwielbia ryby.
Od ponad 2 lat jest na BARF-ie (co na wyjazdach bywa klopotliwe), ale to żarcie mu służy - wyniki ma b. dobre, zdrowie mu dopisuje, a ja tylko musze pamietac, zeby zapewniac mu warzywa i owoce, ktorych on nie poważa, ale które są potrzebne, jeśli w diecie nie ma na codzień nieczyszczonych żołądków roślinożerców... Wcześniej rzeczywiście jadł Whitewolfa i Taste of the Wild, ale suche to dla niego jednak jakiś gorszy gatunek jedzenia ![]() Nie wiem, jak Hera (wyglada, ze ma we krwi rowniez troszke owczarka belgijskiego- przynajmniej sądząc po poprzednim Twoim zdjeciu profilowym, poniewaz galeria google jest niedostepna publicznie), ale niektore psy maja wrazliwsze zoladki, inne mniej wrazliwe - jesli Hera nie ma problemow z trawieniem, to po prostu dobierz jej karme skladem jak najbardziej odpowiednią dla rasy, w ktorej jest typie (czy to jest po polsku?) i odpowiednią dla jej potrzeb energetycznych... jesli duzo jest na dworzu i duzo sie rusza - bardziej energetyczna, jasli mniej - to mniej energetyczna. Z dodatkami zbóż bym nie szalała - co prawda pies to nie koty (ktore MUSZĄ mieć karmę wysokobiałkową), ale też dla niektórych ras zboża to zbędny dodatek. Bies dostaje żarcie z ryżem podczas mrożnej zimy Last edited by anula; 10-01-2014 at 22:27. |
![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Junior Member
|
![]()
No żołądek ma troszke wrażliwy, co już zdążyliśmy zauważyć, a co do aktywności - sprinterka z niej niezła. Dziennie staram się jej zapewnić trzy spacery tak po minimum 10 km. Spacery oczywiście połączone są z jej szalonym bieganiem
![]() A za zapachem ryby to wręcz szaleje ![]() Po ryżu ma sensacje żołądkowe.
![]() |
#98 |
VIP Member
|
![]()
Z naszych doświadczeń dobre są karmy Purina Pro Plan (pólka wyżej niż pokazany Dog Chow). Mają wersje i z kurczakiem i z jagnięciną. Bardzo przyzwoita karma, choć przyswajalność to zawsze cecha osobnicza
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Co do karmy Lolek i Lala dostaja taste of wild (przeskakujemy miedzy rodzajami miecha) dobra tez byla acana, white wolf. Kiedys starszaki dostawaly purine pro plan z jagniecina i przez wiekszosc czasu bylo ok, ale nasz swietej pamieci owczarek zaczal miec problemy ze skora wiec przeszlismy na bezzbozowa , wszystko wrocilo do normy.
![]() |
![]() |
#100 |
Junior Member
|
![]()
Po schroniskowej "zupie" jaką dostawała (porcej mają tam psiaku spore ale bez róznicy czy to mały czy duży psiak - wszystkie jedzą to samo, dobrze że mają zapewniony posiłek - tego nie neguję) to miała sporo łupieżu. Na domowym wikcie się wygoiła. Surowe mięso - kłuje w zęby. Gotowane - jak najbardziej. Problem z "wypełniaczem" Po ryżu biegunka, nie zawsze ale zdaża się. Nie wiem czy makaron jest odpowiedni... Za to sucha pasza wręcz znika z radosnym chrupaniem. No i ryba - za nią zrobi wszystko.
Zamówienie zrobione, ciekawym czy jej podejdzie nowa karma. Do tej ory wcinała Purinę z łososiem.
![]() |
|
|