Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Z życia wzięte....

Z życia wzięte.... Opowiadania ku przestrodze dla przyszłych właścicieli wilczaków...czyli wszystko o charakterze CzW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 31-05-2005, 22:30   #1
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki
Default Natura nie lubi prozni

Musielismy odespac droge, bo ten weekend (czyt: dluugi weekend, bo juz od czwartku bylismy w drodze) byl pelen wrazen. Oczywiscie dwie wystawy - pierwsza w Senecu - miejscowosci wypoczynkowej (ringi na terenie campingu, pod drzewami). Wystawa wystawa - przyjemna, choc diabelnie upalna. Ale otoczenie.... Zaraz obok jezioro z fontannami, ladne plaze....ale to byla zabawa jedynie dla psow, bo wlasciciele sa .....[piiii] i nie wzieli strojow kapielowych. Z tego samego powodu odpadl pobliski kompleks basenow....

Drugi dzien Nitra - szczegolnie udana dla Voodoo, ktora pobila siostre na ringu. Wiewior odbil sobie naniej po wystawie... I ta wystawa dobrze zaplanowana, bo w hali polozonej w parku. Wiec po sedziowaniu psy poszly sie kapac - na finalach Stefik byl lekko zdziwiony, gdy na ring finalowy wpadla Jolka ufryzowana na "mokra Wloszke" (inne psy zdarzyly juz wyschnac, ale Jolka ma teraz ladna siersc, wiec sie nie wyrobila ).

Po wszystkim zamiast ruszyc do domu obralismy kierunek na centrum Polski. W niedziele rano bylismy juz w Radomiu, gdzie do naszego stada dolaczyl...Botis. Okazalo sie, ze mial za dobrych wlascicieli .. i chlopakowi przewrocilo sie w glowie. On byl obronca stada, on wyznaczal zasady, on o wszystkim decydowal....Oj, jakie bylo jego rozczarowanie, gdy zapakowalismy go do auta.... Bylo doslownie widac, jak zrzedla mu mina. Najpierw nie zrobil zadnego wrazenia na ludziach (czyt. na nas). Potem zostal zignorowany przez dziewczyny (czyt. Ali i Jolly wysmialy go, ze pozuje na Alfe). Potem bylo juz tylko gorzej - najpierw na postoju oberwalo mu sie od Balroga. No ale trzeba byc naiwnym szczeniakiem, zeby myslec, ze pies taki jak Balrog da sobie klasc lapy na grzbiecie i wchodzic na glowe... W domu przesladowal go Bolton - za zaczepianie dziewczyn. Mial problemy przy obiedzie, bo naiwnie sadzil, ze to co na talerzu to jego jedzenie. Potem jeszcze dostal lanie za podskakiwanie przy misce. W sumie tylko Bela przyjela go z dobrym sercem... :P Co tu duzo mowic - Botisowi zawalil sie swiat na glowe...

Dzis jest juz lepiej - nadal przesladuja go psy, wiec caly czas spedza u Przemka pod nogami i chodzi za nim jak za mna kiedys Wiewiora. Bylo kilka sprzeczek i nie ma szans na zabawe z dziewczynami, bo co sie zrobi glosniej to juz biegnie Bolo i Balrog (to tez test kontroli nad nimi - Balrog zdal go na 5, Bolo jednak oblal i czeka go poprawka... ). Ale Botis juz zalapal o co idzie, ze tu nie ma zadnych praw i to on musi sie dostosowac. Upadl nisko, ale stopniowo bedziemy go odstresowywac, uczyc jednak przy tym, jak powinien sie zachowywac dobrze wychowany pies....

Co do reszty, to nie jest zle. Botis nie jest ani troche strachliwy, nie ma problemu z ludzmi (zobaczymy jak sie bedzie zachowywal w miescie). Do wilczakow startuje, ale to takie bezmyslne, a nie typowa dominacja (po prostu jako szczeniak mial za duzo praw i nie wie....ze jednak nadal jest zbyt mlody na taka odpowiedzialnosc jak dowodzenie w stadzie). Do innych psw jest OK - tzn robi "podskoki", ale nie bylo problemu z Dora, ani z obcym sznaucerkiem-testerem... Na spacerze puszczalismy go bez smyczy - przychodzi na zawolanie (pytanie jak mocne sa u niego komendy). Przemek wzial go na szkolenie - jest niezle nakrecony na jedzenie, zna podstawowe komendy i robi je chetnie. Do innych zwierzat tez jest OK, bo papug nadal siedzi sobie bezstresowo na ganku, wychowywal sie z kotem, no i nie probuje sie wlamac do naszego KFC... Ale nadal jest w fazie tesow patrzymy, gdzie sa ewentualne problemy i co trzeba bedzie u niego poprawic... Oj, bedzie wesolo w najblizszym czasie...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 31-05-2005, 23:09   #2
Agnieszka
Distinguished Member

Agnieszka's Avatar

Oj, ciekawie, braciszek Barloga Powodzenia w "prostowaniu" psa. Z drugiej strony, czy już go sobie zatrzymacie, czy będziecie szukać dla niego nowego domu?
Agnieszka jest offline   Reply With Quote
Old 31-05-2005, 23:29   #3
Ori
Senior Member

Ori's Avatar

Send a message via Skype™ to Ori

Piekne psisko z niego!
Mozecie zrobic fotke Balroga i Botiska razem? (jesli sie da )
chyba sa diabelnie podobni...
szkoda ze to nie sunia...

A co do samego Botisa - potwierdza sie stara zasada - co za duzo to...
Nie mozna przesadzac i z surowoscia i z poblazaniem psu.
Mam nadzieje ze go szybko odkrecicie (jeszcze taki jest mlody!) i znajdzie fajny dom, ludzi swiadomych ze wilczak to nie zabawka!
Old 01-06-2005, 14:40   #4
Joanna
Tmave Zlo

Joanna's Avatar

Send a message via Skype™ to Joanna
Default Re: Natura nie lubi prozni - zastepstwo dla Camio

Quote:
Originally Posted by Margo
Najpierw nie zrobil zadnego wrazenia na ludziach (czyt. na nas).
A jak próbował robić wrażenie?

Quote:
Potem jeszcze dostal lanie za podskakiwanie przy misce.
He, he. Ubzdurało się młodzieży, że micha jego. A tak z ciekawości, oberwał od Was czy od Burych? A może dubeltowo?

Quote:
W sumie tylko Bela przyjela go z dobrym sercem... :P
Kochana dziewczynka Ale wydawało mi się, że to ona właśnie nie darzy obcych psów szczególnym uczuciem. Czyżby stan błogosławiony łagodził charakter Grubci?
Jeśli tak, to ja zapisuję na ciążę mojego Andrzeja

Quote:
... Oj, bedzie wesolo w najblizszym czasie...
Czekamy na relacje z poprawczaka!
Joanna jest offline   Reply With Quote
Old 01-06-2005, 18:58   #5
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by Joanna
A jak próbował robić wrażenie?!
Moja kolezanka mawia o takich sytuacjach "usmiechnal sie"

Quote:

O matko! Pomieszalo sie biednej Belci w tej ciazy

Quote:
Czyżby stan błogosławiony łagodził charakter Grubci?
Jeśli tak, to ja zapisuję na ciążę mojego Andrzeja !
Nie dosc ze Balka to ta tez oszalala....

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 01-06-2005, 19:26   #6
Narvana
love and terror

Narvana's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gaga

Quote:
O matko! Pomieszalo sie biednej Belci w tej ciazy
Heheh
Old 02-06-2005, 08:23   #7
Joanna
Tmave Zlo

Joanna's Avatar

Quote:
Nie dosc ze Balka to ta tez oszalala....
No cóż, kto z kim przestaje, takim się staje

A ja i na formum się stykam, i czasem osobiście...
Old 02-06-2005, 08:39   #8
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
No cóż, kto z kim przestaje, takim się staje

A ja i na formum się stykam, i czasem osobiście...
?? Z kim?? Z Belka czy szalencami?
(zaraz nas tu pogonia za takie samowolne szastanie dobrym imieniem suki )

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 02-06-2005, 08:56   #9
Joanna
Tmave Zlo

Joanna's Avatar

Quote:

?? Z kim?? Z Belka czy szalencami?
(zaraz nas tu pogonia za takie samowolne szastanie dobrym imieniem suki )
No oczywiście, że z szaleńcami. Beleczka jest mądrą sunią i nie udziela się na forum
Old 04-06-2005, 18:05   #10
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Originally Posted by Agnieszka
Z drugiej strony, czy już go sobie zatrzymacie, czy będziecie szukać dla niego nowego domu?
Zatrzymac? Nie - ten pies potrzebuje swojego wlasciciela. U nas ma zapewniony dom i opieke i bedzie czlonkiem stada. Ale co sie oszukiwac - nie ma szansy na tyle kontaktu, jak u wlasciciela, u ktorego bedzie jedynym psem. Dlatego narazie wyrobimy mu rodowod, przeswietlimy, przebadamy, sprawdzimy, czy nie ma jakis zlych przezyc zwiazanych z roznymi okolicznosciami i ludzimi, a potem poszukamy mu nowego domu. Oczywiscie tym razem nie bedzie sprzedany, ani nawet oddany, ale pojdzie na wspolwlascicielstwo, bo chcemy miec z nim staly kontakt.

Quote:
Mozecie zrobic fotke Balroga i Botiska razem? (jesli sie da )
Mozemy poprobowac. Wczesniej nie szlo, bo chlopaki ustalaly kto tu jest boss i Botis stal przy Balrogu jak mokra kura...

Quote:
Originally Posted by Ori
A co do samego Botisa - potwierdza sie stara zasada - co za duzo to...
Nie mozna przesadzac i z surowoscia i z poblazaniem psu.
Sprawdzilismy. Okazalo sie, ze to nie byla zadna walka o dominacje. Nie chodzilo, aby psa ustawic. Botisowi po prostu brakowalo "wiezi" z wlascicielem - nie wiedzial na czym stoi. Poczatkowo myslelismy, ze sprawa bedzie powazniejsza - a wystarczylo aby sie z nim pobawic, pospacerowac, poglaskac i poprzytulac i pies jest jak zloto. Kochane stworzenie, ktore nie tylko przesiedzialo grzecznie z naszymi rodzicami prawie dwa dni, to jeszcze na powitanie urzadzilo nam taniec radosci...

Quote:
A jak próbował robić wrażenie?
Na powitanie dostalam dwa ciosy w reke kagancem. Potem jeszcze ze dwa w noge (gdy wzielam jego smycz do reki). W ten sposob probowal przestraszyc - ostrzec.

Quote:
Ubzdurało się młodzieży, że micha jego. A tak z ciekawości, oberwał od Was czy od Burych? A może dubeltowo?
Od Burych. My przy misce pracujemy zawsze po dobroci, bo wtedy jest wieksza skutecznosc oddawania jedzenia. Stado tez by mu nic nie zrobilo, bo u nas karmimy wszystkie psy na raz w kuchni - stawiamy wszystkie miski razem i najgorsze, co sie moze stac, to to, ze psy wymienia sie jedzeniem (bo to sasiada ZAWSZE smakuje lepiej). Ale Botis startowal do kazdego psa, ktory sie zblizal.

Quote:
Kochana dziewczynka Ale wydawało mi się, że to ona właśnie nie darzy obcych psów szczególnym uczuciem. Czyżby stan błogosławiony łagodził charakter Grubci?
Zdecydowanie. Botis to dokladnie taki typ wilczaka, jakich Bela najbardziej nie lubi. Mlody, malo pewny siebie, zagubiony, i jeszcze podskakujacy "do starszych". Dlatego na pierwsze powitanie dalismy Beli kaganiec - aby miala czas na namysl. Ale ona: wyszla, zobaczyla Mlodego, ucieszyla sie, powachala...i to bylo wszystko.
Ale od wczoraj Belka go juz nie lubi... Botis znalazl sobie zabawe - podbiegal do niej i podszczypywal w boki. Mialo byc to zaproszenie do zabawy, ale Belunia wyglada obecnie jak Beczunia i nawet nie mogla sie od niego odgonic.
Wiec jak narodza sie szczeniaki to jestem pewna, ze pierwsza rzecza jak zrobi Belka to bedzie spuszczenie lania Botisowi. Za to podszczypawanie...

Quote:
Moja kolezanka mawia o takich sytuacjach "usmiechnal sie"
Akurat niebylo az tak zle. "Usmiechal" sie przycisniety do muru. Ale przy powitaniu cos mu tylko gruchotalo w brzuchu. Wiec nie bylo agresji, ale ostrzeganie. A to o wiele latwniej sie likwiduje....

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 04-06-2005, 23:31   #11
Joanna
Tmave Zlo

Joanna's Avatar

Quote:
My przy misce pracujemy zawsze po dobroci
O, a to warte podkreślenia, bo wszędzie trąbią o konieczności pracy u podstaw, a zapominają o zasadach pracy z dorosłymi.

Quote:
Ale od wczoraj Belka go juz nie lubi... Botis znalazl sobie zabawe - podbiegal do niej i podszczypywal w boki. Mialo byc to zaproszenie do zabawy, ale Belunia wyglada obecnie jak Beczunia i nawet nie mogla sie od niego odgonic.
Wiec jak narodza sie szczeniaki to jestem pewna, ze pierwsza rzecza jak zrobi Belka to bedzie spuszczenie lania Botisowi. Za to podszczypawanie...

To Beczunia ma obecnie łyse boczki. A przynajmniej jest na dobrej drodze do idealnej depilacji. Jak ja jej zazdroszczę... Proszę o wytrenowanie Botisa w podszczypywaniu łydek
Old 05-06-2005, 13:05   #12
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
O, a to warte podkreślenia, bo wszędzie trąbią o konieczności pracy u podstaw, a zapominają o zasadach pracy z dorosłymi.
Akurat z jedzeniem to stary problem, bo juz szczeniaki bronia swojego mieska. Jak czlowiek da takiemu maluchowi po glowie, to zwykle uczy sie on, ze jedzenia trzeba jeszcze lepiej bronic... A jak sie postepuje po dobroci to pies potem sam przynosi mieso panu.... :P
Druga sprawa to nawyki - tego trzeba uczyc juz szczeniaczki i wlasnie z tego powodu mielismy dosyc latwo z Botisem. Ale znam psy, ktore odebrane od hodowcy trzeba bylo glaskac jak spaly, bo rozbudzone gryzla ze zloscia rece (ni byly nauczone nawet ludzkiego dotyku, czy kontroli nacisku) - wtedy juz trzeba uwazac, szczegolnie przy odkrecaniu takiego psa, bo ludzkie paluszki sa delikatne...

Quote:
To Beczunia ma obecnie łyse boczki. A przynajmniej jest na dobrej drodze do idealnej depilacji. Jak ja jej zazdroszczę... Proszę o wytrenowanie Botisa w podszczypywaniu łydek
Narazie Botisek nauczyl sie popelniac rytualne samobojstwo, bo jak sie psy bawia, to on bierze to na serio i probuje "podszczypywac"....Boltona...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 05-06-2005, 14:25   #13
Joanna
Tmave Zlo

Joanna's Avatar

Quote:
Akurat z jedzeniem to stary problem, bo juz szczeniaki bronia swojego mieska. Jak czlowiek da takiemu maluchowi po glowie, to zwykle uczy sie on, ze jedzenia trzeba jeszcze lepiej bronic... A jak sie postepuje po dobroci to pies potem sam przynosi mieso panu.... :P
Tak. P. Mrzewińska tak "znęca się" nad swoją OB - bidulka aportuje jej świerze kawałki mięseczka A wszystko wypracowane metodą "ja nie zabieram na zawsze, a oddanie mi czegokolwiek zawsze się opłaca".

Quote:
Druga sprawa to nawyki - tego trzeba uczyc juz szczeniaczki i wlasnie z tego powodu mielismy dosyc latwo z Botisem. Ale znam psy, ktore odebrane od hodowcy trzeba bylo glaskac jak spaly, bo rozbudzone gryzla ze zloscia rece (ni byly nauczone nawet ludzkiego dotyku, czy kontroli nacisku)

No to już lekka przesada! No, chyba że młode rodzą się w kojcu, widzą ludzi w porach karmienia, są pakowane do pudełek (w rękawicach spawalniczych!) i oddawane nowym właścicielom, którzy z pudełka "wysypują" malucha do nowego kojca!

Quote:
Narazie Botisek nauczyl sie popelniac rytualne samobojstwo, bo jak sie psy bawia, to on bierze to na serio i probuje "podszczypywac"....Boltona...
No to ja nie wiem, czy Gaga ma rację mówiąc, że wypuszczacie w świat mądre pieski. Toż to skrajna głupota!
Ja się idę poważnie nad tym zastanowić
Old 05-06-2005, 16:32   #14
Agnieszka
Distinguished Member

Agnieszka's Avatar

Quote:
Tak. P. Mrzewińska tak "znęca się" nad swoją OB - bidulka aportuje jej świerze kawałki mięseczka A wszystko wypracowane metodą "ja nie zabieram na zawsze, a oddanie mi czegokolwiek zawsze się opłaca".
Hmm, akurat mój Varg wcale nie jest mistrzem w aportowaniu, ale jak wywlecze z miski kawalek surowego mięska na środek pokoju i tak zostawi, a ja mu powiem "aport", to przyniesie, a nawet odłozy z powrotem do miski jeśli go "poprosze".... I tego go nie uczyłam - samo wyszło.
Old 05-06-2005, 19:15   #15
Joanna
Tmave Zlo

Joanna's Avatar

Quote:
Hmm, akurat mój Varg wcale nie jest mistrzem w aportowaniu, ale jak wywlecze z miski kawalek surowego mięska na środek pokoju i tak zostawi, a ja mu powiem "aport", to przyniesie, a nawet odłozy z powrotem do miski jeśli go "poprosze".... I tego go nie uczyłam - samo wyszło.
Geniusz samorodek! I z Ciebie i z Varga
Tylko powiedz, czym go karmisz, ze kawalki mieska roznosi a potem aprotuje Tobie zamiast swojemu zoladkowi? Jakiez to smakolyki dostaje na codzien?
Old 05-06-2005, 20:25   #16
Agnieszka
Distinguished Member

Agnieszka's Avatar

Quote:
Geniusz samorodek! I z Ciebie i z Varga
ja?

Quote:
Tylko powiedz, czym go karmisz, ze kawalki mieska roznosi a potem aprotuje Tobie zamiast swojemu zoladkowi? Jakiez to smakolyki dostaje na codzien?
Varg... jego przysmak to świńskie ucho, ale tylko wtedy, gdy może się o nie kłócić z "kuzynem" Z tym że akurat ostatnio facet dostaje serca pomieszane z suchą karmą lub białym serem do jedzenia, a to pyszne, krwiste mięso - już rzadziej...
Old 06-06-2005, 13:34   #17
Joanna
Tmave Zlo

Joanna's Avatar

Quote:
ja?
Acha! I to genialny

Quote:
Varg... jego przysmak to świńskie ucho, ale tylko wtedy, gdy może się o nie kłócić z "kuzynem" Z tym że akurat ostatnio facet dostaje serca pomieszane z suchą karmą lub białym serem do jedzenia, a to pyszne, krwiste mięso - już rzadziej...
Ech, dobre takie mięsko? A-jeśli wolno spytać - czemu rzadziej? Zdrowotnie czy tak po prostu z powodu Waszego wyboru?
Old 06-06-2005, 14:07   #18
Agnieszka
Distinguished Member

Agnieszka's Avatar

To znaczy wiesz u nas jest tak: jak w sklepie zabraknie tego mięsa, które Varg zawsze dostaje, to trzeba po prostu wybrać coś innego, ostatnio moja mama postawiła właśnie na serca i okazalo się w sam raz No, i łatwiej się mi je kroi
Old 06-06-2005, 14:35   #19
Joanna
Tmave Zlo

Joanna's Avatar

Quote:
To znaczy wiesz u nas jest tak: jak w sklepie zabraknie tego mięsa, które Varg zawsze dostaje, to trzeba po prostu wybrać coś innego, ostatnio moja mama postawiła właśnie na serca i okazalo się w sam raz No, i łatwiej się mi je kroi
ja z serduszkami muszę uważać. Szczególnie z kurzymi, bo mi je Mój Ulubiony Mężczyzna wyżera
Mięcho jest fajne, bo ma chrząstki, żyłki i inne pyszności...
Old 06-06-2005, 15:01   #20
Agnieszka
Distinguished Member

Agnieszka's Avatar

No ma. Ale żeby była dla Varga "równość", to teraz, jak facet dostaje serduszka, to dostaje też wielkie, pyszne kości z chrzastkami, glutkami i innymi pysznościami...
Reply

Posting Rules