Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Sport i szkolenie

Sport i szkolenie Wilczaki jako psy użytkowe - jak je szkolić, jak uczyć kolejnych elementów, informacje o zawodach i seminariach...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-04-2007, 08:31   #1
Ori
Senior Member

Ori's Avatar

Send a message via Skype™ to Ori
Default Dodawanie nieistniejacych egzaminow - dyskusja....

Jako ze temat nam bliski wiec wystawiamy sie na zer ponownie :P

Uprzejmie prosze (po raz 3-4) o dodanie do listy wyszkolenia AMONA nastepujacych skrotów: BJ, CC, SJ ktore oznaczaja odpowiednio Bikejoring, Canicross, Skijoring na ktorych to zawodach Amonowi zdaza sie bywac
Dowodow pisemnych brak - nie wydaje sie dyplomow dla psow tylko dla samych przewodnikow
Dowodem moga byc tabele z wynikami na stronach zaprzegowcow organizujacych zawody, wyniki przypisane do osoby nie do psa
Posrednim dowodem moga byc zdjecia lub relacje swiadkow.
Prosze o uscislenie ktore z powyzszych beda wystarczajace.
Jesli jest tez rubryczka "Tytuły" to mozna dopisac Amonowi
II WICEMISTRZ POLSKI CANICROSS
II WICEMISTRZ POLSKI SKIJORING

Podobnie Amber bral udzial w Canicross i bieg ukonczyl w terminie, prosze o dodanie mu wpisu CC.

Konrad
część znajdziesz na stronie Amberka
http://jantarowa.wataha.wolfdog.org/....htm#SZKOLENIE
poza tym ZVP1 i 2 to czeskie odpowiedniki SVP1 i 2 slowackich, czyli biegi,
TD - pies terapeutyczny w wersji jak podejrzewam angielskiej Therapy Dog,
LA1 i dalej to klasy Agility,
i.. reszta juz bedzie u Amberka

Monika
sluszna uwaga
formalnie w Polsce i FCI Wilaczki moga byc uzytkowe te Obronne z IPO i te wybiegane z SVP zdanym na Slowacji od pazdziernika 2006
z IPO w Polsce CzW brak
z biegami lepiej, tu lapia sie juz AMBER, BALROG, CAMIO, ELIGO

nie wiem jak reszta, ja juz papier dostalam dla Ambera, byl zreszta na Jantarowej
sama jestem ciekawa czy nam go uznaja we Francji bo zglosilam do uzytkowej

przylaczam sie do zmiany nazwy tematu na poziom wyszkolenia polskich CzW

Jak by nie patrzec wlasnie w Polsce geny odzywaja sie najsilniej

pod wzgledem wyszkolenia w kierunku posluszenstwa
przoduje AMBER ktory jest synem JOLLY ktora otwiera czolowke w sukach
w bieganiu stawke otwiera BALROG, po nim AMBER (lub rowno jesli doliczymy CC ) ktorzy sa synami JOLLY takze najwiecej wybieganej suki
dalej mamy AMONA z jego VZ1, BJ, CC, SJ, ktory jest synem AMBERA
w sukach (wracajac do posluszestwa i zawodow)
mamy IRME ktora jest corka HASSO, jednego z najlepszych w Czechach
i dalej mamy w sukach BETI, ktora jest wnuczka HASSO (j.w.)

nie ma sie jednak co ludzic, ze dostaniemy gotowego sportowca
glownie praca przewodnika decyduje o sukcesie psa

mozna sobie jedynie prace ulatwic
Old 24-04-2007, 11:15   #2
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki
Default Re: Polskie użytkowe CzW - spis

Quote:
Originally Posted by monikasz
Sorki, ze sie czepiam slowek, ale dla mnie zaliczenie niektorych egzaminow czy zawodow, np. zawodow obedience na poziomie 0 chyba nie bardzo swiadczy o uzytkowosci, a jedynie o poziomie wyszkolenia psa Moze lepiej watek brzmialby jako 'Poziom wyszkolenia polskich CzW' ?
Dla mnie pies, ktory zalicza egzaminy uzytkowe na odpowiednim poziomie jest wystawiany w klasie uzytkowej, a psy z powyzszej listy nie sa
Wlasnie z wilczakami jest powazny problem.... Dlatego wlasnie wrzucilismy wszystko 'do kupy' i dalismy na liste wszsystkie psy ze wszystkimi egzaminami (dla ktorych wystawiany jest papierek)... Do klasy uzytkowej mozesz w Slowacji zglosic psa, ktory ma juz podstawowe posluszenstwo. W Polsce jest teoretycnie jeszcze latwiej, bo oficjalny certyfikat maja nie tylko psy z IPO i RH-E, ale i SVP1 i ZVP1, czyli biegami na 40 km... A ciezko powiedziec, ze pies jest uzytkiem tylko dlatego, ze przebiegl 40 km, bo zrobi to w zasadzie kazdy normalnie zbudowany wilczak, a nietypowy bedzie roznil sie od typowego jedynie uzyskanym czasem... Wiec wrzucenie tylko "uzytkow" generalnie... obnizy nam poziom rzeczywistego wyszkolenia...

Cala idea listy to spis CzW z zaliczonymi egzaminami. Wedlug mnie moze sie przydac, bo slyszalam juz o osobie, ktore chce zamowic szczeniaka po najlepszym psie uzytkowym w Polsce...i nie byloby w tym nic zlego, gdyby nie to, ze psa tego na tej liscie nie ma - w zyciu nie zdal nawet podstawowego posluszenstwa...
Wiec z jednej strony mozna sie tu pochwalic nawet OB0, a z drugiej jest to oficjalna lista, wiec jak psa na nie ma to znaczy to, ze cale jego wyszkolenie to tylko dobry PR wlasciciela...

Quote:
Originally Posted by Ori
Uprzejmie prosze (po raz 3-4) o dodanie do listy wyszkolenia AMONA nastepujacych skrotów: BJ, CC, SJ ktore oznaczaja odpowiednio Bikejoring, Canicross, Skijoring na ktorych to zawodach Amonowi zdaza sie bywac
Dowodow pisemnych brak - nie wydaje sie dyplomow dla psow tylko dla samych przewodnikow
Tak jak juz Tobie pisalam nie moge tego zrobic - z czasem, gdy powstanie baza danych zawodow i egzaminow dodamy wyniki, ale nie ma egzaminow BJ, CC i SJ, wiec nie moge wpisac tych skrotow... Bo prawda jest taka, ze jak zaczeniamy wymysliac (nawet jesli pies wykonuje dana czynnosc), to nagle pojawia sie nam tez psy PBDPR (Prawdopodobnie Bardzo Dobry Pies Ratowniczy), czy SODD (Super Opiekunka Do Dzieci). Moze PBDPR rzeczywiscie jest PBDPR, a SODD jest SODD, ale jak dlugo nie ma tego potwierdzonego na na papierze na egzaminie ocenionym przez sedziego tak dlugo nie da rady tego ujac... I nie chodzi o Amona, bo np o wiele wiecej "cierpi" na tym np. Kamila Nováková, ktora w tych dziedzinach jest znana i osiagnela rzeczywiscie poziom miedzynarodowy, ale przy zadnym z jej psow nie mozemy o tym napisac... Czy Pavel, ktory ma Mistrzow Czech w coursingu...
Wynikow Amona, Argo, czy Hokiego beda uwzglednione, ale jedynie w wynikach zawodow, bo na "zdane ezgaminy" sie nie kwalifikuja...

Quote:
Originally Posted by Ori
Prosze o uscislenie ktore z powyzszych beda wystarczajace.
Jesli jest tez rubryczka "Tytuły" to mozna dopisac Amonowi
II WICEMISTRZ POLSKI CANICROSS
II WICEMISTRZ POLSKI SKIJORING
W przypadku zawodow bede potrzebowala tego samego jak w przypadku wystaw: date, miejsce, dane sedziego, klase, czas lub punkty, ilosc psow w klasie, lokate. Gdy powstanie baza wtedy wszystkie przeslane wyniki zostana dodane...

Quote:
Originally Posted by Ori
pod wzgledem wyszkolenia w kierunku posluszenstwa
przoduje AMBER ktory jest synem JOLLY ktora otwiera czolowke w sukach
w bieganiu stawke otwiera BALROG, po nim AMBER (lub rowno jesli doliczymy CC ) ktorzy sa synami JOLLY takze najwiecej wybieganej suki
dalej mamy AMONA z jego VZ1, BJ, CC, SJ, ktory jest synem AMBERA
w sukach (wracajac do posluszestwa i zawodow)
mamy IRME ktora jest corka HASSO, jednego z najlepszych w Czechach
i dalej mamy w sukach BETI, ktora jest wnuczka HASSO (j.w.)
Na ten temat roblismy juz spore wywody statystyczne na angielskiej wersji - wlasnie po to aby udowodnic, ze linii uzytkowych w obecnej chwli wsrod wilczakow nie ma.... Hasso to wlasnie piekny przyklad - wiele sie mowi o "uzytkowej linii Hasso", ale prawda jest taka, ze pies ten powinien byc predzej nazwany jako zalozyciel "strachliwej linii Hasso" - bazujac nawet na wynikach bonitacji widac, ze o wiele wiecej jego dzieci ma powazne problemy w charakterem i kilka dobrze wyszkolonych potomkow tej sytuacji nie ratuje.

Co do Jolly - oczywiscie moglibysmy sie reklamowac jako linia uzytkowa i na dowod dolozyc jeszcze jej polbrata (Hero), ktory jest obecnie numerem 1. jesli chodzi o wyszkolenie w tej rasie... Ale jaka jest prawda? Jak w przypadku kazdego wilczaka - majac psa z normalna psychika i sporo z nim pracujac mozna uzyskac bardzo wysoki poziom. I Hero od Uhoste jest wlasnie najpiekniejszym przykladem nie "linii uzytkowej", ale "na co stac kazdego wilczaka jesli sie tylko z nim cos robi".

Gdyby prawda bylo to co pisze sie o uzytkowosci w liniach, to za linie majaca najlepsze charaktery do pracy uwaza sie w Czechach "Mrazive ticho" - i to ocena nie tylko wilczakowcow, ale glownie sedziow pracy (i to nawet tych zapatrzonych w ONy) i psy takie jak Argos Mrazive Ticho, Ajbix Mrazive ticho, Kelt z Molu Es, Ohnivak z Molu Es, Nik z Litavské kotliny. Czyli w Polsce absolutnym numerem jeden powinna byc Merry Bell i jej szczeniaki... Ale jak widac: charakter to jedno, a praca wlasciciela drugie...

Wiec o ile mozna pieknie pokazac, ze linii uzytkowych nie ma to mozna spokojnie powiedziec, ze sa linie o gorszych i lepszych charakterech i sa psy po ktorych absolutnie psa nie powinno sie kupowac jesli mysli sie o szkoleniu... Co prawda nawet z psem BARDZO strachliwym mozna zdac nawet kilka egzaminow, ale ciezko osiagnac cos wiecej i siegnac "szczytow"... A co dobrego charakteru "w liniach" - to nie tylko geny - w przypadku wilczakow duza role graja tez inne rzeczy: odpowiedni dobor rodzicow szczeniat, socjalizacja od malego, i PRACA, PRACA, PRACA nowego wlasciciela...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 07-08-2007, 09:02   #3
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Send a message via Skype™ to Margo Send Message via Gadu Gadu to Margo

Poniewaz lista wydaje sie dla niektorych niejasna wiec jeszcze raz: na liscie znajduja sie JEDYNIE OFICJALNIE zdane egzaminy. Nie testy podworkowe, czy zdane u znajomych z miasta. Nie wpisujemy "Pies ratowniczy" psom, ktore maja ladne fotki w ubranku GOPRu do czasu, gdy nie lezy przed nami PAPIEREK, ze maja chocby IRO-RHE.

Dlatego Elu jeszcze raz - prosze przeslij mi ksera egzaminow zaliczonych przez Amona, ktorych NIE MA na liscie to je dodamy.

To samo z Beti. Zwrocono nam slusznie uwage, ze Beti nie ma testu psa terapeutycznego, ale wstepny test dla szczeniat, ktorego waznosc uplywa 22.05.2007. Jesli zrobiliscie weryfikacje tego testu u Beti nadal jest terapeuta to prosze przeslij mi skan, a my ten wynik CHETNIE do bazy dodamy....

PODSUMOWUJAC:
Cieszy nas KAZDY wynik potwierdzajacy, ze wilczak cos potrafi, ze do czegos sie nadaje. Ale nie mozna z jednej strony krytykowac nas chocby za to, ze jakas lista nie jest alfabetyczna, a z drugiej oczekiwac, ze bedziemy wpisywac na liste wymyslone egzaminy tylko dlatego, ze wlasciciel tak chce...

The customs of your tribe are not laws of nature - George Bernard Shaw
Margo jest offline   Reply With Quote
Old 12-08-2007, 11:43   #4
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Jeszcze raz ja, bo jakos nie moge sie doczekac, a mili wlasicicele psow z pewnej hodowli nauczyli mnie, ze jak cos dotyczy ich psow to ma to byc zrobione JUZ i NATYCHMIAST....

Elu moglabys WRESZCIE przeslac mi skany egzaminow Beti Wilk z Polskiego dworu i Amona Silesian Wolf o ktorych pisalas? Chcialabym je wreszcie dodac do bazy danych i zrobic jej aktualizacje.... Bo ich brak jakos coraz bardzej sklania mnie jednak do zdania, ze Ty i hodowczyni twojej suczki probujecie nas znusic do wpisania egzaminow, ktore te psy najwyczyjnie NIE POSIADAJA.
Mam wiec nadzieje, ze sie myle i wkrotce je dostane; ze nie bylo tu proby dopisania sobie testow, ktorych sie NIE MA i nie chodzilo o to, zeby ponownie wprowadzic innych w blad?

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 20-09-2007, 00:01   #5
Ori
Senior Member

Ori's Avatar

Quote:
Originally Posted by Margo View Post
Bo ich brak jakos coraz bardzej sklania mnie jednak do zdania, ze Ty i hodowczyni twojej suczki probujecie nas znusic do wpisania egzaminow, ktore te psy najwyczyjnie NIE POSIADAJA.

po pierwsze
jesli usuwa sie dane o jakims psie z bazy WYPADALO by zapytac najpierw wlasciciela, a nie decydowac samemu, inaczej wyglada to na zwykla manipulacje
po drugie
to ja jestem strona pokrzywdzona bo bez mojej wiedzy robi sie zmiany i to "akurat" w terminie naszego miotu i na nasza niekorzysc
po trzecie
nie raz wczesniej pytalam o to mailami i nigdy nie dostalam odpowiedzi, co zakrawa na jawne lekcewazenie
i na koniec

egzamin Pies Terapeuta ma 3 stopnie, klasa wstepna dla szczeniat, klasa dla psow doroslych i klasa dla zaawansowanych

Fundacja ktora przeprowadza egzamin ustala limit czasowy po ktorym zaleca kolejny stopien lub powtorzenie egzaminu, niektore Fundacje egzaminy takie wymagaja co roku, co 2-5 lat, lub tylko raz w zyciu, nie oznacza to ze z ta data koncza sie zdolnosci czy uprawnienia psa - bo uprawnien w Polsce nie ma, a zdolnosci czy mozliwosci moga byc rozne kazdego dnia

kolejny zdany stopien co oczywiste nie ANULUJE poprzednio zdanego egzaminu, jest kolejnym etapem, kontynuacja

na mojej stronie kto ciekawy znajdzie opis naszego stopnia - Pies Terapeuta klasa szczeniat - wypisane sa cwiczenia, nazwa i na potwierdzenie zdjecie dokumentu

Beti zdala swoj egzamin w wieku zdaje sie 8 miesiecy. Prowadzony byl przez 3-osobowa komisje, w tym sedzia pracy z ZKwP. Obejmowal nie tylko typowe cwiczenia sprawdzajace stosunek psa do niepelnosprawnych, ale i normalne cwiczenia z posluszenstwa plus sztuczki do wykonania.
Odbywal sie pod Bydgoszcza, na terenie dla nas nowym. Poprzeczka postawiona znacznie wyzej niz na zwiazkowym PT.

Usuwanie czyjegos egzaminu (tym bardziej tak wyjatkowego -
Beti jest jedynym na SWIECIE Wilczakiem od poczatku prowadzonym i przygotowywanym do pracy terapeutycznej, z potwierdzonymi oficjalnym egzaminem predyspozycjami i ze stazem cotygodniowej pracy w Zespole Szkol Specjalnych w Poznaniu, szkolona pod okiem kynologow, behawiorystow, psychologow, wielokrotnie testowana)
wypada niefortunnie w swietle tego co nastepuje:
- przez dlugi czas jako terapeuta w bazie figurowala suczka Wilczaka z Waszej hodowli, o ktorej "mowilo sie" ze byla na jakiejs pogawedce z dziecmi
- egzaminy ratownicze VZ1 i VZ2 nie sa usuwane z bazy po okresie "przeterminowania", przypominam ze ich waznosc to rok czasu

Animozje miedzy hodowlami zaslaniaja to co najwazniejsze - praca z Wilczakami, uzytkowosc Wilczakow, nie ta fikcyjna (bieganko za rowerem), ale prawdziwa ciezka praca, praca dla innych.
Wstyd, ze zamiast byc dumnym ze mamy w Polsce Wilczaka tej miary co Beti, robi sie wszystko zeby jej osiagniec nie zauwazac a nawet je pomniejszac.

Jezeli moja argumentacja nie zostanie uznana prosze o usuniecie z bazy wszystkich danych dotyczacych egzaminow moich psow.
Old 20-09-2007, 00:06   #6
Ori
Senior Member

Ori's Avatar

Quote:
ze nie bylo tu proby dopisania sobie testow, ktorych sie NIE MA i nie chodzilo o to, zeby ponownie wprowadzic innych w blad?
prosze o podanie konkretnie
kiedy ja lub ktos inny podal nieprawdziwe dane dotyczace moich psow?
kto i kiedy wprowadzil innych w blad?
kto i kiedy dopisal sobie testy ktorych NIE MA?
Old 30-09-2007, 15:08   #7
Ori
Senior Member

Ori's Avatar

Tytuły z wystaw: 1 x Młodzieżowy Zwycięzca Europy, 1 x BIS 3., 1 x BIS 2. (Młodzieży), 1 x BIS Ras Narodowych 2., 3 x Zwycięzca Grupy (BOG), 1 x BOG 3., 7 x Zwycięzca Rasy (BOB), 5 x Najlepsza Suka w Rasie, 3 x Najlepszy Junior, 2 x CACIB, 5 x CWC, 1 x CAC, 9 x Zwycięzca Młodzieży, 1 x Młodzieżowy Zwycięzca Kraju, J.Ch.PL, J.Ch.SK, Ch.PL
Wyszkolenie: TPM-s, TD
Przeglad hodowlany: A61 Oc R1 P1
Przeswietlenie na dysplazje: A

Jeszcze mala poprawka
suka o ktorej pisalam, miala z bazy usuniety egzamin TD, po czym jej go przywrocono, jak widac powyzej
Poprosze o skan egzaminu terapeutycznego w/w, zakladajac ze wogole pracuje jako terapeuta pomimo strachliwego charakteru (Oc)
Old 01-10-2007, 19:51   #8
Ori
Senior Member

Ori's Avatar

Nienawisc to nie moja domena. Ale Ty przeciez nienawidzisz hodowli Betiny do tego stopnia ze gotowa jestes nawet poswiecic Ambera, jako ze ma taka suke. Przykre.
Dla mnie nie funkcjonuje pojecie - nienawisc do psa. Cos takiego jest absurdem. Mozna tak jak Ty - nienawidzic hodowli, hodowcow moze, moze wlascicieli swoich szczeniakow, ale PSY?
Czy Ty naprawde nienawidzisz moje psy?

Pinki jest jedna z moich ulubionych suczek i nigdy nie twierdzilam ze jest strachliwa. Przy jej bonitacji bylam wiec wiem jak wygladala. Probujesz sklocic kolejnych?

Pokazuję TWOJA niekonsekwencje we wpisach w bazie.
I temu posluzyl przyklad. Moge podac inny.

Zawody z posluszenstwa kontra zawody ze sportow zaprzegowych,
inaczej Obedience kontra np Canicross
- Psy ktore uczestnicza w zawodach na poziomie klasy wstepnej maja wpis o "oficjalnie zdanym egzaminie", nawet jesli dostaja zaledwie bdb
- Pies ktory uczestniczy w zawodach zaprzegowych na poziomie Mistrzostw Polski, nie ma wpisu

Czy teraz bedziesz twierdzic ze "nienawidze Obediencu"?

Wiec o wpisy mi chodzi. Nie rozdzieraj szat o to co nie ma miejsca tylko wytlumacz prosze jaka jest logika w tych wpisach
BETI: testowana, nadzorowana, po egzaminie i ze stazem pracy - odmawia jej sie wpisu, gorzej samowolnie usuwa sie dane, co wyglada na przekret.

PINKI: o nieznanych mi kwalifikacjach, nieznanym egzaminie i przebiegu pracy, na plus ma zdany test psychiczny, natomiast charakter w kodzie bonitacyjnym wg tlumaczenia "nieodwazny" (boimy sie slowa strachliwy?)
wyjaw wreszcie ta wielka tajemnice - daj skany z jej egzaminow i zdjecia z zajec - a pochyle czolo.
I nie mam nic do Pinki, Daniel - wybacz ze tak nia sie wycieramy

Rozumiem ze kwalifikacje Beti sa Ci sola w oku. Ta hodowla o ktorej rozpowiadasz naokolo ze jest do niczego - ma czelnosc zbierac laury na wystawach i dopisywac sobie co chwile nowe egzaminy.
Ale tak wlasnie jest - BETI radzi sobie pomimo Twojej nienawisci. Bo nie jestes pepkiem swiata, mimo calej Twojej wiedzy i staran.

Chcesz jej teraz przykleic łatke bo udalo sie pstryknac fotke jak nieco podwinela ogon. Nie badz smieszna!!!
Zdaje sie ze bylas wtedy na Slowacji wiec o czym mowa?
Skoro masz relacje z trzeciej reki to Ci pomoge. Beti spokojnie pozwolila sie zmierzyc. Zmierzylysmy dlugosc, wysokosc, glowe w 2 czy 3 wymiarach i Lucka stwierdzila ze wystarczy, ze Beti ma wszystkie proporcje bardzo dobre
Przykro mi ale NIE PRZYKLEISZ JEJ ŁATKI!
Milo jednak wiedziec jak bardzo sie starasz.

Jesli jednak bardzo sie niepokoisz czy Beti jest odpowiednio "dobra" dla Ambera, to Cie uspokoje -
Beti ma dwa lata: ma zdane trzy wazne egzaminy z posluszenstwa, zaliczone zawody z posluszenstwa, test psychiczny i juz jako szczeniak egzamin stwierdzajacy ze ma przedyspozycje to bycia psem terapeuta.
Pokaz mi druga TAKA suka w jej wieku...

Na nic sie nie zda plucie na nas. Bo za nami swiadcza fakty - egzaminy, zdjecia, ludzie.
Wiec zostaw moje psy w spokoju!
Jesli chcesz miec wiarygodna baze to o zmiany pytaj tych co WIEDZA a nie tych co by chcieli... pomoc.
Jesli nie - moje psy nie musza byc uwzgledniane.
Zapraszam do tematu o CzW z oficjalnie zdanymi egzaminami.
Old 01-10-2007, 20:29   #9
AngelsDream
Wiewiórka Wredna

AngelsDream's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to AngelsDream

Ja może nie tyle o psach, ale o wypowiedziach... Wygląda to jak przepychanki w przedszkolu, a wystarczy wziąć certyfikat/dyplom/zaświadczenie, czy cokolwiek co świadczy o zdanym egzaminie, zrobić temu zdjęcie, zeskanować i wstawić na forum. Fakty same się obronią. Dla przeciętnego człowieka takie eseje są zwyczajnie śmieszne i nudne i nic za sobą nie niosą, oprócz wrażenia, że psy zostały daleko w tyle, a chodzi o ambicje.
AngelsDream jest offline   Reply With Quote
Old 01-10-2007, 20:37   #10
Ori
Senior Member

Ori's Avatar

Quote:
Originally Posted by AngelsDream View Post
Ja może nie tyle o psach, ale o wypowiedziach... Wygląda to jak przepychanki w przedszkolu, a wystarczy wziąć certyfikat/dyplom/zaświadczenie, czy cokolwiek co świadczy o zdanym egzaminie, zrobić temu zdjęcie, zeskanować i wstawić na forum. Fakty same się obronią. Dla przeciętnego człowieka takie eseje są zwyczajnie śmieszne i nudne i nic za sobą nie niosą, oprócz wrażenia, że psy zostały daleko w tyle, a chodzi o ambicje.
Dokladnie tak!
Niestety w nieprzyjemny sposob zmuszono mnie do odezwania sie.
Przykro mi ze musisz to czytac.
Old 01-10-2007, 21:04   #11
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Originally Posted by Ori View Post
prosze o podanie konkretnie
Twoja prosba o dopisanie "egzaminow":
Quote:
Originally Posted by Elcia
NIE ISTNIEJE zaden egzamin BJ, CC czy SJ. Nie ma i NIE BEDZIE zadnych kart potwierdzajacy ich zdanie. Czyli jest to prosba o dopisanie egzaminow, ktore sama sobie wymyslilas.

I nie ma znaczenia, ze pies biega w zawodach. Tak dlugo jak nie zaliczy EGZAMINU tak dlugo nie bedzie mogl sobie tego wpisywac jako zaliczony test.

Jecer Ha-Ra od malego partoluje ze swoim panem na lodzi berlinskie kanaly. Ale nie wpisze nigdy u Jecera, ze jest PPdPnLPW (Policyjny Pies do Pracy na Lodzi i Pracy Wodnej). Eblis od malego pracuje na gruzach, ale nie ma o tym slowa w bazie, bo nie ma zaliczonego egzaminu i nie jest wazne, ze pracuja. Aaron z pania chodzi na polowania i bije na glowe inne psy mysliwskie, ale nigdy nie bedzie stal w bazie, bo NIGDY testow zda (ale tylko dlatego, ze CzW startowac w nich nie moga). Kevin od Lucki startowal wlasnie w mistrzostach psow ratowniczych, ale nawet o takich OGROMNYCH osiagnieciach nic obecnie na Wolfdogu w bazie nie wyczytasz, bo to nie sa zaliczone EGZAMINY.

Pisalam Tobie (i to juz NIE RAZ), ze planujemy baze z wynikami zawodow i egzaminow. Wtedy i Amon bedzie mial sie czym pochwalic. Tak samo jak Kevin, ale do tego czasu nie beda mialy w bazie danych NIC, bo start w zawodach nie jest tym, czym zaliczony egzamin!

Quote:
Jeszcze mala poprawka
suka o ktorej pisalam, miala z bazy usuniety egzamin TD, po czym jej go przywrocono, jak widac powyzej
Nie przywrocono i tego egzaminu nie bedzie. I nie interesuje mnie, ze Pinki RZECZYWISCIE chodzila na spotkania (tzn teraz i tak nie ma o czym mowic, bo ze wzgledu na uraz nigdy juz pracowac nie bedzie). Nie jest TD tak samo jak Amber, czy Beti. Tak jak Barsa nie jest SAR, a Amon BJ, CC i SJ.
W chwili obecnej trwaja prace nad baza i jak widzisz dzieja sie rozne rzeczy. Obecnie jest stara wersja z updatem, niedlugo bedzie kolejna, bo sa kolejne zmiany. Za jakis miesiac lub dwa bedzie wreszcie spokoj, bo zakonczymy prace. Wtedy bedziesz miala prawo wytykac nam konkretne niedociagniecia. Tzn o ile beda...

Quote:
Poprosze o skan egzaminu terapeutycznego w/w, zakladajac ze wogole pracuje jako terapeuta pomimo strachliwego charakteru (Oc)
Ela, daj spokoj. "Pomimo strachliwego charakteru"? PINKI!?! Wybacz, ale to kolejna bajeczka w stylu Basiekow - czyli odzwierciedlenie bardzo bujnej wyobrazni. Pinki ma WRODZONE to na co inni moga tylko pracowac. I to ciezko... To otwarta i sympatyczna suka, ABSOLUTNIE pozytywnie nastawiona do ludzi i szczegolnie dzieci. I nie probuj pisac tutaj niczego innego, bo kazdy z wlascicieli CzW, ktory ma dluzszy staz i pamieta jej wystepy kategorycznie Tobie zaprzeczy... I pisanie o jej "strachliwosci" jest zalosne... Ale jak widze to kolejna cegielka propagandy... Teraz obrywa sie Andariel - choc przyznam, ze nie sadzilam, ze ktos KIEDYKOLWIEK nazwie ja strachliwa...

OK; Pinki tak dlugo sie nie pokazywala, ze pewnie co niektorzy zapomnieli jaka byla... Wiec dla przypomnienia fotki zwariowanej Pinki podczas pracy z pozorantem:

(to na serio jeden z niewielu psow, ktory obrone traktuje jako SUPER zabawe i nie wzbudza ona i niej zadnej agresjii)

Quote:
po pierwsze
jesli usuwa sie dane o jakims psie z bazy WYPADALO by zapytac najpierw wlasciciela, a nie decydowac samemu, inaczej wyglada to na zwykla manipulacje
Nie. Pytania dopiero beda. Usuniety zostal egzamin o ktorym wiadomo, ze wygasl:

I przyznaje, ze nawet zdalam sobie trud, aby sprawdzic, czy weryfikacja zostala wykonana i Beti nadal jest Psem Terapeuta. Nie znalazlam. Jesli zostala to prosze o skan i egzamin wroci...

Quote:
to ja jestem strona pokrzywdzona bo bez mojej wiedzy robi sie zmiany i to "akurat" w terminie naszego miotu i na nasza niekorzysc
po trzecie
nie raz wczesniej pytalam o to mailami i nigdy nie dostalam odpowiedzi, co zakrawa na jawne lekcewazenie
i na koniec
Ela nie tylko odpisalam, ale ponownie pisalam rowniez tutaj. O rozmowie w cztery oczy, ze NIE MOGE takich "egzaminow" dodac dokarty Amona juz nawet nie wspomne. Co mam jeszcze zrobíc? Wyslac list z prosba o skan...

Quote:
Fundacja ktora przeprowadza egzamin ustala limit czasowy po ktorym zaleca kolejny stopien lub powtorzenie egzaminu, niektore Fundacje egzaminy takie wymagaja co roku, co 2-5 lat, lub tylko raz w zyciu, nie oznacza to ze z ta data koncza sie zdolnosci czy uprawnienia psa - bo uprawnien w Polsce nie ma, a zdolnosci czy mozliwosci moga byc rozne kazdego dnia

kolejny zdany stopien co oczywiste nie ANULUJE poprzednio zdanego egzaminu, jest kolejnym etapem, kontynuacja

na mojej stronie kto ciekawy znajdzie opis naszego stopnia - Pies Terapeuta klasa szczeniat - wypisane sa cwiczenia, nazwa i na potwierdzenie zdjecie dokumentu
Przyznaje, ze pisalam tez bezposrednio do Fundacji (mialam do niej jeszcze kilka pytan). Nigdy odpowiedzi nie dostalam. Wiec niestety nie majac ZADNYCH dowodow nie moglam postapic inaczej...
Problemow jest kilka - chodzi chocby o uznawalnosc, zasady, warunki.... Niestety.. echo.

Quote:
Usuwanie czyjegos egzaminu (tym bardziej tak wyjatkowego -
Beti jest jedynym na SWIECIE Wilczakiem od poczatku prowadzonym i przygotowywanym do pracy terapeutycznej, z potwierdzonymi oficjalnym egzaminem predyspozycjami i ze stazem cotygodniowej pracy w Zespole Szkol Specjalnych w Poznaniu, szkolona pod okiem kynologow, behawiorystow, psychologow, wielokrotnie testowana)
BLAD. Wiem, ze sa CzW pracujace w dogoterapii we Francji. Ba, nawet 2 sztuki w samej Anglii - starsze od Beti. Niestety akurat one nie moga sie ujawnic, ze wzgledu na klopoty jakie maja CzW w tym kraju. Ale pracuja aktywnie, choc nie oficjalnie jako CzW...
Beti nie jest pierwsza, ale pierwsze reklamowana. Wiec odpada argument, ze to spisek przeciwko "suczce numer jeden na swiecie".

Quote:
Animozje miedzy hodowlami zaslaniaja to co najwazniejsze - praca z Wilczakami, uzytkowosc Wilczakow, nie ta fikcyjna (bieganko za rowerem), ale prawdziwa ciezka praca, praca dla innych.
Ela, wlasnie chodzi o NIEUCZCIWA konkurencje. Chwalimy sie tytulami i osiagnieciami, ale tymi co SA. Ktore rzeczywiscie pies MA. Egzaminami, ktore ZALICZYL. Wolfdog jest od tego doskonalym miejscem. Napisz, ze Amon co wygral. Ze Beti zdala egzamin. WIELE osob Tobie pogratuluje.

Ale zamiast pisac o UZYTKOWOSCI i PRACY wilczakow tworzone sa jakies wymyslone swiaty.... Jakas wirtual reality. Mowisz o animozjach. Ale sama ja tworzysz. Wchodzisz i w glos mowisz: Pinki to strachliwy wilczak, ktory nawet nie bylby w stanie pracowac jako dogoterapeuta. Wybacz, ale to da sie latwo zweryfikowac? Wiesz jak? Daniel moze zabrac Pinki chocby na majowke i pokazac jak suka zachowuje sie w halasie, wsrod ludzi i psow. Mozemy jej nawet strzelic nad uchem, a Igiego przebrac za pozoranta. Co wtedy powiesz? Przyznasz sie do klamstwa, czy bedzie pisala, ze "akurat miala dobry dzien".

Z drugiej strony wchodzimy na norwersja strone Per Olava i dowiadujemy sie, ze mamy w Polsce psa ratownika, ktory aktywnie pracuje w tej dziedzinie. Okazuje sie, ze informacje zostaly uzyskane od Ciebie. A psem-ratownikiem jest Barsabel:
http://www.wolfdog.no/rasen/brukshund/brukshund.asp
Niezla reklama, bo ze strony samych wlascicieli suczki wynika, ze jako ratownik Barsa szkolona nie jest. A samo tropienie to jeszcze poczatki poczatkow z kladzeniem jedzenia na sladzie. Jak widac oni az tak dobrego PRa nie maja...

Wiec normalny wilczak, normalnie sie zachowujacy jest STRACHAJLEM. A psa, ktory panikuje na sam widok tlumu bez problemu reklamujesz jako super uzytka. Wybacz, ale czy to wlasnie nie jest tworzenie tych animozji?

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 02-10-2007, 00:30   #12
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Nienawisc to nie moja domena. Ale Ty przeciez nienawidzisz hodowli Betiny do tego stopnia ze gotowa jestes nawet poswiecic Ambera, jako ze ma taka suke. Przykre.
Dla mnie nie funkcjonuje pojecie - nienawisc do psa. Cos takiego jest absurdem. Mozna tak jak Ty - nienawidzic hodowli, hodowcow moze, moze wlascicieli swoich szczeniakow, ale PSY?
Czy Ty naprawde nienawidzisz moje psy?
Ela, wybacz, ale nie mam ochoty dyskutowac na takim poziomie i w ten sposob. Nie ma tez sensu odpowiadac na wyimaginowane zarzuty....

Jesli wpadasz i zamiast SPOKOJNEGO postu, ze Pinki ma wpis TD, ktorego miec nie powinna (bo nie powinna) zaraz musisz rucasz cos o strachliwosci. Nie mozna bylo inaczej, bez atakowania innych? I to za pomoca zwyklego klamstwa? Nie dosyc oszczerstw wyczytac mozna na niektorych stronach internetowych?

Mowisz, ze poswiecam Ambera? Nie, nie poswiecam i nie poswiece, bo to tez MOJ pies. Bo to JA bylam z nim od jego pierwszego dnia zycia. I NIC tego nie zmieni...

Piszesz, ze nienawidze hodowli Betiny? Nie, nie nienawidze. Znalas mnie w czasie, gdy hodowla ta nie istniala i dobrze wiesz, ze juz wtedy bylam przeciwko psom owczarkowatym, przeciwko hodowaniu na psach bez przeswietlen. Zawsze tez bylam przeciwko psom strachliwym. Ja nie zmieniam zdania jak wiatr mi zawieje. I to sie nie zmienilo i nie zmieni... Przydomki mnie nie interesuja, bez wzgledu na to jak bardzo chcialabys to udowodnic... Jak widze dobrego psa, dobrze wychowanego to go doceniam. Jak widze slabego i bojazliwego to pisze, ze taki wilczak byc nie powinien. Jak widze, ze ktos o psie strachliwym mowi, ze to wilczak o super psychice to to krytykuje. Jesli ktos jedzie po normalnym psie to to koryguje... Tak dziala internet - kazdy moze sie wypowiedziec. Ty mozesz powiedziec swoje, ja swoje.
Nie badzmy tez megalomanami - polska populacja CzW jest malutka. To jedynie kropelka w morzu CzW. A mnie interesuje ogol, a nie 'gnebienie' jednej hodowli... To by bylo bez sensu - zwyczajna strata czasu...

Napisalas bardzo madra rzecz "za nami swiadcza fakty - egzaminy, zdjecia, ludzie". Dokladnie o to chodzi - kto chce, ten sam sobie wyrobi zdanie. Kazdy czlowiek zainteresowany rasa moze obecnie nie tylko poogladac baze danych czy galerie, bo te dane czesto sa mylne: championaty maja tez psy brzydkie, egzaminy zaliczaja czasem te strachliwe, a w galerii umieszczane sa podrasowane fotki pokazujace tylko zalety, a nie wady. Rzeczywistosci sie nie oszuka - o tym przekonac sie moze kazdy na swojej skorze - na wystawie, spotkaniu, czy przegladzie hodowlanym.... Jakosc broni sie sama - nie trzeba krzyczec jakim jest sie wspanialym... DOBRE zawsze jest docenione... A kiepskie? Chocby nie wiem jak je koloryzowac i reklamowac to KIEPSKIE pozostanie...

Z drugiej strony chyba nawet nie zdajesz sobie sprawy jakie szkody moga spowodowac pomowienia. Jesli strachliwosc wytknelabys Cheitanowi nie byloby problemu i dyskusji - klam zadawalby na kazdej wystawie i kazdym spotkaniu. Pinki sie nie obroni, bo jej kontuzja wykluczyla ja z zycia wilczakowego moze nawet na lata. Niewiele osob bedzie mialo szanse przekonac sie, ze gadanie o jej strachliwosci to bzdury. A niesprawiedliwe byloby, gdyby taka sucz dostala latke "bojazliwa".... Coz, wiec jeszcze raz dla tych, ktorzy nie mieli szansy poznac Pinki - jej bojazliwosc jest taka sama jak bojazliwosc Jolly... A charakterem najbardziej przypomina dziewczyny z miotu J....
...no i wszystko jasne...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 02-10-2007, 01:30   #13
Ori
Senior Member

Ori's Avatar

Quote:
NIE ISTNIEJE zaden egzamin BJ, CC czy SJ. Nie ma i NIE BEDZIE zadnych kart potwierdzajacy ich zdanie. Czyli jest to prosba o dopisanie egzaminow, ktore sama sobie wymyslilas.
BJ, CC, SJ to miedzynarodowe sporty, wypadalo by je znac, maja tez Mistrzostwa Swiata, sa to Zawody nie egzaminy - tak jak Obedience to ZAWODY nie egzaminy.
Jesli uznajesz Obedience, nalezy tez uznac zaprzegi.
Trudno porownywac ich range z tym ze jakis pies cos sobie robi czy trenuje.

Quote:
PINKI!?!
o Pinki juz pisalam, widze ze Ci malo, lubisz nakrecic atmosfere?

Quote:
Nie. Pytania dopiero beda. Usuniety zostal egzamin o ktorym wiadomo, ze wygasl:I przyznaje, ze nawet zdalam sobie trud, aby sprawdzic, czy weryfikacja zostala wykonana i Beti nadal jest Psem Terapeuta. Nie znalazlam. Jesli zostala to prosze o skan i egzamin wroci...
Nie zadalas sobie trudu zeby poinformowac mnie o zdjeciu egzaminu.
Zdany egzamin NIGDY NIE "wygasa". Moze konczyc sie waznosc ZASWIADCZENIA ale egzamin pozostaje zdany nadal.
Czy baza uznaje zaswiadczenia czy egzaminy?

NIE ODPISALAS. I nie mowie o Amonie. O tym juz byla dyskusja wczesniej i znam Twoje stanowisko.
Informacji o mojej suce udzielam ja, nie ciocie i babcie i wszycy swieci.
Wiec nie udalo Ci sie szpiegowanie.

Quote:
Wiem, ze sa CzW pracujace w dogoterapii we Francji. Ba, nawet 2 sztuki w samej Anglii - starsze od Beti. Niestety akurat one nie moga sie ujawnic, ze wzgledu na klopoty jakie maja CzW w tym kraju. Ale pracuja aktywnie, choc nie oficjalnie jako CzW...
Quote:
Beti nie jest pierwsza, ale pierwsze reklamowana. Wiec odpada argument, ze to spisek przeciwko "suczce numer jeden na swiecie".
Nie - pracujacych CzW jest wiecej. Chodzi o te oficjalnie przetestowane.
Suka z Francji pracuje w AAE, czyli w edukacji. Nie ma zajec terapeutycznych. Nie ma tez egzaminu.
W Anglii - nie mam zadnych takich informacji. Jakie maja egzaminy? Jak sie nazywaja? (a moze PPPT - Prawie Perfekcyjny Pies Terapeutyczny - pafarazujac Twoje wypowiedzi)

Co do reklamy to ile razy widzialas nas ostatnio na najwiekszym forum? Ile razy ktos reklamowal TU Beti albo jej osiagniecia?
Pewnie, moglabym mimo panujacej tu zlosci wklejac nasze kolejne sukcesy - ale po co? Beti nie potrzebuje reklamy.
Mamy swoja domowa strone - kto chce to zaglada. Czasem pochwalimy sie na stronie hodowli www.vlcak.nazwa.pl bo to daje nam i innym radosc.
A ze inni o nas wiedza i mowia?
To dlatego ze to co robimy jest wazne.
To co robi Amber, Beti i Amon.

Quote:
Ale zamiast pisac o UZYTKOWOSCI i PRACY wilczakow tworzone sa jakies wymyslone swiaty.... Jakas wirtual reality.
Ktory nasz egzamin jest wirtualny? Ciagle tylko rzucasz oskarzenia a zadnych konkretow.

Quote:
Mozemy jej nawet strzelic nad uchem, a Igiego przebrac za pozoranta. Co wtedy powiesz? Przyznasz sie do klamstwa, czy bedzie pisala, ze "akurat miala dobry dzien".
Uwazaj na slowa. Typowe zagranie - najpierw przekrecasz to co pisze, po swojemu interpretujesz i wreszcie oskarzasz.
Probujesz odwrocic uwage od glownego Twojego problemu - coraz mniej wiarygodnej bazy.

[quote]Z drugiej strony wchodzimy na norwersja strone Per Olava i dowiadujemy sie, ze mamy w Polsce psa ratownika, ktory aktywnie pracuje w tej dziedzinie. Okazuje sie, ze informacje zostaly uzyskane od Ciebie. A psem-ratownikiem jest Barsabel:
http://www.wolfdog.no/rasen/brukshund/brukshund.asp
Quote:
Niezla reklama, bo ze strony samych wlascicieli suczki wynika, ze jako ratownik Barsa szkolona nie jest. A samo tropienie to jeszcze poczatki poczatkow z kladzeniem jedzenia na sladzie. Jak widac oni az tak dobrego PRa nie maja...
Kolejna Twoja bolaczka. Biedna sponiewierana Barsa, ktorą juz tyle sobie twarze wycieracie. A jednak robi swoje!
Perolav napisal do mnie z prosba o zdjecia i zdjecia dostal. Informacji mu nie wysylalam ale mysle ze warto faktycznie. Dobra mysl.

Quote:
Wiec normalny wilczak, normalnie sie zachowujacy jest STRACHAJLEM. A psa, ktory panikuje na sam widok tlumu bez problemu reklamujesz jako super uzytka.
Dotychczas nie reklamowalam Barsy jako uzytka ale - trzeba przyznac ze tropi wspaniale.

Podsumowujac:
prosze o odpowiedzi konkretne

1. dlaczego wlasciciel psa nie jest informowany o usuwaniu egzaminu z bazy?

2. dlaczego egzamin Pinki jeszcze wczoraj byl w bazie a Beti zostal usuniety juz dawno?

3. dlaczego VZ egzaminy nie sa usuwane po okresie waznosci?

4. dlaczego zawody Obedience sa uznawane a zawody zaprzegowe nie?

5. powtarzam o co juz pytalam

6. prosze tez ponownie o skan egzaminu Pinki, moze byc nieaktualny, skoro jej wpis sie pojawil znaczy sie ze egzamin byl

Moje wspomnienie o niekonsekwencji wpisow w bazie zostalo przekrecone i zrobiono ze mnie pogromczynie Pinkowy.
Nie trudno to zrozumiec - latwy sposob na odwrocenie uwagi od wlasnego problemu, czyli od manipulacji danymi w bazie. Ale o tym osobno.

Tak jak pisalam - egzamin sie zdaje i sie go ma. Zaswiadczenie moze stracic waznosc. Ale psu nie odbierzesz tego ze zdal. A wiec wpis jest sprawa oczywista. Mozna go uscislic w jakiej klasie byl zdawany, zwykle tak wlasnie sie robi.

Chce podkreslic - probujesz wlasnie najwiekszego oszustwa w dziejach wolfdoga (z tego co wiem).
Chcialas to zrobic pocichutku, teraz jednak bedzie glosno.
To Twoja prywatna baza i oczywiscie bedziesz tu miala co chcesz ale... to nigdy juz nie bedzie baza . Tylko Twoj folwark. Reklama hodowli. Miejsce zdobywania chetnych na szczeniaki. Srodek manipulacji ludzmi.
Tego chcesz?

Oczekuje przemyslenia sprawy raz jeszcze.
Proponuje wpis TDp - Egzamin Pies Terapeutyczny klasa szczeniat.
Kolejne stopnie to TD1 i TD2. To na przyszlosc.

W przypadku ponownej odmowy prosze o usuniecie z bazy danych dotyczacych egzaminow AMBERA i BETI. To znaczy - nie zgadam sie na publikacje w tej bazie fragmentarycznych danych dotyczacych wyszkolenia moich psow.
O Amonie musze porozmawiac ze wspolwlascicielka.
Old 02-10-2007, 02:16   #14
Ori
Senior Member

Ori's Avatar

Quote:
Wybacz Ela, ale albo ja mam problemy z logika, albo twoje posty pisza dwie rozne osoby...

Trzy wypowiedzi i wszystkie o Pinki...
Dotycza dwoch roznych spraw.
Jedna rzecz to suka, druga rzecz to Twoje wpisy w bazie.

Co do SPOKOJNYCH postow - ja tu wogole nie chce pisac!

Pare dni temu zobaczylam ze w temacie o CzW z oficjalnie zdanymi egzaminami sa az dwa posty do mnie i to jakie!
Jak zwykle tutaj klamliwe

Zwrocono nam slusznie uwage, ze Beti nie ma testu psa terapeutycznego, ale wstepny test dla szczeniat,

Beti oczywiscie nie ma zadnego TESTU, ma EGZAMIN.
Miala testy PAT i inne, jako szczeniak na kursie i przed praca.

I obrazliwe

Ty i hodowczyni twojej suczki probujecie nas znusic do wpisania egzaminow, ktore te psy najwyczyjnie NIE POSIADAJA.
Mam wiec nadzieje, ze sie myle i wkrotce je dostane; ze nie bylo tu proby dopisania sobie testow, ktorych sie NIE MA i nie chodzilo o to, zeby ponownie wprowadzic innych w blad?

Co za sens pisac do mnie na forum na ktorym ja nie pisze?
Tym bardziej ze rownoczenie wysylalam maile (bez odp) z pytaniami o brak egzaminu?
I dlaczego mam byc mila po takich Twoich wypowiedziach?

Mowisz, ze poswiecam Ambera? Nie, nie poswiecam i nie poswiece, bo to tez MOJ pies. Bo to JA bylam z nim od jego pierwszego dnia zycia. I NIC tego nie zmieni...

Slowa, slowa, fakty sa jednak inne. I nie wiem jak Ty to robisz zeby tak nie miec do niego serca.

Nie badzmy tez megalomanami - polska populacja CzW jest malutka. To jedynie kropelka w morzu CzW. A mnie interesuje ogol, a nie 'gnebienie' jednej hodowli... To by bylo bez sensu - zwyczajna strata czasu...

Nieprawda. Wiele wypowiedzi na tym forum, i czasem wydaje sie ze nawet wiele dzialan, jest przeciwko jednej malej hodowli. No teraz juz nie jednej. Ale glownie.
Nawet fakty ktore normalnie ciesza - zdanie egzaminu, fajnie zaliczona wystawa - robi sie "przeciwko".
Jest to az zenujace jak sie czyta

"Przykład powinien iść z góry i jeśli hodowcy chcą cieszyć się osiągnięciami swoich wychowanków to sami najpierw muszą pokazać czego ""szczeniaki" zdawały egzaminy a sami nie mieli nic
Ale spokojnie.. tu takiej sytuacji nie mamy, my biedne żuczki ze swoimi "speronówkami" własnych korzeni wstydzić się nie musimy ,"

"Skoro zarzuca sie nam masowe hodowanie i masowe wygrywanie wystaw to postanowilismy dolaczyc do tego nie tylko masowe badania na dysplazje, ale i masowe zaliczanie egzaminow NA RAZ ..."

zamiast normalnej radosci

Musze to napisac, bo nie wytrzymam
Dzis o godzinie 21, po wczesniej odbytym zwiazkowym egzaminie, dostalismy oficjalny dyplom potwierdzajacy zdanie przez xxxxx PT!!!!

Kazda wystawa, egzamin musi byc - zeby im pokazac.
Moze tego nie widzisz ale ja patrze z boku - Wasze zycie podporzadkowane jest temu zeby innym dowalic. I nie tylko na polskim rynku.
Nie umiecie juz cieszyc sie tym co macie.
Old 02-10-2007, 08:24   #15
Sariel
Junior Member

każdy chce dominować

tak to już jest w przyrodzie, silniejsza wataha bierze łup

lub liczniejsza bo to często niestety to samo
Sariel jest offline   Reply With Quote
Old 02-10-2007, 09:05   #16
szasztin
Senior Member

szasztin's Avatar

weryfikacja
sprawdzenie; kontrola zgodności z prawdą, autentyczności; stwierdzenie, poświadczenie prawdziwości.

To pisalem Ja Slawek bo moje konto cos nie dziala
szasztin jest offline   Reply With Quote
Old 02-10-2007, 09:14   #17
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

Elcia, jak juz MOWILAS jiesli cos nie podoba sie zrob swoja baze i idz bawi cie w inna piaskownice

Last edited by wolfin; 02-10-2007 at 13:09. Reason: blad pisowni
wolfin jest offline   Reply With Quote
Old 02-10-2007, 13:04   #18
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Wybacz Ela, ale niestety z Twoimi wlasnymi odczuciami i interpretacjami dyskutowac sie nie da... Masz do nich pelne prawo nawet jesli sa calkowicie bledne...

Nie zmieni to faktu i bedziemy dumni z Ambera nawet jesli Twoje wypowiedzi na forum hodowli Twojej suczki sa bezposrednimi atakami na nas... Wiec prosze nie probuj starego wybiegu swoich znajomych. Pamietaj, ze ja moge podac CYTATY Twoich wypowiedzi. Bardzo bezposrednie i bardzo zjadliwe. Natomiast Ty mozesz bazowac JEDYNIE na wlasnej interpretacji.... Czesto niestety bazujacej na czyms takim:

Quote:
Jest to az zenujace jak sie czyta

"Przykład powinien iść z góry i jeśli hodowcy chcą cieszyć się osiągnięciami swoich wychowanków to sami najpierw muszą pokazać czego ""szczeniaki" zdawały egzaminy a sami nie mieli nic
Czyli ponownie manipulacje.... Ela - to NIE JEST moja wypowiedz. Dlaczego wciskasz mi w usta slowa OBCEJ osoby????

A na koniec pozostawiam otwarty temat:

Quote:
I obrazliwe

Quote:
Originally Posted by Margo
Ty i hodowczyni twojej suczki probujecie nas znusic do wpisania egzaminow, ktore te psy najwyczyjnie NIE POSIADAJA.
Quote:
Originally Posted by Margo
Nie jest obrazliwa. Jest odpowiedzia na probe zmuszenia nas do wpisania testow, ktorych pies NIE MA. I nie chodzi o Beti, ale o Amona i jego 'ezgaminy'... To sprawa stale otwarta - nadal prosze o skany tych egzaminow, ktore spowodowaly z Waszej strony taka nagonke, ze umniejszamy osiagniecia inny....!

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 02-10-2007, 14:21   #19
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Reszte wypowiedzi z oczywistych wzgledow pomijam....

Quote:
prosze o odpowiedzi konkretne
1. dlaczego wlasciciel psa nie jest informowany o usuwaniu egzaminu z bazy?
Nie jest informowany o usuwaniu, jak i nie jest informowany o dodawaniu. Jesli jakis ma i mamy na to DOWODY to test sie pojawia. NIE MA to jest kasowany... Ew nie zostaje dodany jesli test jest WYMYSLONY.

Quote:
2. dlaczego egzamin Pinki jeszcze wczoraj byl w bazie a Beti zostal usuniety juz dawno?
Pisalam - jest o tym kilka tematow na forum. Baza jest w BUDOWIE. Tak samo jak pojawiaja sie i znikaja gwiazdku o ktore tak cholerykuje sie Lrocco... Wybacz, ale nie moge 500 razy pisac - CZEKAJ, TO SIE ZMIENI. Wydawalo mi sie, ze jeden komunikat o tym, ze teraz jest weryfikowania wynikow HD, a POTEM bedzie praca nad wyszkoleniem wystarczy.

Quote:
3. dlaczego VZ egzaminy nie sa usuwane po okresie waznosci?
VZ nie ma terminu waznosci. Masz go w domu to prosze przeczytaj, czy jest tam CHOC JEDNO slowo o jakims terminie... JEST?!?!

Quote:
4. dlaczego zawody Obedience sa uznawane a zawody zaprzegowe nie?
Od ludzi, ktorzy maja zaliczone Obedience dostalam karty ocen, a z zawodow tworzony jest protokol, ktory przesylany jest do ZKwP. Organizowalas to powinnas wiedziec jak OGROMNA jest roznica.
Jesli dostane od Ciebie taka sama OFICJALNA karte ocen z zawodow zaprzegowych potwierdzajaca zaliczenie przez Amona testow 'Bikejoring', 'Canicross', 'Skijoring' to skroty te zostana dodane i sprawa ZALATWIONA.

Quote:
5. powtarzam o co juz pytalam
Pisalam o tym wyzej - prosba o dodanie skrotow "BJ, CC, SJ" do karty Amona jest WYMUSZANIEM dodania nieistniejacych egzaminow.

Quote:
6. prosze tez ponownie o skan egzaminu Pinki, moze byc nieaktualny, skoro jej wpis sie pojawil znaczy sie ze egzamin byl
Skanu egzaminu nie ma i dlatego testu tego w jej karcie nie bedzie. Tak samo nie ma jej w karcie Amberka, mimo, ze publikowalas fotki z zajec...

Quote:
Chce podkreslic - probujesz wlasnie najwiekszego oszustwa w dziejach wolfdoga (z tego co wiem).
Chcialas to zrobic pocichutku, teraz jednak bedzie glosno.
To Twoja prywatna baza i oczywiscie bedziesz tu miala co chcesz ale... to nigdy juz nie bedzie baza . Tylko Twoj folwark. Reklama hodowli. Miejsce zdobywania chetnych na szczeniaki. Srodek manipulacji ludzmi.
Tego chcesz?
Bez obaw - mozemy smialo dyskutowac tutaj otwarcie... JA nie mam z tym zadnego problemu. To lepsze niz obgadywanie za plecami, bo potem rzeczywiscie nikt nie wie o co chodzi...
Jedna prosba: niech bedzie do dyskusja NA POZIOMIE. Bez pieniactwa i falszywych zarzutow...

Quote:
W przypadku ponownej odmowy prosze o usuniecie z bazy danych dotyczacych egzaminow AMBERA i BETI. To znaczy - nie zgadam sie na publikacje w tej bazie fragmentarycznych danych dotyczacych wyszkolenia moich psow.
O Amonie musze porozmawiac ze wspolwlascicielka.
Dane nie zostana wymazane. Bez wzgledu na to, czy sie to Tobie podoba czy nie. Nie musisz prosic. Ale masz pelne prawo prosic o ew. wykasowanie Twoich prywatnych osobowych, czyli np. danych adresowych hodowli, jesli z ta strona nie chcesz miec nic wspolego. Psy i ich osiagniecia pozostana w bazie...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 02-10-2007, 16:41   #20
Fori
Junior Member

Dodam swoje trzy grosze, pomimo że nie znam ani Eli ani Jej psów i hodowli

Zacznę od końca czyli od ukłonu w stronę Basieka, pomimo że nadal nie znamy się osobiście a początek naszej znajomości na forum nie należał do najprzyjemniejszych, dziękuję za zmianę na plus sposobu opisania wystawy w Świętochłowicach i za fajne zdjęcia Forasa

Po tym doświadczeniu wiem, że jeśli odłoży się na bok emocje, złego doradcę jakim jest złość, która zaślepia można poprawić wzajemne relacje, można zauważyć w innych, ludzi kochających swoje psy. Można zauważyć, że ten pies też jest fajnym, przyjacielskim stworzeniem i nie ma znaczenia jego przydomek.

Zarówno psy jak i ich opiekunowie mogą mieć gorszy czy słabszy dzień, kłopoty z zapanowaniem nad emocjami i własnymi oczekiwaniami po występie na ringu. Ale dopóki jest to mile spędzany czas, dopóki mamy ochotę się spotykać aby nasze maleństwa miały szansę na wspólną zabawę, rywalizację i bójki - wystawy i spotkania mają sens.
Jest to pasjonujące hobby, fajny sposób spędzenia czasu i co najważniejsze poznania wielu psów i siebie nawzajem, ludzi z różnym bagażem doświadczeń i wiedzy, ludzi z różnych środowisk, o najprzeróżniejszych zainteresowaniach, o często odmiennych ale przez to ciekawych poglądach na życie.

Problem zaczyna się wtedy gdy osobiste animozje są niemiłym i bezpardonowym atakiem na psa, właściciela, hodowcę czy całą hodowlę. Problemem jest kolejna wystawa gdzie czlowiek zamiast cieszyć się ze spotkania i rywalizacji zastanawia się za jakie zachowanie zostanie zaatakowany, które zdjęcie zostanie wykorzystane aby udowodnić strach, agresję, niewłaściwe prowadzenie psa. Wtedy to już nie jest zabawne, miłe - to zniechęca i odstręcza od takich imprez, od czytania wypowiedzi na forum. Problemem jest gdy obie strony dużo mówią, piszą i wzajemnie się oskarżają ale żadna nie słucha argumentacji drugiej osoby, bo górę biorą emocje i zacietrzewienie.

Szkoda, że w ferworze rywalizacji zapomina się o kulturze bycia i życia, i z taką łatwością wytacza się ciężkie działa oszczerstw, kłamstw, zawiści i nienawiści.
Szkoda, że tak wiele czasu, zdrowia i sił traci się na bezproduktywną krytykę dla samego krytykowania, kpinę i ośmieszenie żeby komuś dowalić.
Zadziwia mnie skąd wśród ludzi zajmujących się psami, pracujących z nimi, spędzających z nimi spory kawał życia tyle złości i wielkiej niechęci.

A żeby ułatwić rozwiązanie sporu proponuję aby Margo napisała, jakie egzaminy, testy ma potwierdzone:
- Amber -......
- Beti - ........
- Amon - ......
Których egzaminów, zawodow nie umieścila w bazie i z jakiego powodu np Beti - dogoterapeutyczny, bo według Margo wygasł, itd

- po takim poście oczekuję, że Ori umieści na forum skany brakujących egzaminów a także wyjaśnienia np że Beti ma zdany pierwszy stopień, a na drugi, trzeci ma czas do któregoś miesiąca życia lub po przepracowaniu określonej ilości godzin (jako laik będę wdzięczna za dodatkowe informacje)

Mam nadzieję, że obie Panie wybaczą mi ten wtręt w ich konflikt, ale przecież wszystkim nam zależy na wiarygodności i kompletnych danych psów znajdujących się w bazie

Pozdrawiam
Anka
Fori jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules