![]() |
![]() |
|
Sport i szkolenie Wilczaki jako psy użytkowe - jak je szkolić, jak uczyć kolejnych elementów, informacje o zawodach i seminariach... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Moderator
|
![]()
juz od jakiego czasu ja robie testy dla szcieniakow (nie tylko dla swoich). Nigdy o nich nie mowilam gloszno bo to daje informacje tylko dla tych ktore wiedza o co hodzi i po drugie nie zawsze pokazuja jaki szczieniak jiest na prawde.
teras tez z trenerem i osoba odpowiedzialna za szkolenie w klube CSV na Litwie (juz wkrotce bedziemi oficialny) zrobiliszmi testy dla maliuchow z miotu "I" Girios dvasia. I jak wypadl test, jakie sa jiego wyniki, i jake sa opinije o tym tescie u mnie i u trenera tez opiszemi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
tablica testow jiest dodana do galerii pod adresem
http://www.girios-dvasia.wolfdog.org.../vada-I?page=6 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
- techniczne: w jakim wieku robione, rano/ wieczorem, osoba obca ten trener? czy robił testy po raz pierwszy? po raz pierwszy u ciebie? - ogólne: jakie masz wnioski z pierwszego przyjrzenia się testom? Na pierwszy rzut oka większość ma 3, dwójka się wyłamuje zdecydowanie w 6, dwa lub trzy maja głównie 1-2. - kiedy ocena słowna? maria i wufi |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
![]()
Trener jiest kynologem wencej niz 10 lat-pracowal z psami w armii.
Szzieniaki mieli test w popoludne, oni osobe widzieli pierwszt raz w zyciu, w miejscu testowania tez byli 1 raz, a robiliszmi wczoraj t.z. mieli oni 6 tygodni. Testy dziewczyna robila nie pierszy raz, bo testowala psy sluzbowe. hmm i jak to wygliada-nie ktore szczieniaki dostali ocene calkiem inna niz naprawde maja charaktery. Wielki problem polega na tym ze te testy sa opracowane dla psow sluzbowych t.z. dla APORTEROW, a jak wiemi wilczak takim psem nie jiest. to od razu mozna widziec-szzieniaczek widzi czlowieka, macha do niego ogonem, ALE dopoki wszystkiego nie oberzy i nie wystudijuje pomieszczenia on za bardzo za czlowiekiem nie przypada, zawsze u niego pracuje nos. Male biegali za czlowiekiem mieli z nim bardzo dobry kontakt, no czlowiek byl Nr 2. Nr 1 bylo pomiesczienie i zapachy. zadanie-aport i zabawa w przeczioganie recznika. Aport-0 ![]() ![]() zabawa w polowanie-juz lepej, ale dopoki dobycza porusza sie, jiesli nie-zainteresowania nie ma. za to wachanie i badanie pracuja na 200 %.nie boja sie cziemnosci, dziur, dziwnych zeczy, zapachow i dzwieku-mieli zrodlo dzwieku okolo siebia na 1 metr i....to bylo bardzo mocny dzwiek-nawet trener mowil ze jiemu samemu dzwoni w uszach, kiedy jiego upiszczyl-maliuchy- 0 jak robili swoje tak i dalej robili swoje-jak by byli gluche (ale wiemi ze takie nie sa, bo bardzo szybko przylatuja do mnie). Trener specialne do testowania nie mial jakiegokolwiek kontaktu z malymi. hmmm, opis slowny? po co- macie tablice, i tam sa ciferki ![]() ![]() ja moge tylko powiedziec ze 2 dostala nie taka max ocenka jak w reality same sa. poznej trener sam wybuchal ze smiechu kiedy wedlug jiego opisu maly muszy byc inny a jiest odwrotne ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||||
Junior Member
|
![]() Quote:
Quote:
![]() Quote:
Quote:
nie wiem dla jakiej grupy psów ułożono test i czy był standaryzowany, więc moje zdanie na temat testu jest hmm... umiarkowane. a prosiłam, żebyś opisała dlatego, że w takiej notatce znalazłyby się najważniejsze cechy charakteru psa i można by je było sprawdzić po latach 2-3. ciekawe byłoby takie badanie słuszności "oka hodowcy". trener miała rację, że wyrywkowość testu daje większą wartość ocenie hodowcy. maria i wufi ps. nie jadę do rozpudy na węszenie. to by była podróż 11 godzin pociągiem. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
|
![]()
Ok. opisze i maliuchy jak one dla mnie wygladaja.
tak widzialam uzytkowe ONki i malinua w takim wieku, trenerka miala wencej psow do badania. z tym PAT i jiest ten PROBLEM ze to test dla psow uzytkowych, poczytaj cie odpowiedzi- wszystkie psy moga mieszkac tylko pod opieka czlowieka z wiedzia (od 1 do 4) a reszta nie sa nazywanie psymi uzytkowymi wedlug tego testu i maja opisa jak psy....dauny oraz psy bojazliwe. t.z. ze trzeba innego testu dla wszystkich psow a nie tylko stworzonego dla uzytkow. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Junior Member
|
![]()
pytania tego testu można znalezć przy pomycy linka ze strony domowej dogobservera.
z kolei Joel Dehasse, dobrze oczytany wet-beh z Belgii, i o sporym zacięciu naukowym, i o ile dobrze pamiętam Battaglia (Amerykanin od szkoły mistrzów psich możliwości) uważają, że dopiero w 10 tygodniu zaczynają się bardziej trwale rysować cechy, ktore utrzymaja sie w wieku pozniejszym. ja bym sie bardziej sklaniala ku temu, bo robia to w oparciu o badania rozwoju psów, a nie o to, co sie pojedynczemu czlowiekowi wydaje. nie zrozumialam tego "psy moga mieszkac tylko pod opieka czlowieka z wiedzia (od 1 do 4)" maria i wufi http://dogobserver.com |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Moderator
|
![]() Quote:
no, tam jiest napisane ze takich psow moga miec liudze ktore wiedzia jak szkolic i jak mieszckac z domynantnym i klopotliwym psem. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|