Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Sport i szkolenie

Sport i szkolenie Wilczaki jako psy użytkowe - jak je szkolić, jak uczyć kolejnych elementów, informacje o zawodach i seminariach...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 17-06-2007, 16:10   #1
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin
Default Testy dla szczeniat - PAT, PAWS i inne

juz od jakiego czasu ja robie testy dla szcieniakow (nie tylko dla swoich). Nigdy o nich nie mowilam gloszno bo to daje informacje tylko dla tych ktore wiedza o co hodzi i po drugie nie zawsze pokazuja jaki szczieniak jiest na prawde.

teras tez z trenerem i osoba odpowiedzialna za szkolenie w klube CSV na Litwie (juz wkrotce bedziemi oficialny) zrobiliszmi testy dla maliuchow z miotu "I" Girios dvasia.
I jak wypadl test, jakie sa jiego wyniki, i jake sa opinije o tym tescie u mnie i u trenera tez opiszemi
Old 17-06-2007, 17:14   #2
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

tablica testow jiest dodana do galerii pod adresem
http://www.girios-dvasia.wolfdog.org.../vada-I?page=6
Old 17-06-2007, 19:26   #3
maria_i_wilk
Junior Member

maria_i_wilk's Avatar

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
tablica testow jiest dodana do galerii pod adresem
http://www.girios-dvasia.wolfdog.org.../vada-I?page=6
daiva mam dwa pytania:
- techniczne: w jakim wieku robione, rano/ wieczorem, osoba obca ten trener? czy robił testy po raz pierwszy? po raz pierwszy u ciebie?
- ogólne: jakie masz wnioski z pierwszego przyjrzenia się testom?

Na pierwszy rzut oka większość ma 3, dwójka się wyłamuje zdecydowanie w 6, dwa lub trzy maja głównie 1-2.

- kiedy ocena słowna?
maria i wufi
maria_i_wilk jest offline   Reply With Quote
Old 17-06-2007, 19:48   #4
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Trener jiest kynologem wencej niz 10 lat-pracowal z psami w armii.
Szzieniaki mieli test w popoludne, oni osobe widzieli pierwszt raz w zyciu, w miejscu testowania tez byli 1 raz, a robiliszmi wczoraj t.z. mieli oni 6 tygodni.
Testy dziewczyna robila nie pierszy raz, bo testowala psy sluzbowe.

hmm i jak to wygliada-nie ktore szczieniaki dostali ocene calkiem inna niz naprawde maja charaktery.
Wielki problem polega na tym ze te testy sa opracowane dla psow sluzbowych t.z. dla APORTEROW, a jak wiemi wilczak takim psem nie jiest.
to od razu mozna widziec-szzieniaczek widzi czlowieka, macha do niego ogonem, ALE dopoki wszystkiego nie oberzy i nie wystudijuje pomieszczenia on za bardzo za czlowiekiem nie przypada, zawsze u niego pracuje nos.
Male biegali za czlowiekiem mieli z nim bardzo dobry kontakt, no czlowiek byl Nr 2. Nr 1 bylo pomiesczienie i zapachy.
zadanie-aport i zabawa w przeczioganie recznika.
Aport-0 biegna za nim ale powochaja i ida albo swoja droga albo zpowrotem do czlowieka i lepej juz jiemu proboja nogi i rece odgrysc
zabawa w polowanie-juz lepej, ale dopoki dobycza porusza sie, jiesli nie-zainteresowania nie ma.

za to wachanie i badanie pracuja na 200 %.nie boja sie cziemnosci, dziur, dziwnych zeczy, zapachow i dzwieku-mieli zrodlo dzwieku okolo siebia na 1 metr i....to bylo bardzo mocny dzwiek-nawet trener mowil ze jiemu samemu dzwoni w uszach, kiedy jiego upiszczyl-maliuchy- 0 jak robili swoje tak i dalej robili swoje-jak by byli gluche (ale wiemi ze takie nie sa, bo bardzo szybko przylatuja do mnie).

Trener specialne do testowania nie mial jakiegokolwiek kontaktu z malymi.

hmmm, opis slowny? po co- macie tablice, i tam sa ciferki a interpretowac kazdy moze po swojemu.

ja moge tylko powiedziec ze 2 dostala nie taka max ocenka jak w reality same sa. poznej trener sam wybuchal ze smiechu kiedy wedlug jiego opisu maly muszy byc inny a jiest odwrotne
Old 17-06-2007, 22:42   #5
maria_i_wilk
Junior Member

maria_i_wilk's Avatar

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
zadanie-aport i zabawa w przeczioganie recznika.
Aport-0 biegna za nim ale powochaja i ida albo swoja droga albo zpowrotem do czlowieka i lepej juz jiemu proboja nogi i rece odgrysc
czy masz doświadczenie z innymi rasami pod tym wzgledem? czy kazdy pies w wieku 6 tygodni ma faze probowania wszystkiego zebami?

Quote:
zabawa w polowanie-juz lepej, ale dopoki dobycza porusza sie, jiesli nie-zainteresowania nie ma.
ciągnięta nitka prowokuje kota

Quote:
za to wachanie i badanie pracuja na 200 %.nie boja sie cziemnosci, dziur, dziwnych zeczy, zapachow i dzwieku-mieli zrodlo dzwieku okolo siebia na 1 metr i....to bylo bardzo mocny dzwiek-nawet trener mowil ze jiemu samemu dzwoni w uszach, kiedy jiego upiszczyl-maliuchy- 0 jak robili swoje tak i dalej robili swoje-jak by byli gluche (ale wiemi ze takie nie sa, bo bardzo szybko przylatuja do mnie).
wufek tak ma, że ja czasem moglam myslec, ze ja mam lepszy sluch niz on.

Quote:
hmmm, opis slowny? po co- macie tablice, i tam sa ciferki a interpretowac kazdy moze po swojemu.
masz rację, to test. a test po to został opracowany, żeby dawał się porównywać, co do treści. a to możliwe jest TYLKO w postaci punktowej. gdyż jeśli dwóch ludzi coś opisze słowem, a jeden jest mistrzem słowa, a drugi nie, to niewiele bliskiego prawdy da się wyciągnąć.
nie wiem dla jakiej grupy psów ułożono test i czy był standaryzowany, więc moje zdanie na temat testu jest hmm... umiarkowane. a prosiłam, żebyś opisała dlatego, że w takiej notatce znalazłyby się najważniejsze cechy charakteru psa i można by je było sprawdzić po latach 2-3.
ciekawe byłoby takie badanie słuszności "oka hodowcy".

trener miała rację, że wyrywkowość testu daje większą wartość ocenie hodowcy.
maria i wufi
ps. nie jadę do rozpudy na węszenie. to by była podróż 11 godzin pociągiem.
Old 17-06-2007, 22:59   #6
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Ok. opisze i maliuchy jak one dla mnie wygladaja.
tak widzialam uzytkowe ONki i malinua w takim wieku, trenerka miala wencej psow do badania.

z tym PAT i jiest ten PROBLEM ze to test dla psow uzytkowych, poczytaj cie odpowiedzi- wszystkie psy moga mieszkac tylko pod opieka czlowieka z wiedzia (od 1 do 4) a reszta nie sa nazywanie psymi uzytkowymi wedlug tego testu i maja opisa jak psy....dauny oraz psy bojazliwe.

t.z. ze trzeba innego testu dla wszystkich psow a nie tylko stworzonego dla uzytkow.
Old 18-06-2007, 07:15   #7
maria_i_wilk
Junior Member

maria_i_wilk's Avatar

pytania tego testu można znalezć przy pomycy linka ze strony domowej dogobservera.
z kolei Joel Dehasse, dobrze oczytany wet-beh z Belgii, i o sporym zacięciu naukowym, i o ile dobrze pamiętam Battaglia (Amerykanin od szkoły mistrzów psich możliwości) uważają, że dopiero w 10 tygodniu zaczynają się bardziej trwale rysować cechy, ktore utrzymaja sie w wieku pozniejszym. ja bym sie bardziej sklaniala ku temu, bo robia to w oparciu o badania rozwoju psów, a nie o to, co sie pojedynczemu czlowiekowi wydaje.
nie zrozumialam tego "psy moga mieszkac tylko pod opieka czlowieka z wiedzia (od 1 do 4)"
maria i wufi
http://dogobserver.com
Old 18-06-2007, 07:47   #8
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Quote:
Originally Posted by maria_i_wilk View Post
nie zrozumialam tego "psy moga mieszkac tylko pod opieka czlowieka z wiedzia (od 1 do 4)"
maria i wufi
http://dogobserver.com
poznej test jiest inny i nazywa sie PAWS.

no, tam jiest napisane ze takich psow moga miec liudze ktore wiedzia jak szkolic i jak mieszckac z domynantnym i klopotliwym psem.

Posting Rules