Go Back   Wolfdog.org forum > Česky > Chov

Chov Informace o chovu, výběru, odchovech....

Thread Tools Display Modes
Old 10-03-2009, 16:49   #17
Jenik
Junior Member

Jenik's Avatar

Send a message via ICQ to Jenik Send a message via AIM to Jenik Send a message via MSN to Jenik Send a message via Yahoo to Jenik

Quote:
Originally Posted by Pavel View Post
Budu rád, když sem ty maily dáš. Já je mám také schované. I to, že jsi mi napsal, že dát psa do útulku je kruté...
A proč bych neměl já psát o charakteru ? Co víš o mém charakteru ? Jsem zvědav, co mi odpovíš.
Ano, je kruté dát psa do útulku, když se o něj můžeš postarat... O Tvém charakteru se tady nebudu rozepisovat, stačí, že to tady dělají jiní Diskuze byla vedena na téma DKK a ne na téma charakterové vlastnosti Pavla Hanušky Jen mne uráží, když o mém charakteru píše někdo jako ty, nic víc.

Quote:
Originally Posted by Pavel View Post
No právě, selekce ovšem může fungovat jen potud, pokud je chov řízen a není volný. Jaký Ty máš tedy názor na tlak Moniky Soukupové a její partičky, zavést volný chov, ať si každý páry sestaví, jak uzná za vhodné bez ohledu na názor chovatelské komise ?
Ano, máš pravdu, selekce se dá efektivně dělat pouze v řízeném chovu, protože ve volném chovu se selekce jako taková přesně podle pravidel dělat nedá (jsou zde především ekonomické zájmy, štěně po šampionech prodáš vždycky lépe, než štěně průměrných rodičů). Problém ale je, že abys dělal selekci dle skutečných pravidel, musíš mít širokou základnu chovných zvířat, jednotné posuzování do několika generací (min. 4) bez významných odchylek (tzn. žádná turistika do Polska, Německa, prostě kamkoliv), dále psi a feny ve spolumajitelství klubu tak, aby bylo o štěňata, co se neprodají, postaráno. Selekce se dá dobře dělat v armádě, nebo na začátku vývoje plemene. Ale pokud chovatelé rozumí chovu někdo lépe než v chovatelské komisi, tak je lepší volný chov. Jako že mi stará CHK připadala mnohem kompetentnější. Navíc na DKK má velký vliv i příbuzenská plemenitba, se kterou se čsv potýkají i dosud. Největším problémem DKK je, že to není čistě genetické onemocnění, ale má na něj hlavní vliv i prostředí, z těchto důvodů je nesnadná selekce. Počkej, až materiál zpracuju, pokud uznáš, že jsou to věci, které jsou zajímavé a mohou lidem pomoci, tak to sem na stránky dej.
Jenik jest offline   Reply With Quote

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules