Go Back   Wolfdog.org forum > Česky > Výchova & charakter

Výchova & charakter Jak se postarat o štěně, jak ho socializovat, nejčastější problémy s ČSV a jak je řešit...

Thread Tools Display Modes
Old 27-05-2013, 16:24   #20
Saerithra
Junior Member

Saerithra's Avatar

U toho bití vodítkem je jedno kolikrát se to stalo. Jednou si to zapamatuje a už nezapomene. A stejně tak s plesknutím po zadku. Uvidí zvedlou ruku a začne vrčet, časem se ožene. Proto se nepoužívají žádné nápřahové tresty. To kousnutí do čumáku jsem viděla taky a jde spíš o to, to štěně upozornit, než aby to ho bolelo, ale souhlasím, že to může pochopit až po nějaké době.
Nejlepší je odvést jeho pozornost na něco, co dělat může a jak už tu bylo psáno výše, nejlepší je mít ho pořád u sebe (i v domě). Nemůže dělat lumpárny a bude rád, že není sám.
Možná chápe, že nemůže provádět potřebu u domu, ale dost možná prostě "nestíhá". Se štěňaty se chodí na časté krátké procházky nejen kvůli socializaci, ale i unavení a venčení, protože není schopné to udržet moc dlouho.
Nicméně věřte mi, že psi nejsou schopní si spojit co se stalo s tím, že je teď trestáte. Vypadat to může jakkoliv a představit si to dokážu, nicméně bych ho za to netrestala a už vůbec ne, pokud jsem ho zrovna nepřistihla. Zkuste ho venčit častěji nebo mu ukázat kde by se měl venčit. Říkáte mu tady nemůžeš, ale neřeknete, kde může.
O psech toho víme dost, ale myslím, že nikdo není schopný přesně říct, jak to zvíře uvažuje. Může si trest spojit s vykonáním potřeby nehledě na místě. Slyšela jsem o feně čsv, která se nějak blbě zranila, byla to jenom nehoda, ale poblíž byl její páníček a pokoušel se ji z toho dostat (myslím, že se zamotala do nějakého pletiva nebo drátu), ale bohužel fena si spojila páníčka s tím, že ji něco bolelo a už nikdy mu uplně nedůvěřovala. Čsv jsou velmi citlivá zvířata a vyžadují stejný přístup.
Ty hodiny jsem myslím pochopila. Nejde o to, že je venku, ale o to, že je s někým, kdo se mu plně věnuje. Čsv se samo unavit neumí. A i když si člověk dá práci, stejně je dost náročné ho unavit. Jsou to příliš akční psi.
Čsv vyžaduje jen 1x1m prostoru, zato vedle pána a se spoustou akčních procházek. V dospělosti alespoň několik a jednu velkou.

Last edited by Saerithra; 27-05-2013 at 17:49.
Saerithra jest offline   Reply With Quote

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules