Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wychowanie i charakter

Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, ....

Thread Tools Display Modes
Old 20-08-2007, 22:02   #10
joke
Junior Member

Quote:
Originally Posted by maria_i_wilk
Wydaje mi się, że w ogóle nie wchodzi w grę, by pies czy szczeniak uznał kiedykolwiek, że wywalenie miski to coś złego.
Nie musi to być coś złego, ale powód, by zwrócić na siebie uwagę. Aja np. potrafi wywalić kwiatek z doniczki, bo chce zachęcić mnie do głupawki, ruszyć z miejsca, bądź po prostu poganiać się i doskonale wie, co mnie może wkurzyć. Rozlanie wody to świetna zabawa, zaczyna się ruch, coś sie dzieje, biegają ze szmatami, gonią i jest ruch w interesie
Ajka tak robi jak jej sie nudzi, ściąga np suszący się ręcznik i ucieka po ogrodzie, zachęcając do gonitwy. jak bedzie w garnku stała woda, to oczywiście podbiegnie i ją wyleje, pokazując przed Dzaną (ON) że ona tu rządzi i jak ona chce się pobawić to trzeba się bawić

Co do chwytania za kark, to osobiscie widziałam jedynie jako agresję, niekoniecznie w celu zrobienia krzywdy, ale pokazania kto rządzi, ale nie ze szczeniakami tylko z mniejszym obcym psem.
Aja szczeniaki karciła szczypiąc (lekko kąsając) w tyłek lub boki lub łapała za pysk albo za gardło (to raczej bardziej jako "przekomarzanie się"). Jak były większe to goniła, skotłowała łapami i dopadała "zagryzając" gardło.
joke jest offline   Reply With Quote

Posting Rules