Quote:
Originally Posted by Monika
Na výsledek DKK a loktů v Itálii čekáte několik měsíců, už první posudek píše sám rentgenolog a posílá ho dál ke komisionelnímu posouzení.
|
Ale v Polsku je to zcela shodné - jedeš k veterináři, uděláš snímek. Potom může již veterinář řícu neoficiální své hodnocení. Ale potom je sníme odeslán jednomu z 5 posuzovatelů, kteří mají od FCI právo posuzovat. Po nějakém měsíci dostaneš výsledek. To, že u Siembiedy máš výsledek po několika minutách je tím, že on je jedním z těch 5 vyhodnocovatelů...
Quote:
Po několika měsících vám přijde asi 3 stránkový "elaborát" kde jsou všechna mnou vyjmenovaná kritéria podrobně popsána a obodovaná.
|
?!? Takový posudek jsem viděla a nebyl to žádný "3 stránkový elaborát"... Proto jsem požádala jednoho italského majitele aby mi celý dokument naskenoval... Byl tak laskav a zde je výsledek:
- úvodní stránka (
1header_page.jpg)
- dvě strany, kde je všeobecný popis způsobu vyhodnocování (
2information_2.jpg &
3information.jpg)
- protokol vyhodnocení DKK psa a také kopie snímku (
4xrays_and_values.jpg)
- výsledky vyhodnocení DKK rodičů a sourozenců (
5_family_results.jpg)
- oficiální certifikát FCI o vyhodnocení (
6FCI_certificate.jpg)
- výsledek vyšetření zubů, skusu a varlat (
6teeth_and_testicles.jpg)
- účet za vyhodnocení (
7costs.jpg)
Neviděla jsem žádnou stránku s dlouhým popisem vyhodnocení. Nebo jsi snad myslela ty všeobecné podmínky (strana 2 a 3)? Ale to není popis vyhodnocení toho konkrétního psa...
K tomu je vyhodnocení DKK v Itálii zatraceně drahé - v Německu stojí např. 50 EUR. V Itálii stojí už jen snímek 70 EUR, EUR zaslání vyhodnocovateli a 39,60 EUR Za vlastní vyhodnocení a vystavení všech dokumentů. Dohromady 114,60 EUR. Mohu Ti zaručit, že pokud Siembiedovi zaplatíš tolik jako v Itálii, pak Ti nejen vytiskne snímek a pár stránek o vyhodnocení, ale navíc dostaneš vyhodnocení DKK jako diplom se zlatým písmem...
Quote:
Originally Posted by alexa
Pravda, slovenští plemeníci využíváni jsou - mě například ani nic mocjiného nezbývá
|
To je jedna věc. Druhou je, že zájemci o štěně už velice často kladou důraz na výsledky DKK. To komplikuje situaci mnohem více: když mám zájemce o štěně a doporučím jim vrh z ČR, potom často slyším odpověď: "Jak můžete jako chovatelka doporučit vrh, kde jeden z rodičů ma DKK?". Nikoho nezajímají "perfektní dvojky" ...
Já bych také ráda kryla mé feny v ČR. Ale všichni nuloví psi jsou příliš příbuzní. Ostatní pěkní psi mají ty "pěkné dvojky". V polsku je nyní "panika z DKK". Jeden kynologický časopis píše o DKK a jestliže nakryji psem s DKK C, pak bude zatraceně těžké najít zájemce, protože každý kdo chce psa pro chov a výstavy, chce pouze štěně po nulových rodičích. A opět, nikoho nezajímá, že má "pěkné dvojky"...
Quote:
Což je velká škoda, protože Itálie se svými cca 400 štěňaty ročně by nám mohla poskytnout statisticky velmi významný vzorek.
|
??? Můžeš mi říci, kde bereš tyto statistiky? Podle našich informací a dat od chovatelů je to max. 200-250 štěňat ročně.
Quote:
Přestože 32 zrentgenovaných zvířat není statisticky významný vzorek
|
Souhlasím. Ale statistiky vyhodnocených psů jsou nízké kvůli jedné chovatelské stanici, která nerentgenuje vůbec. Např. Edit (Crying wolf) má prakticky vyhodnoceny celé vrhy. U vrhů A, B a C je zrentgenováno a vyhodnoceno 84% štěňat (DKK-A=58%, DKK-B=10%, DKK-C=16%, DKK-D=0%, DKK-E=0%). U vrhů D a E vypadá situace obdobně. A to už má silnou vypovídací schopnost...

. Sice jsou to statisticky stále nízká čísla ale i v ČR není vyhodnoceno tolik zvířat aby se dala dělat "profesionální" statistika...
Quote:
V databázi jsou uveřejněny údaje nekompletní, jelikož majitelé se špatnými výsledky nechlubí, sami o sobě vám je nezašlou a to platí pro všechny majitele ze všech zemí.
|
V databázi máme dvě kolonky. Jedno jsou oficiální výsledky, které nám oficiálně zaslali majitelé a chovatelé, druhé jsou neoficiální výsledky, kdy např. majitel nechce výsledek zveřejnit. Máme také neoficiální výsledky např. z Itálie od psů, kteří byli kvůli těžké DKK operováni. Tato data používáme pouze ke statistikám...
Quote:
Psů rentgenovaných v Polsku je taktéž kolem 30, takže "statistika" bude alespoň porovnatelná s Maďarskou.
|
Myslíš polské psy? Zde bylo vyhodnoceno 10 psů a 100% je chovných, protože u nás je možno (bohužel) chovat s jakoukoliv DKK. 90% z těchto psů je z nulových rodičů. Ale 20% má DKK horší než C... To nejsou ale žádné statistiky, protože z 10 psů je blbost nějakou statistiku dělat.
Jestliže ale myslíš na celkové statistiky, pak musíš Siembiedu pozvat na kávu a tam to s ním probrat...

. On pravděpodobně již vyhodnotil podobný počet ČsV jako Šterc. Výsledky jsou, podle mých informací, horší než v Maďarsku (není divu, sem přijíždějí v poslední době psi, kteří majií v ČR výsledek C a horší) ale jsou výrazně lepší než v ČR...
Quote:
Na Slovensko za výsledky se zatím nejezdí a má to své důvody
|
Proč tak tajemně?

Na Slovensko se prostě nejezdí proto, že tamní veterináři nechtějí vyhodnocovat zahraniční psy. Takže nejprve by bylo třeba se domluvit s nějakým majitelem na Slovensku aby se nechal zapsat jako majitel psa a teprve potom udělat snímek a vyhodnocení. A to je značně komplikované...