Zdravím všetkých, ktorý sa okrem zbožňovania svojich čsv venujú aj ich výcviku. Som "čerstvou" majitelkou skoro 5mes. čsv. Napriek tomu že sa aktívne venujem športovej a služobnej kynológii, do teraz som pracovala a pracujem najma s NO. So svojim inak nanajvýš milovaným čsv sa podielam na vlastnom "experimente" opatovného využitia čsv v služobnej kynologii

(ak povaha dá). V podstate zatial nevidim až také markantné rozdiely medzi ním a inými 5 mes NO čo sa týka poslušnosti a ochoty spolupracovať,stopovania a ani so štekačkou nemá problém. "Problém" vidím len v tom, že je neuveritelne sociálny. Zbožnuje ludí, figuranta by ulízal na smrť a od nadšenia by sa vrhol k najzúrivejšiemu psovi. Vidím aj oneskorenejšie dozrievanie, len teraz začal meniť zuby. No a teraz moje otázky hlavne na tých čo robia s čsv obrany:

Prejde toto obdobie jeho všelásky niekedy do vatšej ostražitosti a aspoň trošku do nedoverčivosti?

Ako ste postupovali pri nácviku obran v tomto veku ale aj neskor?

Fascinujú ma videá na ktorých čsv nádherne kúšu, s peknou razanciou a plnými zákusmi. Je to skor rarita?, boli tam nejaké povahové vlohy?, alebo je to tvrdá drina?
Kynológia je moj život, čsv je pre mňa výzva a tak nechcem nechař nič na náhodu...