Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Spotkania i podróże

Spotkania i podróże Spotkania - te duże i te maleńkie, oficjalne i prywatne. Ważne by psy się wyszalały.... Jak i gdzie jechać z psem na wakacje...

Thread Tools Display Modes
Old 10-07-2010, 12:31   #1
Grin
Wilkokłak

Grin's Avatar

Default 2010.06.26-07.02 (PL) ??? - Zjazdog

Nasz pierwszy tegoroczny wakacyjny wyjazd zakończył się co prawda równy tydzień temu, ale czekałam cierpliwie na zdjęcia. Teraz natomiast gdy moja biedna rodzina wylewa siódme poty na Górze Św. Anny, korzystając z wolnej chwili mogę się pokusić o krótką relację.

Tym razem wybraliśmy się również na Kaszuby, ale nie były to jak w zeszłym roku "wczasy pod gruszą", lecz tzw. "Zjazdog" organizowany przez kadrę naszej "psiej szkoły", czyli Prestora. Te organizowane przez nich od paru lat "Zjazdogi" nie mają ambicji obozów szkoleniowych sensu stricto. Trudno mi to właściwie jakoś zakwalifikować, bo szkolenia jest tam oczywiście całkiem sporo, nie kończy się jednak żadnymi oficjalnymi egzaminami, a jego forma jest taka, aby był to przede wszystkim fajnie, ciekawie i pożytecznie spędzony czas z psem, wypełniony atrakcjami zarówno dla dwunożnych jak i czteronożnych uczestników.
Nie wiem jak to było w latach poprzednich, ale w tym roku cel ten udało się zrezlizować w 150 % co najmniej. Naprawdę jesteśmy pod wrażeniem organizacji, zaangażowania i pasji ludzi, którzy tworzą kadrę Prestora.

Zanim przejdę do zdjęć, dodam może, że elementy posłuszeństwa jakie przewijały się każdego dnia, stanowiły też pewną ciekawostkę i atrakcję, ponieważ prowadzone były wg regulaminy Rally American Kennel Club; dyscypliny wywodzącej się z USA, a u nas chyba w ogóle jeszcze nieznanej. Z tego co słyszałam, w Europie rozpowszechniła się w krajach skandynawskich.
Jest to trochę podobne do PT czy OB, ale ma "przyjaźniejszą" formę. Mianowicie na parkourze Rally nie karmi się psów, ale można używać zarówno gestów, jak i komend słownych, można do psa mówić, nie wolno go natomiast dotykać ani na niego krzyczeć, co nam się wszystkim bardzo podobało. Punkty karne są także za pomaganie psu smyczą (najłatwiejszy poziom wykonuje się na smyczy). Pierwszy poziom jest naprawdę bardzo łatwy, każdy może go zaliczyć bez problemu.
Dla ciekawych o co biega:
http://www.akc.org/events/rally/index.cfm

A teraz już trochę fotek.

Kaszub chyba nie trzeba nikomu specjalnie reklamować, ale nie mogę sobie odmówić przyjemności "wrzucenia" paru widoczków.

Poranek nad jeziorem

Wieczór nad jeziorem:

Noc nad jeziorem

Cdn...
Grin jest offline   Reply With Quote

Posting Rules