Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wystawy

Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać....

Thread Tools Display Modes
Old 28-09-2011, 20:29   #1
dorotka_z
Member

dorotka_z's Avatar

Default wystawy, w zasadzie po co?

Sąsiedni watęk o wystawie w Chorzowie stał się inspiracja do tego tematu

Dla mnie wystawa to przede wszystkim aspekt socjalizacyjno - towarzyski. Oglądamy wiele psów różnych ras, poznajemy ludzi, mamy pretekst do spędzenia razem przedpołudnia. Oczywiście, jestem wyluzowana, bo hodowli nie mam, konkurencja mi niestraszna.

No i teraz kij w mrowisko

W zasadzie po co nam te wystawy? Mówi się, ze porównujemy psy między soba, do wzorca. Skoro próbujemy stworzyć psa zgodnie z wzorcem to, w teorii, chcemy aby wszystkie psy były takie same. Bez sensu. Ponadto do wzorca każdy sam może przyrównać swojego psa w domu. Bez sędziów, nerwów i całej oprawy.

Mówimy, że są sędziowie specjalisci i sędziowie z przypadku. Skąd ja, laik, mogę wiedzieć, czyja opinia powinna być dla mnie wytyczną?

Jak na razie z naszym psem byliśmy na wystawie tylko raz. Z opisu, z grubsza, wynika, że wszystko z nim ok. Nic ciekawego sie nie dowiedziałam. Skoro sędziom nie można ufać to chyba lepiej, żebym porobiła swojemu psu zdjęcia i pokazała na forum do oceny. Swego czasu pamietam z forów jeździeckich, że ludzie wstawiali fotki swoich koni bądź siebie na koniu, a cała reszta pisała co źle i nie tak...
Wyniki (opisy sędziów) nie są publikowane. Nie ma (albo ja nie znalazłam) oficjalnych informacji jak konkretny pies został opisany. Jak zatem można sie z wystaw uczyć? Wnioskując po lokatach? Dla laika to trudne. Piszę trochę w chwili zwątpienia, ale chciałabym, aby ktoś mnie przekonał, że to jednak fajne, albo może ktoś napisze instrukcję jak z tego dobrodziejstwa korzystać.
dorotka_z jest offline   Reply With Quote

Posting Rules