Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Żywienie i zdrowie

Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-08-2007, 16:14   #1
anetawron
Licho nie śpi...

anetawron's Avatar

Send a message via ICQ to anetawron

Czyli lepiej karmić trochę gorzej niż za dobrze?

Ja też słyszałam o tym, że im mniej wody pochłania sucha karma tym jej jakość jest lepsza.

To "nietolerowanie" polega na :
-alergii skórnej (bez znaczenia czy to Brit z kurczakiem, czy Euro Premium z jagnięciną czy weterynaryjny RC dla alergików)
-podczas jedzenia suchego nawet po kilka razy dziennie najadał się trawy i wymiotował (najchętniej na dywan lub sofę ), teraz zdaża mu się to raz na kilka tygodni.

Konie są mi jeszcze bliższe niż psy (chyba dlatego, że więcej współpracuję z końmi niż psami). Nie dość, ze pracują ciężko całymi dniami w zamian za garść owsa i siana, to jak już nie mogą pracować to zarobić jeszcze można i do rzeźni wysłać, a żeby cło mniejsze na granicy płacić to okaleczyć... oko wykłuć, nogę połamać... Ech no ale tu nie o tym...
Ludzie wszystko zjedzą (krowę, konia , psa i szczura jak nie wiedzą co mają zmielone w kiełbasie) i są chyba największymi "śmieciożercami". Gdyby jakeś zwierzę faszerować taką ilością konserwantów, barwników, przeciwutkeniaczy i całą resztą tych E-cośtam jaką na codzień ludzie spożywają to by długo nie pożyło.

A co sądzicie o wegetariańskich suchych karmach dla zwierząt, które nie zawierają mięsa? Są u nas w Polsce juz dostępne i podobno psy i koty nieźle sie na nich mają. Choć mnie jakoś nie przekonują.
anetawron jest offline   Reply With Quote
Old 09-08-2007, 16:29   #2
Louve
Wilcza Saga

Louve's Avatar

Ja Corze kupuje Acane - 50% to mieso(w niektorych wiecej)
Jest bardzo dobra(przynajmniej Cora tak uwaza - nie probowalam) i nic jej sie zlego po tym nie dzieje
Louve jest offline   Reply With Quote
Old 10-08-2007, 18:01   #3
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by anetawron View Post
A co sądzicie o wegetariańskich suchych karmach dla zwierząt, które nie zawierają mięsa? Są u nas w Polsce juz dostępne i podobno psy i koty nieźle sie na nich mają. Choć mnie jakoś nie przekonują.
Mnie tez nie... Koty sa 100% drapieznikami. Najzwyczajniej nie trawia trawy... Moze i na niej przezyja, ale....
Z psami jest podobnie...

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
p.s. o mam pytanie, czy ktos robil taki eksperment z such karma? t.z. mas naczynie (lepej z szkla-butelka albo cos podobnego) sypies tam przez 2-3 palce suchej karmy i zalejes woda. i JAK bedzie ta karma wygliadala za kilka godzin

to jiest test na jakosc karmy-normalna karma NIE ZMIENI SIE t.z. tyle jej i zostanie, a ta, ktora jiest wpchana sintetyka bedzie w calym naczyniu (wypuchnie)..

i teras ktora jiest lepsza dla zeladka? ta ktora nie zmienia sie czy t ktora wybucha przy dodaniu wody?
To jest wlasnie roznica miedzy slaba karma (puchnaca) a dobra... Tak jak pisala aneta..... diabel tkwi w szczegolach... Sekt w tym, zeby nie wrzucac wszystkiego do jednego worka pod nazwa "sucha karma", bo wsrod nich sa rzeczywiscie ogromne roznice....
Z drugiej strony wszystko to co SUCHE musi naciagnac troche wody - tak jest zarowno z SUCHA karma, jak i wysuszona zaba, czy ptaszkiem...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules