Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wzorzec & bonitacje

Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych ....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 18-12-2007, 18:46   #1
Agnieszka
Distinguished Member

Agnieszka's Avatar

Quote:
Originally Posted by Rona
Inny problem polega na tym, że niektórzy mają mniejszy klub większy deficyt w umiejętności kulturalnego "kodowania" swoich wypowiedzi .

I aż mnie krew zalewa jak coś takiego widzę . Przecież ten temat miałby służyć pomocą takim jak np. ja- osobom które się na tym zupełnie nie znają.... Echhh.

Quote:
Originally Posted by joke
Jeżeli ktoś chce rzeczywiście poznać wygląd wilczaka wg wzorca niech przejedzie się na obóz do Lazne. Jest tam wilczaków do wyboru do koloru i Margo, Przemek, Daiva jako skarbnice wiedzy. Wieczorkiem, przy ognisku można rozmawiać do samego rana o wyglądach, charakterach i zachowaniach wilczaków.
Hej
Osobiście mam ten problem, że na obóz nie mam możliwości, żeby pojechać -przynajmniej na razie- a właśnie taki temat byłby dla mnie super ze względu na to, że mogłabym usłyszeć troche fachowych opini siedząc w domu przy komputerze . Czegoś takiego bardzo mi brakuje.

To jak, zaczniemy ten temat? ...Bo mam doskonały przykład (leżący tuz obok z rozkosznie rozwalonymi łapami ) ciemnego oka u Wilczaka )
Agnieszka jest offline   Reply With Quote
Old 18-12-2007, 19:19   #2
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Temat wcale nie musi polegac na dokopywaniu - wiadomo, ze bardzo ladny pies dla kogos, dla innego bedzie psem zlozonym z gigantycznych wad. Mysle, ze nie o to chodzi Ja bym lekko odwrocila punkt startu, z doswiadczenia, wymiany opinii, wiem, ze dla kazdego z nas wilczak sklada sie z innych, czolowych cech . Pomijam juz oczywiscie calosc - dopasowana do wzorca ale umowmy sie: mimo wielu P1 taki pies nie istnieje W zadnej rasie. Nawet Rep z Pohranicni Straze - pies wzor, dzis znalazlby wielu sceptykow Bo cos tam nie bedzie sie podobalo
Dlatego dzis wybieramy to a nie inne skojarzenie, jesli chcemy szczeniaka - bo cos nam sie podoba "wilczosc" tez nie jest jednoznaczna.
WYchodzac od tego, co wg nas stanowi o pieknym wilczaku mozemy poznac wlasne preferencje, wg ktorych, pozniej oceniamy danego osobnika. Prawdopodobnie okaze sie, ze "nasze" punkty widzenia beda tozsame z punktami innych....i zupelnie rozne u pozostalych. To nic dziwnego.
Natomiast wywolanie kulturalnej (!) dyskusji czy dana cecha jest wada, niedostakiem czy neutralna cecha moze poszerzyc nasze spojrzenie na rase
Moim zdnaiem wszystko jest dla ludzi

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 18-12-2007, 19:30   #3
aneta1
Member

aneta1's Avatar

Send a message via Skype™ to aneta1 Send Message via Gadu Gadu to aneta1

gaga

aneta1 jest offline   Reply With Quote
Old 18-12-2007, 19:31   #4
aneta1
Member

aneta1's Avatar

Przemek wydrukowałam i przeczytam parę razy

Old 18-12-2007, 19:54   #5
Louve
Wilcza Saga

Louve's Avatar

Super tematMi się przydaCora ma ciemne oko, tzn nie tak bardzo ciemne(jasny brąz), ale mi to nie przeszkadza
Jeszcze raz mówię - temat świetny.

Louve jest offline   Reply With Quote
Old 18-12-2007, 20:27   #6
sssmok
Gorthan's WeReWoLf

sssmok's Avatar

Send a message via Skype™ to sssmok Send Message via Gadu Gadu to sssmok

Jak dla mnie temat fajny, ale lepiej bez zdjec, bo zaraz bedzie znowu jakas wojna. A po co?

Forum to nie rzeczywistość...
A to, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
sssmok jest offline   Reply With Quote
Old 18-12-2007, 20:59   #7
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Ja naparwde nie rozumiem dlaczego ktos mialby sie obrazac. Szanuje, ze ktos nie chce- OK, nie umiem tylko zrozumiec powiazania pomiedzy faktem, ze pies jest "moj" a powiedzeniem, ze ma jakis niedostatek.
O co chodzi?????

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 18-12-2007, 21:24   #8
aneta1
Member

aneta1's Avatar

tak mi się teraz przypomniało Kasia&Cora ty tak jak ja (tak mi się wydaje ) dopiero w tym roku tak na prawde masz wilczaka i styczność z nim .Czytałaś pewnie o otwartej sierści A czy miałaś okazję ja zobaczyć ? Ja miałam to szczęście i teraz wiem jak to wygląda Mam 2 wilczaki jeden ma gładką sierść drugi ma fale dunaju i ta jest ok i ta ale czy nie chcielibyście zobaczyć o jakich falach mówię? Jedna rasa wszystkie rasowe a jednak inne NIE GORSZE INNE dla porównania można by pokazać sierść wybitnie długą Nie Typową dla tej rasy a jednak sie zdarzyła Można by pokazać typy sierści ale nie chcecie zdjęć to wam nic nie pokarze

Ja też wyrażam zgodę na pokazywanie moich psiaków
Wolfin masz racje każdy psiak , człowiek ma wady i sztuką jest umieć śmiać się z tych wad

Old 29-01-2008, 00:40   #9
DORA
Member

DORA's Avatar

halllooooo ludzie przeciez dla kazdego (tak mysle )wlasciciela ktory kocha swego psa to on jest najpiekniejszy najmadrzejszy i nawet gdy na wystawie nie zajmie jednego z najwyzszych miejsc i tak powie ze sedziowie sie nie znali i psiurka skrzywdzili wiecie co wam wszystkim powiem -najpiekniejszym psem jest moj (dla mnie oczywiscie)a zaraz po nim wszystkie inne bo tez sa cudowne i chca byc kochane a nie oceniane ale tak ten psi swiat juz jest poukladany ze szukamy i zmierzamy do idealu i gdzies tam w skrytosci mamy nadzieje ze jakis sedzia i naszego piesia doceni za to czy owo wiec temat ktory sie rozwinal jest siii tylko ostroznosci nigdy nie zaszkodzi miec odrobinke a na koniec pozdrawiamy Anetke i jej rodzinke serdecznie-Dorota Adam a siostre pozdrawia Jotun z Gdyni
DORA jest offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules