|
|
|
|||||||
| Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, .... |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
#3 |
|
Junior Member
|
Margo wiem ze moja wiedza w porownaniu z Twoja jest kropla i bardzo cenie
rady i Twoje i innych znawcow tematu ja tu dopiero raczkuje i moze za rok dwa bede wiedzial wiecej. Jednak ja z nim wychodze na pole i obserwuje zachowania takie a nie inne. Jestesmy codziennie na dlugim dlugi spacerze z malym w towazystwie wielu psow tych wielkich i mniejszych jednak juz nie takich mlodych. Malemu ciezko z nimi sie bawic one biegaja on przyglada sie zrobi kilka krokow one sa juz dalekooooooo. Jednak nie czuje zadnego do nich leku (chyba ze beda naprawde agresywne w stosunku do niego) jego pierwszym odruchem jest wejscie takiemu na glowe, kiedy jednak duzy pies swiadomie czy nie swiadomie malego wywruci zaczyna sie agresja dla mnie to ewidetnie nerwy. Postawione uszy zjezona siersc i wystajace zeby. Spotkanie z malym psem konczy sie podobnie jednak Szaman ma wieksze szanse wygranej. I to nie jest tak ze maly piesek go wywali on sie zdenerwuje klapnie 2 razy zebami i dalej sobie biegaja. On od mometu wywrotki robi wszystko aby byc gora biega za takim delikwentem ale nie wyglada to juz na niewinna zabawe poprosty z uporem maniaka sledzi "ofiare" aby wywrocic. Mialem jeszcze dwa przyklady takiego zachowania po moim poscie. Najpierw zabawa z 4 miesiecznym owczarkiem ktory przerodzil sie w totalna zadyme bo nik nie chcial w kasze dmuchac i musielismy jak i drugi wlasciciel interweniowac, a nastepnie zabawa z 3 miesiecznym labladorem gdzie po minucie zabawy i do jej konca szaman bezskutecznie usilowal moim zdaniem dominowac drugiego psa. A co najgorsze podczas takich zabaw slyszymy od wlascicieli psow no piekny bedzie z niego "zabijaka, charakterek, agresorek" I powiem szczerze ze naprawde z jednej strony ciesze sie ze maly ma charakter (slysze czasami jaki pan taki pies). Jednak nie spotakalem takiego zachowania nigdy wczesniej z moimi psami czy szczeniakiami. Nie wiem moze to fenomen wilka ale widzac u Pavla H i Wasze rowniez pieski to dla mnie to lagodne stworzenia a szaman w niczym ich nie przypomina. No to tyle wyjasnien przepraszam za tak dlugi monolog Ale wiem jedno to nie sa dziecinne igraszki. Problem postanowilismy rozwiazac idac z malym do psiego przedszkola. Mam nadzieje ze to pomoze troche go stepic ale nie za wiele. Pozdrawiam Irek Ania i Szaman |
|
|
|
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|