![]() |
![]() |
|
Różne O wszystkim co jest związane z CzW |
View Poll Results: Wilczak czy Wilczur ??? | |||
Wolisz nazwe Wilczak |
![]() ![]() ![]() ![]() |
35 | 100.00% |
Wolisz nazwe Wilczur |
![]() ![]() ![]() ![]() |
0 | 0% |
Voters: 35. You may not vote on this poll |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
Ardal Conall
|
![]() Quote:
![]() Mam nadzieję, że już nigdy nie usłyszymy i nie zobaczymy w prasie zdjęć naszych wilczaków z podpisem "wilczur". Cieszę się ogromnie, że temat tak się rozwinął i że tak wiele osób wypełniło ankietę. Naprawdę będzie przydatna. Aha-osoby które uważały, że temat jest niepotrzebny będą miały ogromny rumieniec na twarzy gdy ZKwP zalegalizuje oficjalnie nazwę Wilczak Czechosłowacki... W jednym polski serialu (Pitbull) padły słowa "Czasem lepiej powiedzieć dwa słowa za mało niż jedno za dużo..." Ja i Ardal raz jeszcze popieramy inicjatywę i oby więcej takich!!! ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wilczasty : Foto
|
![]()
Efekty oto one napisałem do redakcji, poniżej mój mail i odpowiedź na niego przez redakcje PP teraz czekam na zmiany na ich stronie.
> Witam > Z miłą chęcią dał bym ogłoszenie swojej hodowli przy okazji artykułu jaki > ma się ukazać. Niestety wchodząc na waszą stronę i co widzę > Nazwa Rasy: > Czechosłowacki wilczur > > Takiej rasy niema!!! Odwołuję się tu do > "Systematyka ras wg FCI z uwzględnieniem polskiego nazewnictwa ras" > http://www.zkwp.pl/zg/regulaminy/Sys...ka_ras_FCI.pdf > Poza tym co drugi chłop we wsi twierdzi że ma WILCZURA. > Ja nie mam ochoty utożsamiać nazwy rasy , którą kocham z utartymi > skojarzeniami psa w typie owczarka niemieckiego. > > pozdrawiam > Daniel Ziemnicki > Witam, Witam, cieszę się, że nasza propozycja opisania tej wspaniałej rasy zyskała aprobatę hodowców. Zauważyliśmy, że jest spora dowolność w nazewnictwie tej rasy, dlatego zdecydowaliśmy, że pójdziemy za związkiem kynologicznym i będziemy nazywać go czechosłowackim wilczakiem (żeby nasi czytelnicy mieli łatwość wypowiedzenia tej nazwy). Informacja na naszej stronie również zostanie zmieniona. -- serdecznie pozdrawiam, Żaneta
![]() |
#3 |
Distinguished Member
|
![]()
Bardzo ciekawila mnie odpwiedz na tego emaila. Coz, dobrze zrobiles Daniel.
Rowniez jestem za wilczakiem. Ta nazwa daje do na myslu, ze jednak nie chodzi o szarego burka, owczarka niemieckiego, psa onkopodobnego itd., tylko o cos innego, cos rzeczywiscie wyodrebnionego. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
ja oczywiście za wilczakiem głosowałam... ale mam pytanko czemu jest czechosłowaczki wilczak a nie analogicznie do innych ras wilczak czechosłowacki?
wilczak czechosłowacki - československý vlčák - Owczarek niemiecki - [i]Deutsche Schäferhunde Seter irlandzki - Irish (Red) Setter Owczarek holenderski - Hollandse Herdershond itd? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
VIP Member
|
![]()
bo z automatu mówimy ładna dziewczyna, świeży chleb, wypasione auto a nie odwrotnie
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |