|
|
|
|||||||
| Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, .... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
VIP Member
|
Grin- zdaje się, że opublikowaliście nieco wywrotowa teorię
Niedawno w rozmowie z hodowczynią i wetką zarazem usłyszałam coś, co wydaje się nie być pozbawione sensu: szczeniaczki lubią sikać na dywany bo po pierwsze nie mocza sę wtedy łapki, a po drugie: w hodowli tuptały i sikały na dywanie. Więc skojarzenia sa dość naturalne Ja pamiętam, że u nas gazety słuzyły do łapania za nie, rozrywania i rzucania - w stanie głupawki Ale chyba wszystkie szczeniaki w podobnym okresie łapią, gdzie należy się załatwiać. |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Wilkokłak
|
Quote:
W końcu psy są inteligentne i szybko się uczą, czego się od nich wymaga. Zależy co dla właściciela jest bardziej uciążliwe; zasikane wykładziny czy zarywane noce. Swoją drogą, ciekawe czy któryś z właścicieli dorosłych wilczaków pamięta i potrafi określić przybliżony czas, gdy ich pupil przestał się załatwiać w domu. (Podejrzewam, że psy z możliwością wyjścia do ogrodu na pewno szybciej). PS Co do kataru - jestem zwolennikiem leczenia przez wyleżenie raczej, niż aptecznymi specyfikami, stąd może i podobne podejście do tej kwestii. Last edited by Grin; 06-04-2009 at 08:37. Reason: ps |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Member
|
Dina do 3 miesiąca Jadiel gdy miała 2,5 miesiąca Ilmarinen po miesiącu pobytu u nas , Catana do 3 miesiąca już po sprawie Chociaż gdy zostanie długo w domu potrafi sie jeszcze zesikać ale zawsze w tym samym miejscu na piętrze na kamiennych schodach Tylko że to inna rasa więc
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Distinguished Member
|
My przyjęliśmy podobną zasadę jak Grin. Zanim znieślibyśmy szczeniaka z III p byłoby "po wszystkim". Chodziło też o ochronę stawów biodrowych przed zbyt częstym chodzeniem po schodach kiedy była już zbyt ciężka na noszenie jej, a potrzebowała jeszcze często wychodzić.
Powoli udało nam się ją przekonać do załatwiania się tylko na płytkach w przedpokoju, ok. 6-7 mies suńka sama załapała za co dostaje smakołyki na spacerach... Teraz ma 9 mies. i sporadycznie zdarza jej się wykorzystać podłogę w przedpokoju, np. w nocy. Za radą Gagi używaliśmy innych określeń, kiedy załatwiła się w domu, a innych - kiedy na dworze. Myślę, że to też pomogło zrozumieć jej o co nam chodzi i co "promujemy" i nagradzamy. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
K-Lee Family
|
Ja pamiętam dokłądnie kiedy K-lee przestała załatwiać się w domu, miała wtedy 10 miesięcy. U nas od początku nie było wykładzin ani dywanów. Planowaliśmy remont na lato, więc niebardzo nas martwiło zniszczenie paneli czy parkietu. Jak Kalinka była mała uczyliśmy ją załatwiania się w 1 miejscu. Obok klatki miała rozłożony podkład higieniczny taki z apteki, dla ludzi. On nie przemakał, a wszystko ładnie wchaniał. Po "użyciu", wymieniałam na nowy. Ale K-lee od początku na długo zostawała sama w domu i często po prostu od razu po wyjściu z klatki się załatwiała, trudno było zdążyć zbiec z 2 pietra na trawkę
Ale w końcu się udało, żadnych sygnałów nie musiałam jej uczyć, teraz sama przychodzi do nas, patrzy głęboko w oczy i gdy tylko wstajemy biegnie pod drzwi I też mimo, że musiałam ciągle sprzątać, powtarzałam sobie, że prędzej czy później każdy pies sam uczy się załatwiania na dworze. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Senior Member
|
My mieszkając na Xp. tez nie mielismy wyjścia i czekaliśmy aż młody sam załapie
|
|
|
#7 | |
|
Distinguished Member
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
K-Lee Family
|
Hihihihi... też się nam zdazrało podkłady rozszarpywać, ale szybko przerzuciła się na gąbki do mycia naczyć z kuchni
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Distinguished Member
|
Quote:
|