Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wychowanie i charakter

Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, ....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 21-04-2009, 13:59   #1
Joanna
Tmave Zlo

Joanna's Avatar

Send a message via Skype™ to Joanna

Dewi - 2 lub 2 i pół miesiąca.
Old 21-04-2009, 14:00   #2
Joanna
Tmave Zlo

Joanna's Avatar

I jeszcze:
Old 21-04-2009, 14:05   #3
Witek
Plessowy wilczak

Witek's Avatar

Czyli jak rozumie, maszerować jutro do sklepu i się nie martwić Tylko może lepiej jej ją ugotuję?
Tylko obym znalazła coś co będzie fajniejsze od kości... bo nie wiem czy pójdzie na wymianę kość za kość....
Witek jest offline   Reply With Quote
Old 21-04-2009, 14:11   #4
Joanna
Tmave Zlo

Joanna's Avatar

Jeśli upierasz się jeść tę kość razem z nią...
U nas zawsze surowe wołowe było lepszen od kości. Dopóki nie spróbujesz, nie przekonasz się. Miłej zabawy!
A, zapomniałam. Czasem nawet się nie wymieniałam - wystarczało mi, że podchodziłam do obgryzającej kość Dewi i po prostu dawałam do dzioba coś dobrego - jak przyzwyczajałam sucz do tego, że moje zbliżanie się do kości nie oznacza żadnego zagrożenia dla zdobyczy.
Old 21-04-2009, 14:19   #5
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

Quote:
Originally Posted by trunksia&witgor View Post
Czyli jak rozumie, maszerować jutro do sklepu i się nie martwić Tylko może lepiej jej ją ugotuję?
Tylko obym znalazła coś co będzie fajniejsze od kości... bo nie wiem czy pójdzie na wymianę kość za kość....
Witam nowego pieska

gotowac nietrzeba - to potem bedzie tylko balats ktory nic nie da a zapcha zeladek i jelita- mieso, kosci suprodukty i wszystko co z mieska -tylko surowe.
Jaaasne ciastka na trening mozna zrobic wedlug receptur czy zgotowanego kawalka mieska,ale dla karmienia-tylko surowe, i ... zadnej kasy- pies to nie kon trawi nie je

p.s. he he he znowu beda inne opinie
Old 21-04-2009, 14:23   #6
Grin
Wilkokłak

Grin's Avatar

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
p.s. he he he znowu beda inne opinie
E, chyba niekoniecznie.
Na "chłopski rozum"; jak się kość czy mięcho wygotuje, to wiadomo że najcenniejsze składniki zostają w tej "wodzie".
No chyba, że pies chory, to wtedy chyba należy się wstrzymać z surowym?
Grin jest offline   Reply With Quote
Old 21-04-2009, 14:42   #7
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
Originally Posted by Grin View Post
No chyba, że pies chory, to wtedy chyba należy się wstrzymać z surowym?
Niekoniecznie. Przy lekkich zaburzeniach trawienia nasza wetka zawsze polecała nam surową wołowinę, która najlepiej reguluje system pokarmowy.

Kiedy Tina miała usuwanego zęba też przez tydzień karmiliśmy ja małymi kawałkami surowej wołowiny (cm/cm) które mogla połykać w całości i nie zanieczyszczała rany.

Rona jest offline   Reply With Quote
Old 21-04-2009, 16:37   #8
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

Quote:
Originally Posted by Rona View Post
Generalnie też jestem za mięsem surowym, ale wet mnie ostrzegł, żeby ze względu na salmonellę, nie dawać surowych kurczaków jeśli nie ma się dostępu do drobiu z pewnego źródła (czyt. kur własnych albo od zaufanego sąsiada)
hmmm, popytam sie kolejny raz u naszych wetow, ale jakos psa ktory od miesa mial salmoneloze - takiego nieznam przypadku.

u nas to ser, he, he, he, polski "Guoda" idze jak burza albo gotowane i troche obsuszone kawalki watrobki ( zle ze i wlascicielka liubi to - to na pol trzeba podzielac na treningach )
Old 21-04-2009, 14:22   #9
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by trunksia&witgor View Post
Cały wic polega nie na ODBIERAM i za sekundę daje inną ale na odwróceniu kolejności. Czyli najpierw podtykasz tę drugą (szczeniak nie zechce sprawdzić czy nie jest fajna? nie sadzę:P) a jak już chce złapać tą nową to delikatnie pomagasz mu ją złapać i wtedy wycofujesz pierwszą. Czynność dawania ma byc w tym momencie silniejsza niz czynnośc odbierania, bo ta schodzi na dalszy plan wobec pokusy NOWEj kości Nigdy w życiu nie łowiłam ryb ale kojarzy mi się to ze ściaganiem żyłki na wędce dopiero w chwili gdy czuję, że ryba rzeczywiście "bierze"
Kości daj surowe, wybierz takie duże, "reksiowe", z chrząstkami na końcach (nie muszą być takie giganty jak na fotach powyżej, na początek lepiej jak kość jest mniejsza i dystans do ręki mniejszy, wtedy ta ludzka ręka ma jakiś sens bo jest blisko). Odradzam kręgosłup czy żeberka.
Na tych dużych główkach kości szczeniak sobie po prostu skrobie zębami po chrząstce. Chodzi o posmakowanie i naukę a nie wrąbanie szkieletu cielaka

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules